REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
28
R. Beišytė-Aminova apie sveikos mitybos mitus  (nuotr. 123rf.com)

Tikriausiai daugelis sutiktų, kad sveika mityba yra apgaubta daugybės mitų. Tačiau ne visada jie yra visi teisingi ir patikimi, todėl nutarėme pasidomėti populiariausių mitų tikrumu. Išsiaiškinti jie yra tiesa ar melas, padėjo asmeninė trenerė ir mitybos specialistė Rūta Beišytė-Aminova, kuri prie kiekvieno mito sutiko jį trumpai ir pakomentuoti.

28

Tikriausiai daugelis sutiktų, kad sveika mityba yra apgaubta daugybės mitų. Tačiau ne visada jie yra visi teisingi ir patikimi, todėl nutarėme pasidomėti populiariausių mitų tikrumu. Išsiaiškinti jie yra tiesa ar melas, padėjo asmeninė trenerė ir mitybos specialistė Rūta Beišytė-Aminova, kuri prie kiekvieno mito sutiko jį trumpai ir pakomentuoti.

REKLAMA

Taigi, išsiaiškinkime populiarių sveikos mitybos mitų patikimumu kartu su asmenine trenere ir mitybos specialiste Rūta Beišyte-Aminova. 

Alyvuogių aliejus yra sveikesnis už kitus aliejus.

NETIESA. „Kiekvienas aliejus savyje neša tam tikrą naudą, tarkime linų sėmenų aliejus vienas iš nedaugelio ne gyvūninės kilmės omega-3 riebiųjų rūgščių šaltinių, taip pat lengvai virškinamas. Graikinių riešutų aliejuje taipogi gausu daug polinesočiųjų riebalų rūgščių, kalio druskų, kalcio, geležies, magnio, fosforo, taip pat vitaminų A, C, B1, B2, E, P. Ir skirtingų, naudingųjų savybių rastume kiekviename aliejuje, tad salotas ar košes galite gardinti gardinti kuo įvairiausiais aliejais, tik geriausiai pirmo spaudimo šaltai spaustą“, – komentuoja Rūta Beišytė-Aminova.

Norint sulieknėti, vertėtų valgyti tik baltyminius produktus.

NETIESA. „Jei norima visos mitybos pagrindą pastatyti ant baltymų pamatų, to daryti nepatarčiau. Jei norite būti itin skrupulingi, su maistu per parą su maistu patartina gauti: angliavandenių: 2–4 g / 1 kg, baltymų: 1,5–2 g / 1 kg, riebalų: 0,5–1 g / 1 kg. Ir kaip matote ne baltymai čia pirmauja“, – sako mitybos specialistė.

REKLAMA
REKLAMA

Visos vaisių ir daržovių sultys yra sveikas pasirinkimas rytais.

YRA GERESNIS VARIANTAS. „Patarčiau rytais vis dėl to rinktis ne jau išspaustas sultis, bet pačius Jūsų mėgtamus vaisius. Mums ląstelienos, kurią tiesiog išmestumėte išspaudus vaisių sultis labai reikia sklandžiam virškinimui ir ilgesniam sotumo jausmui. Ir sunkokai suvalgytume keletą vaisių vienu metu, o štai išspaustas sultis iš jų kiekio išgersime itin lengvai“, – priduria R. Beišytė-Aminova.

REKLAMA

Po 18 val. negalima valgyti.

NETIESA, BET... „Nepatarčiau tik tuo atveju, jei Jūs eisite miegoti jau 18-20 valandą. Jei vėliau, tuomet lengvai virškinama, neapsunkinanti valakarienė Jums žalos nepadarys, tik svarbiausia stenkitės neapsivalgyti likus 2-3 valandoms iki miego“, – sako mitybos specialistė.

Norint numesti svorio, reikia visiškai atsisakyti angliavandenių.

NETIESA. „Kaip ir minėjau anksčiau angliavandeniai kaip ir riebalai ar baltymai yra mums būtini. Jei kalbate apie baltą cukrų, saldainius ir pyragus, tai juos reikėtų labai apriboti ir jais mėgautis tikrai ne kas dieną, o tuo labiau, ne keletą kartų per dieną. Bet visiškai atsisakyti angliavandenių tikrai nepatarčiau“, – tikina asmeninė trenerė.

REKLAMA
REKLAMA

Per dieną vertėtų valgyti penkis kartus.

TIESA. „Sutikčiau, kad reikėtų valgyti dažniau ir po mažiau, taip jausimės kur kas lengvesni, energingesni, nespėsime taip stipriai išalkti“, – sako pašnekovė.

Norint sulieknėti, reikia visiškai atsisakyti bulvių ir miltinių patiekalų.

TIESA, BET... „Keptų, skrudintų tiek bulvių, tiek baltų miltų makaronų atsisakyti derėtų. Tačiau pirmo virimo bulvių ar pilnagrūdžių makaronų s gausiu daržovių garnyru atsisakyti nereikėtų“, – priduria R. Beišytė-Aminova.

Per dieną reikia išgerti du litrus vandens.

ATSAKYMAS KIEKVIENAM SKIRTINGAS. „Vandens kiekis priklauso nuo Jūsų kūno masės ir gyvenimo būdo. Jums reikėtų paskaičiuoti, kiek reikia suvartoti vandens pagal formulę 0,03*Jūsų kūno svoris. Tačiau jei geriate daug kavos ar žalios arbatos, šį kiekį reiktų padidinti išgeriant vieną puodelį vandens papildomai po kiekvieno kavos puodelio. Sekite savo organizmo ženklus, džiūstanti burna, skilinėjančios lūpos, sausa oda ar džiūstančios akys, tai ženklai, kad Jūsų organizmui gali stigti vandens“, – sako mitybos specialistė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų