REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas turėtų atmesti prezidentės Dalios Grybauskaitės veto dėl sumažintos reikalavimų kartelės per referendumą, sprendžiant dvigubos pilietybės klausimą, sako parlamento pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Seimas turėtų atmesti prezidentės Dalios Grybauskaitės veto dėl sumažintos reikalavimų kartelės per referendumą, sprendžiant dvigubos pilietybės klausimą, sako parlamento pirmininkas Viktoras Pranckietis.

REKLAMA

„Tikėtina, kad galbūt atmesime ir po to teiksime kitokius siūlymus. Turime dar sutarti, kas yra įmanoma padaryti. Tikslas – dviguba pilietybė arba neatimti iš žmonių pilietybės, jei jie gavo kitos šalies pilietybę“, – žurnalistams antradienį teigė parlamento vadovas.

Seimas pavasario sesijoje priėmė pataisas, kurios leistų dvigubą pilietybę įteisinti už tai pasisakius daugiau kaip pusei referendumo dalyvių, o ne visų piliečių, tačiau prezidentė Dalia Grybauskaitė šias pataisas grąžino Seimui svarstyti iš naujo dėl galimo prieštaravimo Konstitucijai.

Konstitucijoje dabar įtvirtinta, kad išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės pilietis. Ši Konstitucijos nuostata keičiama tik referendumu.

REKLAMA
REKLAMA

Emigravusieji po nepriklausomybės atkūrimo 1990 metų kovo 11 dieną šiuo metu, išskyrus kai kurias išimtis, negali turėti dvigubos pilietybės.

V. Pranckietis taip pat kitą savaitę prasidedančioje Seimo rudens sesijoje žadėjo teikti projektą, kuriuo būtų siūloma leisti kitąmet piliečiams apsispręsti, ar reikėtų sumažinti Seimo narių skaičių iki 121. V. Pranckietis sako, kad šis klausimas galėtų būti sprendžiamas per tą patį referendumą dėl dvigubos pilietybės, ir tai, jo nuomone, pritrauktų daugiau balsuojančiųjų. Dabar Seimą sudaro 141 narys.

REKLAMA

„Taip, būtinai (teiksiu – BNS). Projektas aptartas ir anksčiau, nedaug turbūt frakcijų yra pritariančių tokiam dalykui, nes tai visada būdavo nepageidautinas siūlymas Seime. Kaip žinote, Seimo sumažinimo iki 101 nario projektas Seime yra, bet apie jį dabar tylima. Tai, manau, žmonės patys galėtų atsakyti“, – teigė Seimo pirmininkas.

Pernai sausį Seimas po pateikimo pritarė Konstitucijos pataisoms nuo 141 iki 101 mažinti parlamentarų skaičių, taip pat iš spalio į kovą perkelti Seimo rinkimų datą. Už projektą balsavo iniciatoriai „valstiečiai“, išskyrus susilaikiusią Laimutę Matkevičienę, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovai, dalis liberalų, o visų kitų frakcijų atstovai, išskyrus pavienius politikus, buvo prieš ir susilaikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų