• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
14-metei smogė mirtina liga (nuotr. facebook.com)

14 metų mergaitė tapo jauniausia pasaulyje paciente, kuriai diagnozuotas agresyvus vėžys, išsivystęs dėl kontakto su asbestu.

7

14 metų mergaitė tapo jauniausia pasaulyje paciente, kuriai diagnozuotas agresyvus vėžys, išsivystęs dėl kontakto su asbestu.

REKLAMA

Macie‘ei Greening kovo mėnesį buvo diagnozuota peritoninė mezotelioma. Jai atlikti keturi nesėkmingi chemoterapijos kursai, kurie vėžio neišgydė.

Jos tėvai sako, kad šia vėžio forma visame pasaulyje serga tik 9 vaikai, rašoma dailymail.co.uk.

Macie‘ės artimieji dabar labai tikisi, kad Macie‘ei pavyks dalyvauti naujų vaistų eksperimente. Pranešama, kad 14 metų mergaitė tapo jauniausiu pasaulyje žmogumi, kuriam diagnozuotas su asbestu susijęs vėžys.

Macie Greening iškentė keturis chemoterapijos kursus, kuriais buvo gydoma reta jos mezoteliomos forma, tačiau liga nesitraukia.

REKLAMA
REKLAMA

Jos tėvai sako, kad ji yra viena iš tik devynių šio peritoninės mezoteliomos tipo, kurį dažniausiai sukelia asbestas, atvejų

Didžiojoje Britanijoje ir viena iš vos 20 visame pasaulyje.

Tinklapyje asbestos.com rašoma, kad jaunuoliams, vaikams ir kūdikiams tėra diagnozuota maždaug 300 šios agresyvios vėžio formos atvejų.

REKLAMA

Teigiama, kad gydytojai „neįsivaizduoja“, kas sukėlė vėžį, kadangi mezotelioma paprastai pasireiškia po kelių dešimčių metų. Tačiau retais atvejais ja gali susirgti vaikai.

Macie‘ės artimieji dabar labai tikisi, kad Macie‘ei pavyks dalyvauti naujų vaistų klinikiniame eksperimente, kuris padidintų jos šansus išgyventi.

Jos šeima ir draugai tikisi surinkti 15 000 svarų sterlingų, kad Macie, kuri labai norėtų būti princese, galėtų leistis į savo svajonių kelionę – į Disneilendą.

Mergaitės tėvai Tracey ir Nellie, dvynė sesuo Madison ir sesuo Saskia, kuriai dabar 17 metų, visi gyvena Cullomptone, Devone.

REKLAMA
REKLAMA

Tinklapyje, kuriame Macie‘ei renkamos aukos, jos šeima rašo: „Nesame įsitikinę, kas laukia ateityje, bet Macie yra tokia stipri ir graži jauna panelė. Ji ir toliau sugeba visus prajuokinti ir šypsotis, kaip ir anksčiau. Lig šiol ji buvo labai stipri ir situaciją priėmė ramiai, mums ji – tikras įkvėpimas.“

Statistika rodo, kad mezotelioma kiekvienais metais Didžiojoje Britanijoje diagnozuojama 2 500 žmonių. Tik 10 procentų jų liga prasideda pilvaplėvėje – yra peritoninė.

Dažniausiai ši forma yra sąlygota kontakto su asbestu – smulkiomis skaidulomis pasižyminčių mineralų grupe, plačiai naudojama statybose.

Mikroskopinės skaidulos lengvai patenka į plaučius, kuriuose užstringa ir laikui bėgant daro žalą. Dėl to mezotelioma dažnai prasideda plaučiuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Asbesto naudojimas Didžiojoje Britanijoje yra visiškai uždraustas nuo 1999 m. Tačiau medžiagų, turinčių asbesto, dar vis randama daugelyje senų pastatų.

Neaišku, kokiam skaičiui vaikų diagnozuojama mezotelioma, tačiau statistika rodo, kad Didžiojoje Britanijoje šios baisios žinios nuo 2013 iki 2015 metų nereikėjo pranešti nei vienam vaikui.

Tačiau Soani Hurst, Macie‘ės teta, sako, kad gydytojai šeimai pranešė, jog Macie yra viena iš vos 9 mezotelioma sergančių vaikų Didžiojoje Britanijoje ir vos viena iš 20 visame pasaulyje.

S. Hurst sako: „Jai atlikti keturi chemoterapijos kursai ir tikėjomės, kad ją bus galima operuoti, tačiau vėliau sužinojome, kad operacija jai neįmanoma. Dabar laukiame pasirodant naujų tyrimų. Macie‘ei patinka būti princese ir ji dievina vienaragius – ji labai norėtų nuvažiuoti į Disneilendą.

REKLAMA

Ji tokia nuostabi mergaitė – įkvėpimas mums visiems. Macie buvo labai stipri, išgyvendama visa tai, mes beprotiškai ja didžiuojamės.“

Medikai peritoninę mezoteliomą apibūdina kaip vėžio formą, kuri susiformuoja pilvo plėvės audiniuose ir yra sąlygota įkvėptų ar prarytų asbesto skaidulų.

Nepaisant to, kad Macie serga su asbestu susijusia liga, jos šeima nemano, kad ji yra turėjusi kontaktą su šiomis skaidulomis, o gydytojai, kaip teigiama, negali pasakyti, kaip ji susirgo vėžiu.

Mergaitės 43-ejų mama Tracey sako: „Didžiojoje Britanijoje tokių atvejų tik devyni, o visame pasaulyje – apie 20, tai sužinojome gydymo jai ieškodami internete. Niekas neįsivaizduoja, kur ji pasigavo ligą – jos biopsija keliauja po visą pasaulį.

REKLAMA

Gydytojai sako, kad kol asbestas pakliūna į organizmo sistemą, praeina 30 metų, todėl jie žino, kad tai negalėjo būti asbestas – Macie per jauna. Todėl klausimas sudėtingas. Yra naujas bandomasis vaistas, kurio klinikiniame eksperimente jai leista dalyvauti, ketvirtadienį susitiksime su savo konsultantu Bristolyje ir sužinosime, kaip jis vyks.“

Šių metų kovo mėnesį Macie‘ei buvo diagnozuota agresyvi vėžio forma, kurią Didžiosios Britanijos sveikatos tarnyba apibūdina kaip ligą, kurią retai tepavyksta išgydyti.

Kad Macie galėtų išvykti į svajonių kelionę į Disneilendą Orlande, Floridoje, įsteigtas „JustGiving“ internetinis puslapis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat parduodamos apyrankės su užrašu „Macie‘ės kariuomenė“, siekiant surinkti lėšų paauglei, kuri tiesiog dievina vienaragius.

Aukų rinkimo tinklapyje atskleidžiama, kad Macie‘ės konsultantas nusprendė nutraukti jai chemoterapiją, nes ji nepadeda. 

Jos šeima rašo: „Macie‘ės konsultantas svarsto kitas jai prieinamas galimybes – visų pirma, operaciją.“

Tačiau šios viltys dužo rugpjūčio mėnesį, kai Macie‘ei atlikta laparoskopija parodė, kad operuoti neįmanoma.

Norintys paaukoti Macie‘ės svajonėms tai gali padaryti čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų