REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos socialdemokratų darbo partija nepasiekė savo – skubos tvarka bandant pritarti naujai partijų finansavimo tvarkai, opozicija balsavime nedalyvavo, todėl neužteko parlamentarų balsų. Tokį pat scenarijų opozicija pritaikė ir dėl šio klausimo balsuojant antradienį, daliai opozicionierių pareiškus, jog naujoji partijų finansavimo tvarka – grėsmė demokratijai ir paskata partijoms skaldytis.

Lietuvos socialdemokratų darbo partija nepasiekė savo – skubos tvarka bandant pritarti naujai partijų finansavimo tvarkai, opozicija balsavime nedalyvavo, todėl neužteko parlamentarų balsų. Tokį pat scenarijų opozicija pritaikė ir dėl šio klausimo balsuojant antradienį, daliai opozicionierių pareiškus, jog naujoji partijų finansavimo tvarka – grėsmė demokratijai ir paskata partijoms skaldytis.

REKLAMA

Kadangi per pirmąjį balsavimą antradienį užsiregistravo tik 68 Seimo nariai ir pritrūko balsų, balsavimas atidėtas iki ketvirtadienio. 58 Seimo nariai balsavo už, 0 – prieš, 3 susilaikė. Kad balsavimas būtų laikomas įvykusiu, turi balsuoti bent 71 parlamentaras.

Balsavime nedalyvavo visi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Liberalų sąjūdžio, Lenkų rinkimų akcijos, Lietuvos socialdemokratų partijos, dauguma Mišrios grupės, keli Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijų nariai.

REKLAMA
REKLAMA

„Ubagavimo ir uždarbiavimo instrumentas“

Pagal naujausią socialdarbiečių Andriaus Palionio ir Juozo Bernatonio siūlymą, po Seimo rinkimų registruotai naujai politinei partijai, kuri yra parlamentinė, lėšų iš biudžeto skirs Vyriausybė.

REKLAMA

„Mūsų pasiūlymas ir pateiktas atsižvelgiant į svarstymo metu vykusias diskusijas. Pasistengėme apibendrinti visus siūlymus ir pataisyti projektą pagal tai, ką siūlė opozicija“, – antradienį pataisas pristatė J. Bernatonis.

Tačiau tąkart konservatorius Andrius Kubilius akcentavo, kad dviejų parlamentarų pataisos tebus „ubagavimo ir uždarbiavimo instrumentas“.

„Dar tokių abrakadabrų nesu matęs. Konservatoriai, kurie turi 30 narių, jeigu norėtų uždirbti iš biudžeto papildomų pinigų, tai galėtų įsteigti 4 frakcijas, sukurti 3 papildomas partijas. Motininė partija gautų tą pačią sumą, kokią iki šiol, o trys partijėlės gautų papildomus pinigus. Tai čia yra ubagavimo ir uždarbiavimo instrumentas sukuriamas naujas“, – J. Bernatonio ir A. Paliono pataisas komentavo A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau Seime svarstytas variantas, kad suskilus parlamentinei frakcijai, jei įregistruojama nauja partija, dotacija paskirstoma pagal mandatų skaičių.

Naujos biudžeto išlaidos

Antradienį konservatorius A. Kubilius piktinosi, kad naujosios įstatymo pataisos numato naujas biudžeto išlaidas, todėl posėdžio metu siūlė daryti pertrauką ir įstatymą svarstyti iš naujo.

„Mes čia pusę dienos sprendžiame jūsų koalicijos problemas, skyrybų, jungtuvių, makaluojant visas įstatymas. Bet tai, ką matau suvestiniame dokumente, Juozas Bernatonis yra pateikęs naujas pataisas, kurios reikalaus naujų biudžeto išlaidų. Tai priėmimo stadijoje svarstyti tokį įstatymą, kuris turi labai daug pasekmių visam demokratiniam procesui, mano įsitikinimu, negalima. Todėl siūlau daryti pertrauką ir svarstyti įstatymą iš esmės iš naujo“, – Seime antradienį kalbėjo A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimas A. Kubiliaus siūlymui nepritarė. Tuo metu premjeras Saulius Skvernelis Seime žurnalistams sakė, jog naujai įsikūrusiems socdarbiečiams turėtų būti skiriama per 200 tūkst. eurų.

Tuo metu Seimo narys Naglis Puteikis įstatymą kaip tik laiko didesniu demokratijos įnešimu į partijų finansavimą.

„Noriu kreiptis į opoziciją. Suprantu, kad skausmingai reaguojate į dotacijų skyrimą naujai susikūrusiai partijai, bet noriu atkreipti dėmesį, kad pirma [įstatymo] dalis žymiai svarbesnė – joje nuleidžiama kartelė nuo 3 proc. iki 2 proc. ir į valstybės paramą gali pretenduoti žymiai daugiau partijų“, – džiaugėsi N. Puteikis.

Įstatymą kritikuojanti konservatorė Gintarė Skaistė pažymėjo, kad įstatymas suponuoja, jog partijoms skaldytis apsimoka.

REKLAMA

„Patekus į Seimą, įvairaus plauko atskalūnams atsiranda motyvacija skaldyti frakcijas Seime ne tik savo politines ambicijas įgyvendinti, bet už tai gauti pinigų“, – kalbėjo G. Skaistė.

Išvadino politine korupcija

Dabar valstybės dotacijos skiriamos partijoms, kurios yra gavusios ne mažiau kaip 3 proc. balsų per pastaruosius Seimo, savivaldybių tarybų bei Europos Parlamento rinkimus. Pinigai paskirstomi proporcingai visų surinktų balsų skaičiui.

Valstiečių partnerių socialdarbiečių ketinimus pertvarkyti partijų finansavimo tvarką, numatant pinigus šiuo metu jų negaunančiai savo partijai, opozicijos atstovai tiesiai vadina „politine korupcija“.

Nuo Socialdemokratų partijos atskilusių politikų įsteigta Socialdemokratų darbo partija šiuo metu kaip nedalyvavusi rinkimuose iš viso negauna dotacijos. Metinė socialdemokratų dotacija šiuo metu siekia apie milijoną eurų.

Per metus partijoms paskirstoma apie 5,5 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų