REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kol visu tempu įsibėgėja savivaldos rinkimai, ne ką mažiau dėl pergalės plėšosi ir pretendentai į šalies vadovo postą. Rinkėjų parašus rinkimų favoritų komandos renka ir miestų gatvėse, ir beldžiasi į žmonių namus. Matyt, nebe reikalo. Kol reitinguose į viršų šovęs Gitanas Nausėda jau svajoja pelnyti net trečdalio rinkėjų simpatijas, premjero Sauliaus Skvernelio populiarumas netgi smuko. Ekspertai turi paaiškinimą, kodėl taip atsitiko.

Kol visu tempu įsibėgėja savivaldos rinkimai, ne ką mažiau dėl pergalės plėšosi ir pretendentai į šalies vadovo postą. Rinkėjų parašus rinkimų favoritų komandos renka ir miestų gatvėse, ir beldžiasi į žmonių namus. Matyt, nebe reikalo. Kol reitinguose į viršų šovęs Gitanas Nausėda jau svajoja pelnyti net trečdalio rinkėjų simpatijas, premjero Sauliaus Skvernelio populiarumas netgi smuko. Ekspertai turi paaiškinimą, kodėl taip atsitiko.

REKLAMA

Jeigu ne patys žmonės ieško būdų, kaip parašu paremti trokštamą būsimą prezidentą, tai parašų lapai patys atkeliauja tiesiai į butą. Rinkimų štabų savanoriai jau ne pirmą savaitę parašus renka visoje Lietuvoje. Tiesa, ne visi savo parašą deda su džiaugsmu. Kol vieni prašalaičiams noriai atveria duris, kiti greitai jas užveria.

Už Saulių Skvernelį internete iki šiol pasirašė dar tik 5 tūkstančiai žmonių, o reikia 20 tūkstančių. Taigi, savanoriams dar yra kur paplušėti. O štai Ingridos Šimonytės komanda parašus medžioja pačiame Vilniaus centre. Žmonių srautas čia didesnis, taigi ir laimikis, iš pažiūros, kiek stambesnis.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, I. Šimonytės štabui pernelyg stengtis nebereikia – privalomas parašų skaičius seniai surinktas. Vien internete politikę parėmė jau septynis kartus daugiau žmonių nei S. Skvernelį – 35 tūkstančiai. Už G. Nausėdą internetu pasirašė 22 tūkstančiai rinkėjų. Jų lyg ir pakaktų, tačiau parašus gatvėje gaudo ir G. Nausėdos komanda.

REKLAMA

Visgi naujausi reitingai rodo, kad labiausiai už ką paremti žmonės mato būtent Nausėdą. Palyginti su sausio rezultatais, ekonomisto populiarumas pakilo keturiais procentais ir pasiekė 27 procentus. Beje, tiek pat padidėjo ir I. Šimonytės reitingas, dabar ją palaiko 20 procentų žmonių. O premjero populiarumas smuko procentu ir siekia 16 nuošimčių. G. Nausėda giriasi puikiai žinantis, kodėl taip atsitiko.

„Labai gerai žinome, ką darome, ir labai džiaugiamės, kad pavyko apsilankyti daugelyje Lietuvos regionų, susitikti su žmonėmis akis į akį“, – sako kandidatas į prezidentus Gitanas Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA

Kol kas realiausias pretendentas į antrąjį turą neslepia ambicijų.

„Man labai norėtųsi kirsti 30 proc. liniją, manau, kad yra realios galimybės tai padaryti“, – tikina G. Nausėda.

Reitingą taip pat auginanti I. Šimonytė varžovą bando nuleisti ant žemės.

„Rinkimai yra maratonas, ne sprintas, jeigu mes kiekvieną mėnesį daugiau laiko praleisime žiūrėdami į skaičių negu į tai, ką reikia daryti tam, kad rinkimų rezultatas būtų geras, tai nežinau, ar tam verta eikvoti tiek laiko“, – sako kita kandidatė I. Šimonytė.

S. Skvernelis savo nuomonės išsakyti nepanoro, kaip premjeras, ar pretendentas, ar ir tas, ir tas, išsiruošė į Šilalę. Tik ryte radijo laidoje pareiškė nesureikšminantis, kad žmonės menkai jį palaiko internete, esą ne toks yra štabo tikslas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Yra pasirinktas ir elektroninis būdas, kas numatyta, ir renkant parašus gyvai bendraujant su žmonėmis. Manau, tai gerokai efektyviau, tai gali konvertuotis į balsą rinkimų metu“, – sakė premjeras S. Skvernelis.

O konvertuoti labai neblogai padeda ir rinkimams suaukoti pinigai, už kuriuos pretendentai ir gali reklamuotis. Čia lyderė nuo pat pradžių – I. Šimonytė. Jos rinkiminėje sąskaitoje – jau daugiau kaip 60 tūkstančių eurų. Daugiausia – nedidelės sumos, nors yra ir tūkstantinių.

„Man daug smagiau, kad daug žmonių prisijungia ir mažomis sumomis, nes tada tie žmonės tikrai ateis į rinkimus“, – sako I. Šimonytė.

Gitano Nausėdos rinkimų sąskaita nuo Šimonytės atsilieka keliais tūkstančiais, o Skverneliui neaukoja niekas, išskyrus „valstiečių“ partiją. Ši jam dosniai atriekė 50 tūkstančių eurų. Visgi Skvernelio trečia vieta ir smuktelėjęs reitingas, pasak sociologų, jam nieko gero nereiškia.

REKLAMA

„Sauliaus Skvernelio yra mažiausias rezultatas per karjerą. Matyt, tai galima sieti ir su ministro ieškojimu“, – sako sociologas Vladas Gaidys. Tiek sociologai, tiek apžvalgininkai mano, kad žmonėms jau galėjo pabosti tiesmukiškas Skvernelio tonas. Pastarąjį mėnesį nuo premjero esą ėmė nusigręžti ir pagrindiniai jo rėmėjai – pensininkai. O istorija rodo, kad Prezidento rinkimuose laimi tas, kuris sugeba įtikti visoms elektorato grupėms.

„Anksčiau buvo interpretuojama kaip ryžtingumas ir atviras veiksmas, šiuo metu, visuomenės nuomone, tai perėjo į tiesmukiškumą su minuso ženklu“, – sako V. Gaidys.

„Matyt, Nausėda, bandydamas pleventi virš visų rietenų, karo visų su visais, kuo virto visa mūsų politika, vaizduoti taikytoją, vienytoją, nekonfliktišką asmenį, jis laimi daugiau negu Skvernelis, eidamas į karą“, – tikina apžvalgininkas Vytautas Bruveris.

REKLAMA

Tiesa, yra ir S. Skverneliui palankesnis paaiškinimas – paprasčiausiai G. Nausėda ir I. Šimonytė anksčiau subūrė rinkiminius štabus ir metė visas pajėgas rinkimų kampanijai. Ekspertai primena, kad favoritams dar per anksti įtikėti pergale. Iki Prezidento rinkimų gegužės 12-ąją – dar 2,5 mėnesio.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų