REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

„Vaikystėje dėl ligų man tekdavo dažnai lankytis pas gydytojus ir ligoninėje pagulėti reikėdavo. Žinoma, visada mane lydėjo mama ir matydavau, kaip ji kišdavo gydytojams į kišenę nedidelį vokelį. Iš pradžių net nežinojau, kas ten, bet matydavau, kad tiek gydytojas, tiek mama pasijusdavo labai nepatogiai ir nejaukiai, vis nusukdavo žvilgsnį vienas nuo kito.

„Vaikystėje dėl ligų man tekdavo dažnai lankytis pas gydytojus ir ligoninėje pagulėti reikėdavo. Žinoma, visada mane lydėjo mama ir matydavau, kaip ji kišdavo gydytojams į kišenę nedidelį vokelį. Iš pradžių net nežinojau, kas ten, bet matydavau, kad tiek gydytojas, tiek mama pasijusdavo labai nepatogiai ir nejaukiai, vis nusukdavo žvilgsnį vienas nuo kito.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nesmagu tuomet būdavo ir man, nors ir nesuprasdavau iki galo, kodėl taip elgiamasi“, – savo pirmuosius įspūdžius susidūrus su korupcija sveikatos priežiūros įstaigose pasakoja iš Šilutės kilusi, o šiuo metu Vilniuje gyvenanti Rūta (pavardė žinoma).

REKLAMA

Nė vienas medikas nekenks pacientui tyčia

Šiandien jauna moteris kategoriškai pasisako prieš bet kokias neoficialias dovanas ir padėkas gydytojams ir slaugytojams, tačiau pripažįsta, kad jos aplinkoje vis dar yra žmonių, daugiausia vyresnės kartos, kurie dovanas gydytojams ar slaugytojoms laiko savaime suprantamu dalyku ir eidami į polikliniką ar ligoninę, visuomet pasiima vokelį.

„Manau, kad tai yra sovietinių laikų palikimas, visiška atgyvena. Tie, kurie pas gydytoją skuba su vokeliu ar maišeliu, daro tai daugiau iš inercijos ir įpročio, net nesusimastydami, kodėl jie taip elgiasi ir ką tas kyšis pakeis jų gydymo eigoje. Vienas iš mano argumentų, kodėl nereikia duoti kyšių – ir be kyšio kiekvienas gydytojas padarys viską, kas įmanoma, kad pagelbėtų pacientui. Nė vienas nekenks jam tyčia, juk šios profesijos atstovai rizikuoja netekti licencijos ir galimybės dirbti. Asmeninė patirtis įtikino, kad ir be kyšio medikai tinkamai gydo ir rūpinasi“, – sako Rūta.

REKLAMA
REKLAMA

Įtikina asmeninė patirtis

Pasak vilnietės, pastaraisiais metais jai buvo atliktos net 3 operacijos. Lūžus čiurnai buvo atlikta sutvirtinimo varžtais operacija, o sugijus kojai varžtus teko išimti. Be to, buvo reikalinga ir tonzilių šalinimo operacija.

Rūta sako, kad visais šiais atvejais jokių dovanų ji gydytojams nedavė, o visos operacijos buvo atliktos profesionaliai, gerai, ji nestokojo priežiūros ir dėmesio. Tokių pavyzdžių galima pateikti daug ir kiekvienas jų rodo, kad ne kyšis gydo.

„Duodamas kyšį tu tiesiog pažemini, nuvertini gydytoją, taip rodydamas, kad nepasitiki juo, abejoji, ar jis gerai atliks savo pareigas, ar yra sąžiningas. Be to, taip elgtis neteisinga neišgalinčių kyšio duoti pacientų atžvilgiu. Juk ne visi turi atliekamų pinigų. Taip tarsi bandoma išsiskirti, kilstelėti save virš kitų, tikintis sau išskirtinių sąlygų“, – savo nuomonę dėsto jauna moteris ir priduria, kad visi, kyšius nešantys žmonės, turėtų prisiminti, jog už gydymą jie jau yra susimokėję. Tai padarė kas mėnesį mokėdami mokesčius į Privalomąjį sveikatos draudimo fondą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Geriausias atsidėkojimas – vieša padėka

„Galiu suprasti ir suprantu tuos pacientus, kurie gavę tinkamą gydymą ir priežiūrą, tiesiog nori nuoširdžiai kažkaip išreikšti savo padėką gydytojui, bet juk dėl to nereikia kišti vokelio į chalato kišenę. Pastaruoju metu vis daugiau medicinos įstaigų savo pacientams suteikia galimybę padėkoti viešai. Galima padėkoti savo gydytojui ligoninės ar poliklinikos interneto svetainėje, socialinių tinklų paskyrose. Kai kur yra įrengtos specialios padėkos lentos. Manau, kiekvienam medikui bus malonu, jei kolegos, vadovai ir kiti esami ar būsimi pacientai pamatys, kad jo darbą vertina ir juo džiaugiasi, pasitiki“, – savo mintis dėsto Rūta ir priduria, kad, jos įsitikinimu, kyšininkavimas yra sovietiniu laikotarpiu įsišaknijęs reiškinys, kuris atsirado dėl to, kad tuomet daugeliui visko trūko, tad norėdavosi kažką duoti, atnešti.

REKLAMA

Moters teigimu, siekiant efektyviai kovoti su korupcija, reikia pradėti nuo savęs ir savo aplinkos. „Jau baigiu ir savo mamą įtikinti, kad kyšiai gydytojams yra tik švaistymas pinigų, kurių ji pati tikrai neturi per daug. Ir nors visiems žinoma, kad medikų algos nedidelės, bet tai yra valstybės problema, kuri jau sprendžiama, tad pacientai dėl to neturėtų rūpintis“, – įsitikinusi jauna moteris.

Informacija parengta bendradarbiaujant su LR sveikatos apsaugos ministerija, kuri įgyvendina Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų