REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

LeBronas Jamesas kuria savo atskirą krepšinio istoriją. Los Andželo „Lakers“ Vakarų konferencijos finale įveikė Denverio „Nuggets“, o kartu su šia pergale L. Jamesas pateko jau į dešimtą NBA finalą karjeroje. Tiek kartų NBA finale per visą lygos istoriją yra žaidę tik dar trys krepšininkai. Visi jie – šlovės muziejaus nariai.

LeBronas Jamesas kuria savo atskirą krepšinio istoriją. Los Andželo „Lakers“ Vakarų konferencijos finale įveikė Denverio „Nuggets“, o kartu su šia pergale L. Jamesas pateko jau į dešimtą NBA finalą karjeroje. Tiek kartų NBA finale per visą lygos istoriją yra žaidę tik dar trys krepšininkai. Visi jie – šlovės muziejaus nariai.

REKLAMA

Dešimt NBA finalų. Dešimt įspūdingų dominavimo metų stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje.

Billas Russellas ir Samas Jonesas – legendiniai Bostono „Celtics“ pergalių kalviai – atitinkamai finaluose pabuvoję po 12 ir 11 kartų, taip pat Los Andželo didvyris Kareemas Abdul-Jabbaras, dėl trofėjaus kovojęs dešimt kartų. Ir tai yra viskas. Joks kitas krepšininkas istorijoje nėra pasiekęs nieko panašaus.

Bendrai NBA lygoje yra tik trys klubai, į finalą patekę daugiau kartų, nei tai padarė L. Jamesas: Los Andželo „Lakers“ (32), Bostono „Celtics“ (21) ir Oklando „Golden State Warriors“ (11).

REKLAMA
REKLAMA

L. Jamesas į pirmąjį NBA finalą 2007-aisais pateko būdamas 22 metų, kai atstovavo Klivlendo „Cavaliers“. Kartu su komanda jis tada kapituliavo 0:4, tačiau tai buvo tarsi naujos, „Karaliaus Jameso“ NBA istorijos pradžia.

REKLAMA

„Karaliumi“ jis vadinamas tikrai ne šiaip sau. 2011 m., 2012 m., 2013 m., 2014 m., 2015 m., 2016 m., 2017 m. ir 2018 m. – visų šių metų NBA finaluose švytėjo Jameso pavardė.

Ir nors NBA čempionu LeBronas tapo kol kas „tik“ tris kartus, būtent jis yra tas krepšininkas, kuris savo žaidimu visam pasauliui atsako – yra šiemet stipresnė komanda, ar nėra.

Tam, kad būtų lengviau suprasti, ką reiškia L. Jameso dalyvavimas NBA finaluose, pasitelkime šiemet į finalą patekusios Majamio „Heat“ komandos lyderio Jimmy Butlerio frazę. Vos laimėjęs Rytų konferencijos finalą J. Butleris pareiškė – jei šiame amžiuje nori laimėti NBA, tu privalai įveikti L. Jamesą.

REKLAMA
REKLAMA

„Taip jau yra daug metų. Jeigu nori laimėti, tu turi įveikti LeBrono vedamą komandą. Tai yra normalu ir mes turime tai padaryti. Žinome, kad neturime susikoncentruoti tik ties LeBronu, nes „Lakers“ turi daug gerų žaidėjų. Bet komandos kiekvienais metais gauna vis tą patį testą, o tas testas yra LeBronas Jamesas“, – sakė J. Butleris.

Ir tokios varžovų mintys toli gražu nėra naujiena. Apie tai kalba visi. Taip veikia NBA pasaulis. Tas pats J. Butleris, kuris dar tik pasitinka finalo iššūkį, anksčiau apie L. Jamesą tiesiog pasakė štai ką – jis gali viską. Kad ir kas ką bedarytų, jis gali viską.

„Jis yra geriausias žaidėjas visoje lygoje. Jis, aš jums pažadu, jis viską daro gerai. Jis gali mesti, atiduoti perdavimą, gintis. Vėl atakuoti, apsiginti, užpulti. Jums reikia taškų? Jamesas įmes. Jums reikia atkovoti, atimti, blokuoti kamuolį? Jamesas jau tai daro. Kad ir ko jums bereiktų, kad ir kada jums ko bereiktų, Jamesas visada yra ten. Patikėkite manimi“, – kalbėjo tas pats J. Butleris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jamesas ir finalai

L. Jamesas NBA čempionu tapo triskart. Trofėjų virš savo galvos jis kėlė 2012, 2013 ir 2016 metais. Pirmąjį ir antrąjį kartus L. Jamesas lygoje triumfavo būtent su Majamio „Heat“ – būsimais šių metų varžovais.

2016 metais L. Jamesas iki NBA viršukalnės nuvėdė Klivlendo „Cavaliers“ ekipą. 

Visus tris kartus, kai L. Jameso komanda laimėjo NBA, jis tapo finalų naudingiausiu žaidėju (MVP). Čia galime grįžti prie minties, kad būtent L. Jamesas atsako į klausimą – yra šiemet stipresnė komanda, ar nėra.

Kitus kartus (2007 m., 2011 m., 2014 m., 2015 m., 2017 m., ir 2018 m.) „Karaliui“ finaluose sekėsi prasčiau. Sostą jis užleido tada dar Dalase dominavusiam Dirkui Nowitzkiui, vėliau San Antonijaus „Spurs“ žvaigždynui, dar vėliau – krepšinį iš esmės keičiantiems Stephenui Curry ir Klay'ui Thompsonui iš „Warriors“.

REKLAMA

Dar prieš šių metų finalo seriją galima neabejoti, kad „Lakers“ sėkmės atveju L. Jamesas ketvirtą kartą karjeroje atsiims NBA finalų MVP titulą. Kitaip būti tiesiog negali, o tam yra viena rimta priežastis – iki L. Jamesui prisijungiant prie „Lakers“, tai buvo pati silpniausia ir rečiausiai laiminti lygos komanda per pastaruosius septynerius metus. Nuo pat 2013 metų ši komanda nė karto nebuvo patekusi net į atkrintamąsias.

Jamesas kaip vynas

L. Jamesas ne kartą viešai yra kalbėjęs apie savo kartais sporto pasaulyje nepriimtinu pomėgiu. Tai raudonasis vynas. Krepšininkas nevengia paskanauti šio gėrimo, kartais juo pavaišina ir savo nepilnamečius sūnus, tačiau dažnas sirgalius patį L. Jamesą pavadina būtent raudonuoju vynu, panaudodami seną frazę: „Kuo senesnis, tuo geresnis“. O tuo patikėti priežasčių taip pat yra nemažai.

REKLAMA

L. Jamesui jau 35 metai. 206 cm ūgio ir 113 kg svorio krepšininkas, atrodytų, turėtų skaičiuoti paskutiniuosius kelerius metus profesionaliame sporte. Tokio amžiaus žaidėjai, ar tai būtų krepšinis, ar futbolas, ar tenisas, jau būna seniai pasiekę skambiausias savo pergales ir karjerą dažnu atveju tęsia žemesniame lygyje. Bet jam tai negalioja.

L. Jamesas turbūt yra pats stabiliausias krepšininkas, kokį krepšinio gerbėjai yra matę per visą šios sporto šakos istoriją. Jei žiūrėtume vien į skaičius, tai jo 17 metų (2003-2020 m.) trunkančios karjeros vidurkiai yra praktiškai lygiai tokie patys, kaip ir šių metų. Tai reiškia, kad ir 35, ir 23 ar 27 metų L. Jamesas buvo toks pats. Jokių kalbų apie sunkiau dirbančias kojas, apie dingusį veržlumą ar atletiškumą. Jis visos savo karjeros metu buvo geriausias, arba vienas tokių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Štai šiame sezone per 34 minutes L. Jamesas vidutiniškai rinko po 25 taškus, atkovojo po 7,8 kamuolius ir atliko po 10,2 rezultatyvaus perdavimo.

Bendrai per visą karjerą (2003-2020 m.) L. Jamesas vidutiniškai žaisdamas 38 minutes rinko po 27 taškus, atkovojo po 7,4 kamuolio ir atlikdavo po 7,4 rezultatyvaus perdavimo. Skirtumas čia matomas tik toks – dviem taškais mažiau ir trim rezultatyviais perdavimais daugiau. Tai kartu reiškia ir tai, kad L. Jamesas kiekvienais metais vis labiau tampa komandos žmogumi ir vis daugiau dalijasi kamuoliu. NBA lygoje ši savybė tikrai nėra tokia įprasta, kaip europietiškajame krepšinyje.

Šių metų finalai

2020-2021 m. NBA sezonas finišuos kitaip nei sirgaliai buvo įpratę – planus sujaukė COVID-19 viruso protrūkis ir jo sukelta pandemija. Bet NBA buvo ta lyga, kuri ir sustojo, ir buvo pratęsta viena pirmųjų. Orlando mieste įkurtame Volto Disnėjaus pramogų pasaulyje vyko absoliučiai visos atkrintamųjų kovos, ten įvyks ir finalo serija.

REKLAMA

Finale susikaus „Lakers“ ir „Heat“ komandos. Apžvalgininkai, lažybininkai ir sirgaliai neabejoja, kad šiais metais triumfuoti turėtų būtent Los Andželo žvaigždynas. Reikia nepamiršti ir to, kokią didelę įtaką sėkmingam „Lakers“ žaidimui viso sezono metu turėjo Anthony Davisas.

Vis dėlto, „Heat“ taip pat turi ką pasiūlyti. Tai pastovų ir ypač kovingą krepšinį demonstruojantis Jimmy Butleris, antrą jaunystę išgyventantis slovėnų veteranas Goranas Dragičius, centro pozicijai naujų spalvų suteikęs Bamas Adebayo ir kiti.

„Heat“ kelyje iki NBA finalo įveikė Indianos „Pacers“, Milvokio „Bucks“ ir Bostono „Celtics“ komandas.

„Lakers“ kelyje iki finalo peršoko Portlando „Trail Blazers“, Hiustono „Rockets“ ir Denverio „Nuggets“ barjerą.

Tiesiogines rungtynių transliacijas, visą finalo seriją, galite stebėti TV3 Sport kanale. Taip pat transliacijas rasite platformoje Go3.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų