REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Įėjimas į namą (nuotr.: J. Dambrauskaitės)

Kaunietės Jonės teigimu tai, jog „Kaunas tvarkosi“ yra tik mitas. Nors gatvių remonto darbai ir vyksta daugelyje vietų, moters nuomone, taip tik kuriama iliuzija, jog kažkas vyksta. Darbai užsitęsė per ilgai, mano ji ir teigia, kad tai itin apsunkina miestiečių gyvenimą. Pavyzdžiui, kai kurie jau kelis mėnesius paprastai negali išeiti iš namų, o grupė kauniečių jau kreipėsi ir į teismą.

3

Kaunietės Jonės teigimu tai, jog „Kaunas tvarkosi“ yra tik mitas. Nors gatvių remonto darbai ir vyksta daugelyje vietų, moters nuomone, taip tik kuriama iliuzija, jog kažkas vyksta. Darbai užsitęsė per ilgai, mano ji ir teigia, kad tai itin apsunkina miestiečių gyvenimą. Pavyzdžiui, kai kurie jau kelis mėnesius paprastai negali išeiti iš namų, o grupė kauniečių jau kreipėsi ir į teismą.

REKLAMA

Į naujienų portalą tv3.lt Jonė kreipėsi prašydama išsiaiškinti, kodėl gatvių remonto darbai vyksta taip lėtai. Esą dėl to kenčia miestiečiai. Kai kuriems sunku patekti ir į namus.

„Turiu puikų pavyzdį, iliustrujantį nesibaigiančius gatvių tvarkymo kuriozus Kaune. Pavyzdžiui, K. Donelaičio gatvė išrausta gegužės pabaigoje. Tad jau 2 mėnesius ja vaikščioti yra sunku arba vietomis neįmanoma.

Įėjimai ir įvažiavimai į gyventojų namus bei kiemus yra tiesiog absurdiškai sugriauti, nepalikus nei takelio, nei plytelės patogiai patekti į namus.

REKLAMA
REKLAMA

Ši situacija minėtoje gatvėje trunka jau ištisus 2 mėnesius, o progreso jokio. Darbai vykdomi kartkarčiais, kelias valandas per savaitę ir be jokių matomų rezultatų”, - pasakojo moteris.

REKLAMA

Sutvarko ir pertvarko

Gatvių remonto darbuose kuriozų, anot kaunietės, netrūksta. Vienoje iš gatvių sutvarkius šaligatvius, šie netrukus buvo pertvarkyti. Rezultatas toks, kad moters teigimu, norisi verkti iš pykčio. Tai ir verčia manyti, kad mieste kuriamas tik „tvarkymosi“ mitas.

„Dar vienas kuriozas toje pačioje vietoje: Vytauto pr. sutaisius šaligatvį buvo palikti latakai nubėgti vandeniui iš lietvamzdžių. Deja, miesto tvarkdariams kažkas susisuko ir po savaitės jie ėmėsi „ištaisyti“ klaidingai padarytą remontą.

Naujai įstatytus latakus išėmė, sudėjo paprastas plyteles ir dabar vanduo iš lietvamzdžių bėga tiesiog ant namų pamatų ar šaligatvio.

REKLAMA
REKLAMA

Skamba labai juokingai ir absurdiškai, bet ten gyvenant norisi jau verkti iš pykčio už šį miesto tvarkymosi mitą“, - sako Jonė.

Anot moters, vykdant remonto darbus, kurie užtęsia mėnesiai, nepagalvojama apie gyventojų patogumą.

„Sudaryta iliuzija, kad visur kažkas vyksta, bet iš esmės neatsižvelgiama ne tik į gatvių medžių neteisingą priežiūrą remonto metu (pažeidžiami beveik visi STR reikalavimai), bet ir apie ten gyvenančių žmonių patogumą.

Esu jaunas, sveikas žmogus, bet ką darytų ar daro ten gyvenantys vyresni ar neįgalūs žmonės? Juk jiem jau 2 mėnesius užkirsta galimybė net išeiti iš namų tokiomis sąlygomis! Manau, būtų gražu, kad miesto tvarkdariai patiestų bent takelį iš lentų ar plytelių, nes sovietiniais tempais tvarkoma gatvė kol kas optimistiškų prošvaisčių nekelia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ta pati situacija yra ne vienoje Kauno vietoje: Savanorių prospektas, Ožeškienės gatvė ir kt. - visur yra išrausta, tačiau darbai praktiškai nevykdomi.

Į miestiečių ir miesto lankytojų patogumą nekreipiama jokio dėmesio - kaip norit, taip apeikit. Į bet kokius skundus dėl šios situacijos, taip pat dėl neteisingos gatvių medžių priežiūros yra atsakoma „viskas čia gerai ir teisingai“, tad teisinėmis priemonės prisibelsti nebeįmanoma.

Ši miesto valdžios akivaizdi nepagarba miesto gyventojams be abejo miesto viešųjų ryšių didelio finansavimo ir aktyvaus darbo pagalba yra užglaistoma ir kuriamas Kauno kaip pagaliau besitvarkančio miesto mitas.

REKLAMA

Bet labai norėtųsi, kad tiek kauniečiai atsimerktų ir realiai įvertintų vykstantį Kauno griovimą, tiek visa tai neliktų tik uždarame Kauno rate, kur viskas labai greitai užglaistoma ir apverčiama mero naudai, bet būtų paviešinta ir Lietuvos kontekste”, - tv3.lt teigė Jonė.

Masiškai žalojami medžiai

Taip pat moteris tikino, jog šiuo metu teismui paduotas grupės kauniečių skundas dėl gatvėse remonto metu daromos didžiulės žalos gatvių medžiams. Šie masiškai žalojami. Kaunietė išvardijo pagrindinius skundo motyvus.

„Prie gatvių medžių yra palikti gerokai per maži žemės plotai, negu numato teisės reikalavimai, o kai kuriose vietose, kur auga medžiai, kurių skersmuo didesnis negu 0,5 m, aikštelės kraštai yra įrengti arčiau kaip 0,5 m nuo medžio kamieno.

REKLAMA

Naujai suremontuotose gatvėse žemės lopinėliai prie medžių yra palikti užteršti statybinėmis atliekomis arba užpilti statybiniu gruntu, nėra užberti ne storesniu kaip 3–5 cm storio akmenėlių ar skaldos sluoksniu arba pridengti grotelėmis.

Tose vietose, kur vykdomi gatvių remonto darbai, yra masiškai sužaloti gatvių medžiai: daugelyje vietų yra atkastos ir (arba) išdraskytos medžių šaknys ir jau po porą mėnesių (visu sausros laikotarpiu) paliktos atviros. Tokiu būdu yra pažeidžiamos želdinių gyvybinės arba negyvybinės funkcijos, daroma žala gamtai pakenkiant želdiniams arba lėtai juos naikinant.

Po atliktų rangos darbų želdiniai pradėjo džiūti dėl galimai pažeistų šaknų, per arti kamienų atliktų statybos darbų ir grunto sutankinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visi nurodyti veiksmai pažeidžia STR (statybos techninius reglamentus) gatvės tvarkymo reikalavimus, bet, deja, kol kas šie akivaizdūs pažeidimai tiek teismui, tiek kitoms institucijoms atrodo labai sunkiai pastebimi. Į kiekvieną kreipimąsi yra tarsi pasityčiojant atsakoma absurdiškiausiais argumentais, kad „viskas yra gerai ir niekas nieko čia nepažeidžia“”, - aiškino kaunietė.

Prašo supratingumo ir kantrybės

Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis sako, jog K. Donelaičio gatvė pradėta remontuoti gegužės mėn., darbus planuojama baigti iki spalio mėn. Darbai esą vyksta pagal planą, o objekte dirba keletas rangovų.

REKLAMA

„Atliekamas lietaus nuotekų tinklo remontas ir lietaus surinkimo šulinėlių perkėlimas į bortelių zoną. Kauno autobusai organizuoja kontaktinio tinklo atramų ir pačio tinklo atnaujinimą. Kauno gatvių apšvietimas atlieka apšvietimo sistemos atnaujinimą.

„Autokausta” atlieka gatvės važiuojamosios dalie ir šaligatvių atnaujinimą.

Natūralu, kad atliekant tiek daug darbų, kauniečiams kyla nepatogumų, tačiau visų prašome supratingumo ir kantrybės.

Kiekvieną ketvirtadienį kalbamės su rangovais, nuolat raginame juos dirbti kultūringai ir kaip įmanoma greičiau. Esmė paprasta – Kaunas pernelyg ilgai buvo apleistas, kad dabar galėtumėme sau leisti tvarkyti po kelias gatves per metus”, - tv3.lt situaciją komentavo A, Pakalniškis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų