REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Eurolygos klubai ketvirtadienį pradės antrąjį turnyro ratą. 17 rungtynių suformavo turnyrinės lentelės skeletą ir leidžia numatyti, ko galime tikėtis gegužę Kelne. Tv3.lt apžvelgė pirmojo Eurolygos rato svarbiausius momentus ir pateikė prognozes antrajam.

Eurolygos klubai ketvirtadienį pradės antrąjį turnyro ratą. 17 rungtynių suformavo turnyrinės lentelės skeletą ir leidžia numatyti, ko galime tikėtis gegužę Kelne. Tv3.lt apžvelgė pirmojo Eurolygos rato svarbiausius momentus ir pateikė prognozes antrajam.

REKLAMA

„Žalgirio“ amerikietiški kalneliai

Mistika prieš sezoną buvęs Kauno „Žalgirio“ strategas Martinas Schilleris, švelniai tariant, buvo neįkvepiantis. Amerikietiškas žaidimo braižas nėra tai, ką matėme penkis metus prieš tai su purkštaujančiu Šarūnu Jasikevičiumi prie suoliuko.

Eurolygos priešsezoninis turnyras parodė, kad kauniečiai žais laisvą, atakuojantį krepšinį ir tokia taktika pasiteisino prieš veidą pakeitusį Atėnų „Panathinaikos“. Kita istorija M. Schilleriui buvo susirungti prieš Ettore Messiną ir Milano „AX Armani“.

Visas rungtynes į kalną lipę žalgiriečiai jau po antrojo priešsezoninio susitikimo turėjo rengti komandos pasitarimą. M. Schilleris į Europą atvyko kupinas amerikietiško siautulio, tačiau patyrę Eurolygos asai iš Milano austrui parodė, kad išmokti reikės daug.

REKLAMA
REKLAMA

Reguliarųjį sezoną kauniečiai pradėjo net keturiomis pergalėmis iš eilės, tačiau galima sakyti, kad buvo įveikti to pačio ešalono varžovai – Pirėjo „Olympiacos“, Maskvos srities „Chimki“ ir Belgrado „Crvena Zvezda“.

REKLAMA

Tiesa, „Žalgiris“ nukovė ir Stambulo „Anadolu Efes“, tačiau po pirmojo rato matome, jog praėjusio sezono dievaičiai nėra tokie galingi.

Ekspertai buvo teisūs sakydami, kad iššūkiai prasidės įsibėgėjus visoms komandoms. Kitos ekipos sezono pradžioje vargiai surinkdavo reikalingą 8 žmonių rotaciją dėl koronaviruso problemų. Štai rungtynės prieš „Chimki“ kauniečiai aikštėje sutiko tokį žaidėją kaip Vladislavas Odinokovas.

Pergalių serija nutrūko prieš „Valencia“, tačiau kauniečiai vėl pasinaudojo varžovų išretėjusia sudėtimi ir išvykoje nukovė Vilerbano ASVEL. Tada jau sekė kita istorija.

REKLAMA
REKLAMA

Pragaištinga 6 pralaimėjimų iš eilės serija ir katastrofiniai gynybos skaičiai: daugiau nei 90 taškų be pratęsimų „Žalgiriui“ įpurtė „Valencia“, Madrido „Real“, Milano „AX Armani“. Daugiau nei 80 – Tel Avivo „Maccabi“, Maskvos CSKA, Sankt Peterburgo „Zenit“.

Per šią atkarpą išvydome, kad M. Schilleriui reikės daryti korekcijas, tačiau niekas nežinojo ar jis yra pasirengęs tai įgyvendinti. Vienpusiška gynybos sistema ir nuo greičio priklausomas puolimas tapo desertu tokiems Eurolygos treneriams kaip Dimitris Itoudis ar Pablo Laso.

Ironiška, tačiau pirmąjį postūmį į priekį tiek M. Schilleris, tiek „Žalgiris“ padarė prieš Šaro vedamą „Barceloną“. Kantrybės reikalavęs kauniečių direktorius Paulius Motiejūnas, ko gero, buvo teisus, nes dabar matome ne tik siaubūniškai užsikūrusį „Žalgirio“ puolimą, bet ir įvairesnę gynybą: aukštaūgiai pradėjo keistis ginamaisiais, pradėjo daryti „step-out'us“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečiąjį sezoną Kaune leidžiantis Marius Grigonis perėmė lyderio vaidmenį, o „Žalgirio“ garvežys su europėjančiu M. Schilleriu priešakyje atrodo labai galingas – pasiektos penkios pergalės iš eilės po pirmojo rato (10/7) leidžia kauniečiams džiaugtis 6-ąja pozicija turnyrinėje lentelėje.

Į tokią poziciją kauniečiai buvo užkopę 2017-18 m. sezono pabaigoje, kai Š. Jasikevičius nuplukdė ekipą į Eurolygos finalo ketvertą Belgrade. Kas žino, gal istorija pasikartos?

„Yin-Yang“ Maskvoje

Tas pats miestas, didžiulės pajamos, tačiau rezultatai skiriasi kaip juoda ir balta. Maskvos CSKA tikrai nėra dėl ko jaudintis po pirmojo Eurolygos turo.

REKLAMA

D. Itoudis nuvairavo „armiečius“ į net 12 pergalių iš eilės. Tai yra ilgiausia serija šio sezono Eurolygoje. Visų laikų rekordas priklauso tai pačiai Maskvos CSKA (14/3), kurį ji užfiksavo 2006-07 metų sezone.

Pagalvojus, kokią sudėtį surinko šį sezoną turtingasis klubas, tai nėra tokia nuostaba. atvyko „Baskonia“ ir „Olympiacos“ buvę lyderiai Tornikė Šengelija, Nikola Milutinovas. Po traumos sugrįžo 2019 metų finalo ketverto MVP Willas Clyburnas.

Ir, žinoma, orkestrui vadovauja amerikietis Mike‘as Jamesas. Tai nebėra tas žaidėjas, kurį žmonės prisimena Milane ar Atėnuose. D. Itoudis sugebėjo uždėti apynasrį kartais galvą pametančiam puolimo dievukui ir rezultatas stulbinantis.

REKLAMA

31-erių amerikietis šį sezoną renka po 20,6 taško, atkovojo po 3,4 kamuolio ir atlieka po 6 rezultatyvius perdavimus. Visą statistiką vainikuoja net 21,4 naudingumo balo per rungtynes, o didžiausią šou jis surengė labai netoli Maskvos – prieš „Chimki“ (36 tšk., 6/7 trit., 9 atk. kam., 10 rez. perd., 51 naud. bal.).

Jei M. Jamesas sužaistų panašias žvėriškas rungtynes, dėl savo visų laikų naudingumo rekordo turėtų sunerimti ir legendinis žalgirietis Tanoka Beardas, kuris 2004 m. rungtynėse prieš Bolonijos „Skipper“ užfiksavo 63 naudingumo balų pasirodymą.

Maskvos srities „Chimki“ (2/15) gali džiaugtis nebent savo kaimynų puikiu pasirodymu, tačiau Rimo Kurtinaičio auklėtiniai daugiau pozityvo tikrai negali turėti. Šokiruojančiai blogas pasirodymas pirmajame rate – toks kokio nebuvo nuo Stambulo „Darussafaka“ laikų Eurolygoje 2017-18 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Turkai tada užfiksavo lygiai tokį patį pergalių/pralaimėjimų balansą, tačiau sudėtyje turėjo Eurolygos vidutiniokus Toney Douglasą, Michaelą Ericą. Savo vietą rotacijoje turėjo ir dar prieš metus „Lietkabelyje“ žaidęs Žanis Peineris.

Jei galime „Darussafaką“ pateisinti dėl paprasčiausio talento trūkumo, tai „Chimki“ turi Aleksėjų Švedą, Joną Jerebko, Dairį Bertanį, Deviną Bookerį, Jordaną Mickey, Stevaną Jovičių.

Pavardės niekuo nenusileidžia tam pačiam Maskvos CSKA, tačiau R. Kurtinaitis neranda būdų šiuos individus paversti komanda. Viena iš to priežasčių – taip pat lyderis.

Russello Westbrooko pavyzdį imantis A. Švedas yra tas žmogus, kurį internautai dažniausiai traukia per dantį dėl „Chimki“ pralaimėjimų. Fantastinius, M. Jamesus prilygstančius, skaičius (po 17,8 tšk., 4,2 atk. kam., 8,4 rez. perd., 19,8 naud. bal.) renkantis gynėjas dvitaškius meta 45 proc. taiklumu, o tritaškius 35 proc. taiklumu.

REKLAMA

Šį sezoną vos vienose rungtynėse rusas išmetė mažiau nei 10 metimų, kas byloja apie jo savanaudiškumą ir išpūstus skaičius. R. Kurtinaitis šio sezono jau neišgelbės – „Chimki“ galvodami apie aštuntuką gali patirti daugiausiai du, tris pralaimėjimus antrajame rate. Tačiau žaidimas gali gerėti ir jo tobulinimas turi prasidėti nuo A. Švedo tramdymo.

Lietuvių pasirodymai Eurolygoje

Skirtingose komandose be „Žalgirio“ ir „Chimki“ galime sutikti dar keturis klubus su tėvynainiais.

Žinoma, Šarūnas Jasikevičius ir jo asistentų brigada „Barcelona“ (11/6) klube yra sekamiausia komanda Eurolygoje be „Žalgirio“. Reiklusis treneris bando įvesti tą pačią sistemą kaip ir Kaune, tačiau dabar turi krūvą žvaigždžių aplink save.

REKLAMA

Nikola Mirotičius, Brandonas Daviesas, Alexas Abrinesas, Cory Higginsas. Štai tokios pavardės figūruoja Šaro rotacijoje.

Sėkmingai Eurolygą skrodęs Šaro klubas turėjo 6 pergalių seriją, tačiau pralaimėjo paskutines 3 rungtynes ir šiek tiek išsiderino. Lietuviui vėl ateina išbandymų metas – reikia prikelti ispanus kovai dėl geresnių pozicijų reguliariajame sezone. „Barca“ svajoja tik apie finalo ketvertą, tad spaudimo irgi yra daug.

Kolkas „Barca“ tupi trečioje pozicijoje, tačiau jiems į nugarą alsuoja Miuncheno „Bayern“, o viena pergale atsilieka Kauno „Žalgiris“.

Šią vasarą į Sankt Peterburgo „Zenit“ (10/5) persikėlęs Artūras Gudaitis pagaliau gali šypsotis pažvelgęs į turnyrinę lentelę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tris metus Milane praleidęs „centras“ nė karto nepateko į Eurolygos atkrintamąsias, tačiau Xavi Pascualio treniruojamas „Zenit“, panašu, turi realius šansus pirmą kartą klubo istorijoje nusigauti ant prestižinės Eurolygos scenos.

„AX Armani“ A. Gudaitis buvo vienas puolimo lyderių, tačiau traumos stipriai nurėžė aukštaūgio minutes aikštėje. Pažeidžiamumas „du prieš du“ situacijose neretai ir Sankt Peterburge kerta per minutes lietuviui, tačiau jis išlieka efektyvus.

Po 18 minučių aikštėje praleidžiantis A. Gudaitis šį sezoną renka 8,4 taško, 3,6 atkovoto kamuolio ir 10,8 naudingumo balo.

Ant aštuntuko ribos laviruoja Vitorijos „Baskonia“ (8/9) su Roku Giedraičiu ir Tadu Sedekerskiu. Vasarą lyderį T. Šengelija praradę baskai išlieka stabilūs pretendentai į Eurolygos atkrintamąsias ir lietuviai turi svarbius vaidmenis patyrusio Duško Ivanovičiaus schemose.

REKLAMA

R. Giedraitis ir toliau daro tai, ką geriausiai moka – žaibiškas puolimas, neužsikertanti tritaškių artilerija ir puikus atletiškumas. „Baskonia“ gretose net 6 žaidėjai vidutiniškai renka po 10 taškų ir Rokas yra vienas iš jų – 11,3 taško, 2,9 atkovoto kamuolio ir 10,8 naudingumo balo per rungtynes. Puolėjas visas 17 rungtynių pradėjo starto penkete.

Štai Tadui Sedekerskiui tai yra ilgai lauktas proveržis į Eurolygą. Gerą sezoną Klaipėdos „Neptūne“ sužaidęs nidiškis dar vasarą buvo iškviestas į baskų sudėtį pabaigti Ispanijos čempionatą.

„Baskonia“ kiek netikėtai laimėjo Ispanijos ACB lygą, o T. Sedekerskis užsitikrino vietą kito sezono baskų sudėtyje.

REKLAMA

Dėl universalumo vertinamas puolėjas aikštėje gali daryti praktiškai viską, tačiau D. Ivanovičius lietuvį daugiau mato kaip gynybinių užduočių išpildytoją. T. Sedekerskis šį sezoną renka po 2,3 taško, atkovoja 3,3 kamuolio, atlieka 1,1 rezultatyvaus perdavimo, perima po beveik kamuolį ir fiksuoja 4,8 balų naudingumą.

Mėsmalėje dėl aštuntuko įsitaisė ir biudžetą mažinantis Edgaro Ulanovo Stambulo „Fenerbahče“ (7/10).

Vasarą klubą paliko Eurolygos titulą į Turkiją pargabenęs Željko Obradovičius, neliko pagrindinio įžaidėjo Kosto Slouko.

Dabar „Fenerbahče“ remiasi ant veterano Nando De Colo pečių. Janas Vesely savo piką jau išgyveno, o vietiniai žaidėjai vargiai siekia Eurolygos lygį.

REKLAMA
REKLAMA

Naujasis treneris Igoris Kokoškovas kažkuo primena Martiną Schillerį – amerikietiško krepšinio idėjos, greitis, daug taškų. Tiesa, rezultatas nėra toks geras kaip kauniečių ir Lietuvoje I. Kokoškovas gavo skaudžią pamoką nuo austro („Žalgiris“ laimėjo 99:62).

„Fenerbahče“ susigrąžino praėjusį sezoną NBA praleidusį Marko Guduričių ir su jo atvykimu sugebėjo iškovoti dvi pergales iš eilės. Tai nėra tas žmogus, kuris turkus paverčia Eurolygos finalo ketverto komanda, tačiau galima teigti, jog Stambulo klubas vis dar kovoje dėl atkrintamųjų.

E. Ulanovas žaidžia po 22 minutes ir renka po 4,4 taško, 1,6 atkovoto kamuolio ir tiek pat rezultatyvių perdavimų. Skirtingai nei Kaune, lietuvis negali išnaudoti savo geriausių savybių puolime, tokį specifinį žaidėją puikiai atskleidė Šaras, tačiau I. Kokoškovui dar reikia laiko užčiuopti geriausias Ulės savybes.

Prognozės „Žalgiriui“ ir aštuonetui

Nepaisant užklupusios 6 pralaimėjimų serijos, „Žalgiris“ dabar yra kur kas pajėgesnis nei spalį ar lapkritį.

Dabar kauniečiai gali šiek tiek lengviau atsikvėpti, o Marius Grigonis po pergalės prieš ALBA paatviravo, jog tikslas pirmajam ratui ir buvo 10 pergalių. Žvelgiant į praėjusių sezonų patirtį, kauniečiams reikia surinkti dar bent 8 pergales.

REKLAMA

Labai saldžiai atrodo galimybė jau kitame ture nukauti pasimetusį „Chimki“ klubą, o žvelgiant į kitas namų dvikovas antrajame ture – lauks ASVEL, ALBA, „Crvena zvezda“, „Panathinaikos“. Šias penkias dvikovas žalgiriečiams reikia apsibrėžti raudonai savo kalendoriuje, nes jos gali stipriai pagerinti šansus kovoje dėl aštuntuko.

Žinoma, Eurolygos komandos jau suvokia, kad „Žalgiris“ yra labai pavojingas ir ruošis rungtynėms dar atidžiau, tad antrajame rate 10 pergalių gali ir nebūti.

Tv3.lt prognozė: Tai ir būtų saldusis viduriukas – „Žalgiris“ pasieks 7 arba 8 pergales antrajame Eurolygos rate ir startuos Eurolygos atkrintamosiose iš 7-8 pozicijos.

Aštuntuke drąsiai galima įrašyti, kol kas tris komandas – Maskvos CSKA, Madrido „Real“ ir „Barcelona“. Tai reiškia, jog be jau minėto „Žalgirio“ keturias pozicijas užims kitos komandos.

Reikėtų nepamiršti Tel Avivo „Maccabi“ (7/10) klubo, kuris nuskriaudė kauniečius. Nors „Maccabi“ šiuo metu rikiuojasi už aštuntuko ribų, tačiau turi pakankamai parako su treneriu Ioanniu Sfairopoulu įrodyti daugiau.

Neužsibaigusiame 2019-20 m. sezone beveik nepakitęs „Maccabi“ jau 28 turų turėjo garantuotą vietą atkrintamosiose. Šį sezoną žydai yra patyrę 10 pralaimėjimų ir vos du kartus pralaimėjo dviženkliu skirtumu.

REKLAMA

Milano „AX Armani“ (9/7) prieš sezoną vėl trimitavo apie savo pajėgumą, tačiau kolkas jo užtenka laviruoti aštuntoje vietoje. Nenustebintų, jei Milano klubas iš jo iškristų, nes juos iš nugaros spaudžia „Olympiacos“ (8/8), „Baskonia“ (8/9) ir „Anadolu Efes“ (8/9).

Ši ketveriukė gali gauti vieną vietą ir solidžiausiai atrodo talentingųjų komandų, „Anadolu Efes“ ir „AX Armani“ šansai.

Talento šios komandos turi kiekvienoje pozicijoje, joms reikia įgauti ritmą. Pavyzdžiui „Anadolu Efes“ laukia žvėries režimą įjungsiančio Shane‘o Larkino, kuris kol kas buksuoja.

Stebinantis Miuncheno „Bayern“ atrodo solidžiai ne tik turnyrinėje lentelėje, bet ir aikštėje. Bavarai šį sezoną yra labai solidūs ir dėl vietos aštuntuke grumsis su „Zenit“ ir „Valencia“. Pastaroji komanda atrodo pažeidžiamiausia.

„Valencia“ neatrodo stabili. Vieną dieną jie gali nugalėti „Fenerbahče“ ar „Anadolu Efes“, o kitą pralaimėti ALBA ar „Crvena zvezda“.

Tv3.lt prognozė: Į Eurolygos atkrintamąsias pateks Maskvos CSKA, Madrido „Real“, „Barcelona“, Miuncheno „Bayern“, Sankt Peterburgo „Zenit“, Kauno „Žalgiris“, Stambulo „Anadolu Efes“ ir Tel Avivo „Maccabi“.

Standings provided by SofaScore LiveScore

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų