REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paryžiuje pirmadienį prasideda teismas, kuriame bus nagrinėjami Šveicarijos bankininkystės milžinui UBS pareikšti kaltinimai turtingiems Prancūzijos klientams organizavus didžiulę mokestinio sukčiavimo schemą.

Paryžiuje pirmadienį prasideda teismas, kuriame bus nagrinėjami Šveicarijos bankininkystės milžinui UBS pareikšti kaltinimai turtingiems Prancūzijos klientams organizavus didžiulę mokestinio sukčiavimo schemą.

REKLAMA

Po šešerius metus trukusio tyrimo bankui ir jo Prancūzijos padaliniui pernai buvo pareikšti kaltinimai įplaukų iš 2004–2012 metais vykdyto mokestinio sukčiavimo plovimu. Bankas šiuos kaltinimus neigia.

„UBS pagaliau turės galimybę atsakyti į pretenzijas, kurios paprastai būna nepagrįstos“, – pareiškė bankas ir pažadėjo „ryžtingai gintis“.

Taip pat teisiami šeši banko vadovai ir buvę vadovaujantys darbuotojai.

Tyrimas buvo pradėtas po to, kai buvęs UBS darbuotojas institucijoms pranešė apie banko tariamai sukurtą dvigubos buhalterijos sistemą, kuria UBS siekė nuslėpti kapitalo judėjimą į Šveicariją.

Prancūzijos nacionalinė finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba skaičiuoja, kad Prancūzijos mokesčių institucijoms nebuvo deklaruota mažiausiai 9,76 mlrd. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Banko darbuotojai per įvairius priėmimus, golfo ir teniso varžybas ar koncertus tariamai užkalbindavo Prancūzijos klientus, įskaitant turtingus verslininkus ir sporto žvaigždes, ir mėgino juos įtikinti paslėpti savo pinigus Šveicarijoje. Jeigu UBS bus pripažintas kaltu, jam gali būti skirta bauda, kuri gali sudaryti iki pusės išplautų pinigų sumos, tai yra beveik 5 mlrd. eurų.

REKLAMA

Informatorių šioje byloje – Nicolas Forissier – UBS iš vidaus audito skyriaus vadovo už „grubią klaidą“ atleido 2009 metais.

„Pagaliau mano garbė bus apginta“, – pareiškė N. Forissier 2017 metais, kai buvo paskelbta apie tai, kad UBS bus teisiamas, nes prokuratūrai ir banko vadovybei nepavyko pasiekti susitarimo.

Vokietijos institucijų Prancūzijos tyrėjams pateikti dokumentai parodė, kad maždaug 38 tūkst. Prancūzijos klientų indėlių UBS suma sudarė apie 13 mlrd. Šveicarijos frankų (11 mlrd. eurų), pareiškė agentūros AFP šaltiniai.

Tačiau šaltiniai pažymėjo, jog mokestiniu sukčiavimu įtariami ne visi šie klientai.

Panašių kaltinimų UBS pastaraisiais metais yra sulaukęs ir kitose šalyse.

2009 metais JAV institucijos bankui liepė sumokėti 780 mln. JAV dolerių baudą už tai, kad jis 20 tūkst. turtingų klientų tariamai padėjo nuo JAV mokesčių inspekcijos nuslėpti apie 20 mlrd. JAV dolerių. Kaltinimus organizavus mokestinį sukčiavimą bankui buvo pareiškusi ir Belgija.

UBS teismas turėtų tęstis iki lapkričio vidurio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų