REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Sveikatos paieškos ir būdai jai pasiekti žmones domino jau nuo amžių glūdumų. Tobulėjant technologijoms ir moksliniams tyrimams, XX a. eigoje pastebėta nenuginčijama mitybos įtaka fizinei ir psichologinei organizmo gerovei. Gerėjančios mokslinės priemonės neaplenkė ir veterinarinės medicinos disciplinos, kurioje dėmesys mitybos svarbai leido susikurti specializuotoms naminių augintinių dietologijos/mitybos mokykloms.

Sveikatos paieškos ir būdai jai pasiekti žmones domino jau nuo amžių glūdumų. Tobulėjant technologijoms ir moksliniams tyrimams, XX a. eigoje pastebėta nenuginčijama mitybos įtaka fizinei ir psichologinei organizmo gerovei. Gerėjančios mokslinės priemonės neaplenkė ir veterinarinės medicinos disciplinos, kurioje dėmesys mitybos svarbai leido susikurti specializuotoms naminių augintinių dietologijos/mitybos mokykloms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant dominuojančios komercinės augintinių pašarų rinkos, kelią skinasi ir įvairios alternatyvos, kurių kiekviena turi savo argumentų, kodėl ji yra pranašesnė už konkurentų.

REKLAMA

„Pastebime, kad vis daugiau šeimininkų domisi galimybe keisti savo gyvūnų mitybą“, – patirtimi dalinasi veterinarijos klinikos Dr. Leo gydytojas Martynas Jermolajevas, kuris specializuojasi raw ir barf mitybos srityje. Daugiau apie šią mitybą galite paskaityti čia.

Raw/barf mityba gali būti naudingas ne tik kaip vienas iš mitybos būdų, bet kaip ir sveikatos palaikymo ir gydymo metodika, manipuliuojant šeriamo maisto kompozicija – įvairių maistinių medžiagų kiekiai, produktai bei šėrimo dažnumas.

REKLAMA
REKLAMA

Gydymas pasiremiant raw/barf metodikomis remiasi ne kiekvieno konkretaus simptomo eliminavimu, taikant vis skirtingus medikamentus ar specifinius maistus konkrečiam negalavimui tiesiogiai malšinti, o bendros būklės subalansavimu, kelis simptomus matant kaip tarpusavyje susijusius reiškinius, kurie yra sąlygojami tos pačios pirminės priežasties.

Kaip barf/raw pasitarnauja atstatant augintinio sveikatą praktikoje?

„Sveikatos atstatymas, ligos gydymo sudėtingumas priklauso nuo to, kaip seniai gyvūnas turi konkretų sutrikimą“, – sako M. Jermolajevas. „Negalavimus, kurie tęsiasi ilgą laiką arba jau yra gydyti įprastomis priemonėmis, nuosaikiais mitybos būdais sutvarkyti yra daug sudėtingiau ir tai užima daug laiko. Kuo simptomai šviežesni, tuo greičiau ir lengviau pasiekiamas norimas rezultatas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įvertinus individualaus gyvūno būklę ir esamus sveikatos sutrikimus, raw/barf tinka naudoti daugeliui lėtinių, chroniškų sutrikimų gydymui.

Pavyzdžiui, kačių cukrinis diabetas yra vis didėjanti problema tiek šeimininkams, tiek veterinarijos gydytojams dėl savo gydymo komplikuotumo ir priklausomybės nuo medikamentų. „Tradicinis simptomatinis gydymas remiasi specifinio-diabetinio maisto parinkimu ir dozavimu, reguliariu kraujo gliukozės matavimu bei atitinkamu insulino dozavimu“, – pasakoja gydytojas.

„Klinikinėje praktikoje teko ne kartą susidurti su katėmis, kurios jau kurį laiką serga cukriniu diabetu. Simptomatinis gydymas dažniausiai veikia pakankamai gerai, kontroliuoja ligos simptomus, tačiau nepadeda pašalinti ligos priežasties. Nustojus taikyti gydymą, negalavimai labai dažnai atsinaujina“.

REKLAMA

Gydytojas prisimena vieną iš daugelio atvejų, kai katino šeimininkė kreipėsi į kliniką dėl įsisenėjusio cukrinio diabeto ir su juo susijusių kitų sveikatos problemų. Kraujo gliukozė viršutines ribas viršijo keturis kartus.

„Pagal būklę buvo parinktas individualus valgiaraštis, sudarytas iš atitinkamo kiekio žalios mėsos, kaulinės dalies bei žalių kiaušinių. Pradinėje fazėje buvo naudotas insulinas, tačiau po maždaug 3 savaičių, buvo pasiekta remisija – be insulino dozavimo buvo pasiektas stabilus kraujo gliukozės svyravimas normos ribose. Katinas priaugo svorio, vandens suvartojimas minimizavosi, sumažėjo šlapinimo kiekis, dingo apetito besotiškumas“, – pasakoja M.Jermolajevas.

REKLAMA

Kaip tvarkomasi su kompleksinėmis problemomis, kai iš šalies atrodo, kad puokštė simptomų yra „savarankiškos“ ligos, neturinčios tarpusavio ryšio?

„Prieš maždaug pusantro mėnesio į kliniką atkeliavo prancūzų buldogo veislės patinėlis“, – prisimena gydytojas. Jau prieš pirmą vizitą ilgą laiką buvo šeriamas raw/barf mityba, tačiau laukiamo rezultato pakeista mityba nedavė. Šeimininkai skundėsi įvairiais simptomais: svorio kritimas, alergijos besireiškiančios tarpupirščių laižymu, ausų kasymu, kailio raudimu. Ant snukelio turėjo neaiškios kilmės darinį. Šuo buvo vangus, apetitas silpnas. Išanalizavus valgiaraštį, nustatyta, kad mityboje buvo per daug baltymų ir per mažai sočiųjų riebalų bei cholesterolio. Pakeitus baltymų šaltinius, pariebinus valgiaraštį ir papildžius racioną riebiomis augalinėmis skaidulomis, po pusantro mėnesio pastabėtas visiškas šuns savijautos pokytis – neaiškios kilmės darinys ant veido išnyko savaime, svoris padidėjo beveik 3 kg., alergijų nebeliko, ausų nesikaso, kailis nerausta. Grįžo valgumas bei smarkiai išaugo aktyvumas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tokių atvejų, kai tinkama mityba ne tik išsaugojo augintinių sveikatą, bet ir išgydė ligas, kurių negalėjo išgydyti veterinarijos gydytojai naudodami vaistus, matėme ne vieną“, – sako veterinarijos gydytojas Martynas Jermolajevas, dirbantis veterinarijos klinikoje Dr.Leo.

Klinikoje teikiamos konsultacijos raw ir barf mitybos klausimais, sudaromos individualios mitybos programos, galima įsigyti šaldytos mėsos pašarų, o augintinių šeimininkai palaikomi visu mitybos keitimo proceso metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų