REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
16
Sofija Rotaru pakirto insultas

Savaitgalį pasaulio žiniasklaidą apskriejo nerami žinia: legendinę rusų dainininkę Sofiją Rotaru pakirto insultas. Kaip savaitgalį rašė tv3.lt, 71-erių metų atlikėja į ligoninę Ufoje buvo išvežta tiesiai po koncerto. 

16

Savaitgalį pasaulio žiniasklaidą apskriejo nerami žinia: legendinę rusų dainininkę Sofiją Rotaru pakirto insultas. Kaip savaitgalį rašė tv3.lt, 71-erių metų atlikėja į ligoninę Ufoje buvo išvežta tiesiai po koncerto. 

REKLAMA

Rusijos žiniasklaidos teigimu, šiuo metu Sofija yra sąmoninga, jai buvo suteikta pagalba.

Ligonininėje Sofija atsidūrė šeštadienio vakarą. Medikai starhit.ru naujienų portalui pranešė, kad įžymybė patyrė insultą.

„Dabar Sofijai Michailovnai geriau, sugrįžo atmintis, galva nebesisuka. Tačiau mes nusprendėme dar keletą dienų ją stebėti, neišleisime iš ligoninės ir nerizikuosime.

Ji patyrė insultą, tačiau kalba ir su šalutinio poveikio kalbine prasme nėra“, – teigė medikai.

Vis dėlto, į patirtą insultą numoti ranka nederėtų, mat jis gana dažnai, kaip sako medikai, gali baigtis ir mirtimi. 

REKLAMA
REKLAMA

Gydytoja neurologė, medicinos mokslų daktarė Inga Slautaitė sako, kad insultu žmonės serga vienodai dažnai visais metų laikais.

Duomenys apie sergamumą skirtingų metų laiku yra labai skirtingi ir kontraversiški, kai kurie tyrimai rodo didesnį sergamumą išeminiu insultu paskutiniais pavasario mėnesiais.

REKLAMA

Vasarą yra santykinai mažiau ligonių, sergančių periferinės nervų sistemos ligomis, gal dėl to atrodo, kad daugiau gydoma insultu sergančių pacientų. Vasarą, kai karšta, ir žmonės geria mažiau vandens, didėja tikimybė patirti trombozinį insultą.

Nors daugelyje vakarų Europos šalių stebimas sergamumo insultu mažėjimas, Lietuvoje sergamumas šia liga daugelį metų išlieka stabiliai didelis.

Dėl šios priežasties kaltas netinkamas ar nepakankamas širdies ir kraujagyslių ligų gydymas. Yra dar daug pacientų, kurie nekreipia dėmesio ir negydo padidinto kraujospūdžio, dažnai insultas įvyksta dėl netinkamo prieširdžių virpėjimo gydymo, be to, visuomenėje paplitęs piktnaudžiavimas alkoholiu ir rūkymas.

REKLAMA
REKLAMA

Blogiausia kombinacija – kai pacientas yra vyresnis nei 55-erių metų amžiaus, nesigydo arterinio kraujospūdžio, patiria širdies ritmo sutrikimus.

Pirmoji ir svarbiausia pagalba, kurią kiekvienas žmogus gali suteikti, insulto ištiktam žmogui – laiku jį atpažinti ir iškviesti greitąją pagalbą, kuri pasirūpins, kad pacientas būtų nukreiptas tinkamam gydymui.

Pagrindiniai insulto simptomai, kuriais pasireiškia apie 80 proc. insultų, yra trys: kalbos sutrikimas, nusileidęs vienas veido kampas, rankos silpnumas.

Labai svarbi ir jūsų netiesioginė pagalba – informacija, kurią jūs pateiksite medicinos darbuotojams: kokiu laiku pacientas susirgo, ar jau rastas su insulto simptomais, kada matytas sveikas, kokius vaistus vartojo, kokiomis ligomis sirgo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar galima išvengti insulto?

Insulto išvengti galima daugeliu atveju. Jauniems ir sveikiems žmonėms insultas įvyksta retai, šiuo atveju dažnai kaltos genetiškai nulemtos ligos, arterijų sienelių traumos, įgimtas polinkis trombozei. Visgi, dažniau insultas įvyksta žmonėms, turintiems tam tikrų rizikos veiksnių.

Todėl svarbiausios priemonės, mažinančios riziką patirti insultą, yra: spaudimo kontroliavimas ir gydymas (labai svarbiu ne tik vartoti vaistus, bet ir pasiekti tikslą – kad arterinis kraujo spaudimas būtų tam tikrose ribose), kontroliuoti kūno svorį, mažinti viršsvorį, mankštintis (bent po trisdešimt minučių penkis kartus per savaitę), kontroliuoti vartojamo alkoholio kiekį, gydyti prieširdžių virpėjimą, gydyti cukrinį diabetą, mesti rūkyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų