Daugelis esame valgę kiaulienos ar vištienos šašlykus. O antienos? O marinuotus burokėlių sultyse? Jei ne, žiūrėkite TV3 laidą „La Maistas“, kurioje šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius pademonstruos ne vieną naują šašlykų variaciją ir pažers daugybę patarimų apie marinatus, malkas bei kitas kepimo subtilybes, kad jūsų šašlykai būtų tobuli! 

Sprandinės šašlykai su sultiniu ir čili (nuotr. Organizatorių)

Sprandinės šašlykai su sultiniu ir čili (nuotr. Organizatorių)

Istorinės virtuvės žinovas, profesionalus šefas Tomas Rimydis keps antienos krūtinėlės ir sprandinės šašlykus. Jis sprandinės šašlyką siūlo marinuoti burokėlių sulčių su svogūnais ir česnakais marinate, taip pat reikėtų nepagailėti prieskoninių žolelių. Pasak profesionalo, svarbu gerai išmasažuoti mėsą rankomis, kad įsigertų marinatas ir ji būtų minkšta ir skani. Tačiau anties krūtinėlės jokiu būdu negalima masažuoti, nes bus išardyta mėsos struktūra, ją reikėtų tiesiog palaikyti marinate 2-3 valandas. Tas pats galioja ir vištos krūtinėlei.

(9 nuotr.)
FOTOGALERIJA. „La Maistas“ laidoje – viskas apie šašlykus

Šašlykai kilę nuo Balkanų pusės. Ten jie tradiciškai kepami iš avienos ar ėrienos. Mes avieną dažniausiai pakeičiame kiauliena – kepame įvairias jos dalis: kumpį, nugarinę, sprandinę. Kepti galimas visas dalis, bet reikia žinoti kaip teisingai užmarinuoti ir kiek laiko kepti. Nežinodami darome daug klaidų“,  – kalbėjo  T. Rimydis.

REKLAMA

Kitas laidos „La Maistas“ šefas grilio entuziastas Vylius Blauzdavičius keps sprandinės ir vištienos šlaunelių mėsos šašlykus. „Renkantis sprandinę šašlykams, reikia žiūrėti, kad būtų riebaliuko ir pačiupinėti – mėsa turi būti tvirta“, – sako Vylius. 

Tradiciniams iešmams jis mėsą pjausto stambesniais gabalais, o mažiems iešmeliams – mažesniais. Pasak jo, nėra svarbu, kaip pjauti – išilgai ar skersai mėsos skaidulų. Veriant mėsos gabalus ant iešmo, juos reikėtų lengvai suglausti vieną su kitu, bet neperspausti.

Abu šefai – Tomas ir Vylius – sutartinai tvirtina, kad mėsą druska gardinti galima tik iškepus, jos nededa net į marinatus, nes druska ištraukia mėsos sultis ir ši darosi sausa. Taip pat griežtą NE taria acto ir kefyro marinatams! Actą jie siūlo keisti svogūnais, citrina, žalumynais.

Profesionalai taip pat sutaria, kad geriausia kepimui naudoti alksnio ir juodalksnio malkas. Jokiu būdu ne beržą, eglę ar pušį – netinka sakingi medžiai. Ir dėti mėsą kepti galima tada, kai ranką virš anglių galima išlaikyti apie 20 sekundžių.

„Kita dažna klaida – pradėjus kepti, kažkur nueini. Taip daryt negalima. Gali bendraut, bet negali palikt be priežiūros grilio, nes riebalai taškosi, ugnis įsiliepsnoja ir taip dažniausiai sudeginami šašlykai. Mėsą kepant reikia ją nuolat vartyti“, – sako T. Rimydis.

Dar daugiau praktinių patarimų ir gardžių receptų – „La Maistas“ laidoje – sekmadienį 9 val. per TV3 ir www.lamaistas.lt.   

(9 nuotr.)
FOTOGALERIJA. „La Maistas“ laidoje – viskas apie šašlykus
Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!
Arūnas 2020-05-24 16:02:32
Pranešti apie netinkamą komentarą
0
Nuo kada čia beržas netinka šašlykui kepti? Debilai,o ne "šefai".   ATSAKYTI
Afalina 2020-05-16 19:05:16
Pranešti apie netinkamą komentarą
-1
Nu dar nesąmonės! Kas gi kepa ant eglinių-pušinių malkų! Ir kas gi deda druskos! Ir kas gi vadina šaslykais Balkanuose? Nebent rusų pramanas.
Pasiskaitykit armenų-gruzinų šefų patarimus!   ATSAKYTI
Ha ha 2020-05-16 05:39:08
Pranešti apie netinkamą komentarą
-1
Visai nesamones. Kai as keiau saslykus ir recepta gavau is tikro armeno, tai jie dar po stalu begiojo sie kepejai.   ATSAKYTI
Oi 2020-05-16 05:37:24
Pranešti apie netinkamą komentarą
-1
Visai nesutinku su sia nuomone. Supranta.a kad siems kepejams dar truksta stazo, patirties tad taip ir raso.   ATSAKYTI
Nerijus 2020-05-16 00:43:21
Pranešti apie netinkamą komentarą
-2
Debilai   ATSAKYTI

Top Video

TV3 Žinios. Pajūryje nebelieka vietos: poilsiautojų Palangoje ir Šventojoje daugėja kasdien
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Pajūryje nebelieka vietos: poilsiautojų Palangoje ir Šventojoje daugėja kasdien
DABAR RODOMA
TV3 žinios. Advokatas prabilo apie liudijimus, ką Pinikas darė prie žuvusios Didžiūnaitytės kūno
DABAR RODOMA
TV3 žinios. Nušauto policininko šeimą pasiekė piniginė parama: iš viso – kiek daugiau nei 33 tūkst.
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Dėl vietoj dušinių Palangoje išdygusio namo surengta akcija: žmonės atėjo pasiruošę išsimaudyti
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Kaimynai sukrėsti dėl pro langą iškritusio ir žuvusio penkiamečio: tėvai vaikais labai rūpinosi
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Su oro balionais į audrą patekę dalyviai papasakojo, ką patyrė skubiai leisdamiesi
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Punios šilas ir vėl specialistų akiratyje: šile įsisiautėjo kenkėjai
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Vos tik paskelbus sprendimą apie atidaromą sieną, lietuviai patraukė į Lenkiją
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Lietuva dėl Astravo sulaukė paramos iš Lenkijos: žada taip pat nepriimti
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Per Kuršių marias kelte plaukę keleiviai sulaukė netikėtos staigmenos
REKLAMA
Naminis vaisių limonadas (nuotr. Organizatorių)
Per trumpiausią metų naktį tradiciškai kūrenant laužą, galima ne tik prie jo smagiai pavakaroti, bet ir šį tą skanaus pasigaminti. TV3 laidos „La Maistas“ šefai Tomas Rimydis ...
Lašiša (nuotr. Organizatorių)
Per trumpiausią metų naktį tradiciškai kūrenant laužą, galima ne tik prie jo smagiai pavakaroti, bet ir šį tą skanaus pasigaminti. TV3 laidos „La Maistas“ šefai Tomas Rimydis ...
REKLAMA

×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų