REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
72
Mindaugas Bilius Vygintas Skaraitis/Fotobankas

Kai 2016 metais Rio de Žaneire (Brazilija) vykusiose parolimpinėse žaidynėse Mindaugas Bilius iškovojo auksą rutulio stūmimo varžybose retas galėjo pagalvoti, kad lietuvis taip ir neturės progos apginti šio titulo.

72

Kai 2016 metais Rio de Žaneire (Brazilija) vykusiose parolimpinėse žaidynėse Mindaugas Bilius iškovojo auksą rutulio stūmimo varžybose retas galėjo pagalvoti, kad lietuvis taip ir neturės progos apginti šio titulo.

REKLAMA

Tada šiaulietis įrankį nusviedė 16,80 m ir tapo parolimpiniu čempionu, bei įkvėpimo šaltiniu visiems neįgaliesiems sportininkams.

Brazilijoje tai nebuvo vienintelis jo laimėjimas. atletas disko metimo varžybose savo geriausiu bandymu užfiksavo 53,50 m rezultatą ir iškovojo sidabro medalį.

Auksas Lietuvai

Pirmą kartą gyvenime parolimpiniu čempionu tapęs M. Bilius tada atskleidė savo tikrąjį veidą, kuris žavi iki šių dienų.

Rutulio stūmimo sektoriuje iškovotą blizgantį aukso medalį sportininkas paskyrė savo kolegoms – teigė norintis juo pasidalinti su visais neįgaliaisiais Lietuvos sportininkais.

REKLAMA
REKLAMA

Jau tada jis garsiai prisipažino, kad trokšta padėti visiems šalies neįgaliesiems iš naujo pajusti gyvenimo džiaugsmą. Ir šie lietuvio žodžiai netrukus pasiekė Dievo ausį.

REKLAMA

2017 metų pavasarį M.Bilius buvo išrinktas Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentu, bei pradėjo pildyti pažadus suteikti daugiau saulės spindulių mūsų šalies neįgaliesiems sportininkams.

Išėjo su trenksmu

Sportinį kostiumą į žvilgantį vyrišką švarką iškeitęs šiaulietis sportininko karjeros iškart neatsisakė.

M. Bilius 2017 metų vasarą Londone vykusiame lengvosios atletikos pasaulio čempionate dar karta visiems priminė, kas yra tikrasis rutulio stūmimo sektoriaus karalius.

Tada lietuvis geriausiu savo bandymu užfiksavo 16,26 m rezultatą, ir ne tik pasipuošė aukso medaliu, tačiau ir pagerino planetos čempionatų rekordą.

REKLAMA
REKLAMA

Tų pačių metų pabaigoje šiaulietis paskutinį kartą dalyvavo oficialiose varžybose, kaip sportininkas, o ne žiūrovas.

Gruodžio mėnesį Portugalijoje vykusiose IWAS pasaulio žaidynėse jis triumfavo tiek disko metimo, tiek rutulio stūmimo varžybose, bei profesionalų sportą paliko su trenksmu.

Kaip vėliau teigė pats M. Bilius, dalyvaudamas varžybose kartu su kitais lietuviais, jis turėjo idealią progą savo kailiu pajusti, ko labiausiai trūksta mūsų šalies neįgaliesiems sportininkams, kad jie galėtų kaip įmanoma geriau pasiruošti startams.

Kelio atgal nėra

Ir nors Lietuvos padangėje neretai pasigirsta kalbų apie galimą parolimpinio čempiono sugrįžimą į sektorių, pats Mindaugas Bilius portalui tv3.lt prisipažino, kad apie tai kalbėti nėra jokio pagrindo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Galiu tvirtai pasakyti, kad mano sportininko karjera jau tikrai yra baigta. Lietuvoje žmonės dažniausiai sportuoja norėdami tapti profesionalais, arba siekdami būti gražiais ir turėti dailias kūno linijas.

Mano atveju viskas yra kiek kitaip, aš sportuoju dėl savo sveikatos, kad kūnas išliktų tvirtas, ir praeityje patirtos avarijos pasekmės nesugrįžtų bumerangu atgal. Tačiau norint kovoti dėl pergalių varžybose tokio pasiruošimo neužtenka.

Tam reikia reguliarių treniruočių ir daug laisvo laiko, kurio aš dabar turiu labai mažai, todėl apie sugrįžimą į profesionalų sportą negali būti jokių kalbų“,- sakė parolimpinis čempionas.

Trūksta laiko šeimai

2017 metų pavasarį naują gyvenimo puslapį atvertęs M. Bilius dabar visą save atiduoda neįgaliųjų sportui. Šiaulietis neslepia – jo dienotvarkė dažnai būna labai įtempta, ypač svarbiausių sezono varžybų metu.

REKLAMA

Dėl to lieka per mažai laiko svarbiausiam atleto žmogui gyvenime – mylimai žmonai. Parolimpinis čempionas 2018 metų vasarą sumainė žiedus su žurnaliste Daiva Žeimyte.

Tapęs paralimpinio komiteto prezidentu Mindaugas nuolatos dalyvauja svarbiausiose varžybose ir stovyklose, todėl jam dažnai stinga laiko asmeniniam gyvenimui.

Tačiau šiemet daugkartinis varžybų laimėtojas planuoja atsigriebti ir skirti daugiau laiko sau, bei visai neseniai gimusiai naujai meilei jo širdyje. Vyras ketina praleisti ateinantį pavasarį vykstančią neįgaliųjų sportininkų stovyklą.

„Lietuvos paralimpinio komiteto prezidento postas iš manęs atima daug brangaus laiko, kurį dažnai norėčiau paaukoti savo šeimai. Man to labai trūksta. Nors man visada labai smagu iš arti stebėti ne tik svarbiausias neįgaliųjų varžybas, bet ir mūsiškių pasiruošimą joms, šeimos tai niekada neatstos.

REKLAMA

Todėl šį pavasarį norėčiau daugiau laiko skirti artimiems žmonėms. Prisipažinsiu, stengdamasis įveikti kasdienius gyvenimo iššūkius, „lakstydamas“ iš vienos vietos į kitą, dažnai pasigendu svarbiausio – laiko praleisto su šeima. Būtent tai yra sunkiausia mano darbo dalis, kai negali skirti pakankamai laiko tau brangiausiems žmonėms“,- prisipažino auksinės širdies savininkas.

Turi sportininkų pasitikėjimą

Ir išties nieko keisto, kad M. Biliui trūksta laiko su šeima. Beveik du metus prezidento kėdėje sėdintis šiaulietis tiesiog nenustygsta vietoje ir nuolatos suka galvą, kaip pagerinti Lietuvos neįgaliųjų sportininkų gyvenimą.

Kad čempionas dirba efektyviai įrodo faktas, kad dar visai neseniai neįgalieji sportininkai kentėjo dėl labai mažo finansavimo, turėjo prastas sąlygas pasiruošti svarbiausioms sezono varžyboms, bet šie pilki debesys sparčiai palieka horizontą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujasis prezidentas skaičiuoja, kad per pastaruosius du metus komiteto turimos finansinės lėšos nuo 65 tūkst. eurų išaugo iki 260 tūkst. eurų.

Anot M. Biliaus didžiausia jo pasiekta pergalė yra ta, kad per šį laikotarpį pavyko pritraukti naujų rėmėjų, o ir susidomėjimas neįgaliųjų sportu pamažu kyla į viršų.

Nors pats parolimpinio čempionas atsisako vertinti savo veiklą, jo atliktais darbais yra daugiau nei patenkinti Lietuvos neįgalieji sportininkai.

Jie visi tarsi susitarę šiaulietį mini tik iš gerosios pusės. Dėkoja jam už ženkliai pagerėjusias sąlygas ir nuoširdų bendravimą bei palaikymą.

Svajoja sulaukti pripažinimo

Ne vienas kalbintas neįgalusis sportininkas prisipažino, kad anksčiau net nesuprasdavo, kokia yra paralimpinio komiteto misija, ir ar tokia organizacija apskritai egzistuoja. Tačiau Mindaugas viską sudėliojo į reikiamus skyrelius, bei net negalvoja sustoti.

REKLAMA

Kalbėdamas apie savo didžiausią svajonę, susijusią su darbu, šiaulietis dar kartą užsimena apie kitus, o ne save.

„Labiausiai norėčiau, kad neįgaliųjų sportas būtų pripažintas visuomenėje. Norėčiau, kad mes visi būtume laikomi normaliais atletais, kaip ir sveikieji sportininkai. Tam dar reikia nemažai laiko, nors pasirinkta kryptis lyg ir veda teisingu keliu.

Tačiau, net ir šiandien dažnas Lietuvos gyventojas mus „nurašo“, neva mūsų laimėjimai neprilygsta sveikųjų iškovotoms pergalėms. Labai norėčiau, kad šis klaidingas požiūris galiausiai pranyktų iš mūsų visų galvų.

Žinoma, situacija gerėja – neįgaliųjų sportas yra vis labiau pastebimas visuomenėje, apie mus daugiau kalba ir tai labai džiugina. Tačiau, dar tikrai yra kur pasistūmėti į priekį ir aš nenurimsiu, kol mūsų nepradės vertinti kaip normalių sportininkų“,- sakė M. Bilius.

REKLAMA

Sportininko praeitis įrodė, kad jis niekada nepasiduoda kol nepasiekia savo: parolimpiniais čempionais negimstama, o tampama.

Ir net ir pasiekęs savo gyvenimo aukštumas, M. Bilius nesiliauja galvojęs apie kitų džiaugsmo minutes. Toks jis yra – auksinės širdies savininkas, kuris yra „įsimylėjęs“ kitų žmonių laimės akimirkas.

Neįgaliųjų sportas pagaliau pateko į tinkamas rankas, ir čia dar tik mažytė šviesesnio rytojaus dalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų