REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ligonių kasų specialistai pastaruoju metu sulaukia vis daugiau gyventojų klausimų dėl šeimos gydytojo iškvietimo į namus. Jie teiraujasi, ar šiais laikais šeimos gydytojai atvyksta į namus, jei atvyksta – ką reikėtų žinoti, norint jį išsikviesti.

Ligonių kasų specialistai pastaruoju metu sulaukia vis daugiau gyventojų klausimų dėl šeimos gydytojo iškvietimo į namus. Jie teiraujasi, ar šiais laikais šeimos gydytojai atvyksta į namus, jei atvyksta – ką reikėtų žinoti, norint jį išsikviesti.

REKLAMA

Pasak Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės Oksanos Burokienės, pravartu žinoti, kad gydytojai į namus atvyksta, tačiau tik pas tam tikrus pacientus.

„Pirmiausia, dėl gydymo taktikos parinkimo, vaistų skyrimo, paciento lankymo namuose ir slaugos paslaugų teikimo namuose sprendžia pacientą gydantis gydytojas. Paslaugos namuose turi būti teikiamos ligoniams, kuriems pakilo aukštesnė nei 38,5 C temperatūra ir kurios neveikia temperatūrą mažinantys vaistai, ar kuriems karščiavimo metu atsirado naujų odos bėrimų.

Taip pat šios paslaugos teikiamos naujagimiams, sergantiems vaikams iki vienerių metų arba sunkų neįgalumą turintiems vaikams, asmenims, kuriems nustatytas iki 25 proc. darbingumo lygis arba specialus nuolatinės slaugos poreikis, gyventojams, kuriems ūmiai sutriko judėjimo funkcija ir jie negali savarankiškai judėti", – vardina O. Burokienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pacientų lankymo namuose sąlygas ir reikalavimus nustato asmens sveikatos priežiūros įstaiga. Tad pacientui (ar jo atstovui) reikia kreiptis į gydymo įstaigą, prie kurios jis yra prisirašęs. Specialistė atkreipia dėmesį į tai, kad daugėja savivaldybių, kuriose paskelbta gripo epidemija. Jos metu, pacientai namuose taip pat gali būti lankomi šeimos gydytojų.

REKLAMA

„Gripo epidemijos metu pirminės ambulatorinės sveikatos priežiūros įstaigos turi savo darbą organizuoti taip, kad kuo daugiau karščiuojančių pacientų (ypač sergančių lėtinėmis ligomis, neįgalių), negalinčių atvykti į gydymo įstaigą, būtų lankomi namuose. Be to, esant gripo epidemijai, gydymo įstaigos privalo užtikrinti vaikų iki 10 metų vizitavimą namuose tais atvejais, kai temperatūra aukštesnė nei 38,5 laipsnio", – sako O. Burokienė.

Pasak jos, pajutus į gripą panašius simptomus (karščiavimą, kosulį, gerklės, galvos, sąnarių skausmus, drebulį, nuovargį, viduriavimo ir vėmimo požymius), rekomenduojama nedelsti ir kreiptis į šeimos gydytoją. Gydymo įstaigose gripo epidemijos metu turi būti sudarytos visos sąlygos, kad susirgę pacientai sulauktų kvalifikuotos pagalbos. O. Burokienė teigia, kad esant tam tikroms indikacijoms, pavyzdžiui, labai aukštai temperatūrai, pacientas pas šeimos gydytoją (arba budintį gydytoją) turi būti priimtas tą pačią dieną, o tuo atveju, jeigu paūmėjo lėtinė liga – per 7 darbo dienas. Verta žinoti, kad visos pirminės sveikatos priežiūros įstaigos turi užtikrinti prie jų prisirašiusiems pacientams nepertraukiamą (visą parą – tiek darbo, tiek šventinėmis dienomis) šeimos gydytojo paslaugų teikimą.

Tiesa, vienos įstaigos šias paslaugas nepertraukiamai teikia pačios (poliklinikoje budi gydytojas), o kai kurios dėl šių paslaugų teikimo yra sudariusios sutartis su kitomis sveikatos priežiūros įstaigomis. Kad sunegalavus nereikėtų gaišti laiko ligoninės priimamąjame, iš anksto vertėtų pasidomėti, kur teikiamos šeimos gydytojo paslaugos įstaigos, prie kurios jie prisirašę, nedarbo metu (pvz., naktį ar savaitgalį). Pasidomėti galima čia https://goo.gl/y8jxbu. Privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems asmenims už šeimos gydytojo paslaugas, prie kurio jie yra prisirašę, mokėti nereikia, nes jos apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis. Tai galioja ir viešosiose gydymo įstaigose, ir privačiose, kurios yra sudariusios sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų