REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žolės pjovimas gali būti tiek varginantis, tiek itin malonus darbas – viskas priklauso nuo to, ar vejos pjovimo prietaisas atitinka jūsų individualius poreikius. Kaip pasirinkti vejapjovę, kad šį darbą atliktumėte greitai ir lengvai? Pateikiame specialistų patarimus šiame straipsnyje.


Žolės pjovimas gali būti tiek varginantis, tiek itin malonus darbas – viskas priklauso nuo to, ar vejos pjovimo prietaisas atitinka jūsų individualius poreikius. Kaip pasirinkti vejapjovę, kad šį darbą atliktumėte greitai ir lengvai? Pateikiame specialistų patarimus šiame straipsnyje.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokią vejapjovę rinktis?

Atsakymą rasite įvertinę savo vejos plotą, jos tipą ir norimą komforto lygį. Kad pasirinkti būtų lengviau, pateikiame pagrindinius vejapjovių tipus ir jų aprašymus:

REKLAMA

• Mechaninės vejapjovės. Šio tipo vejapjovės dar skirstomos į dvi kategorijas: savaeiges bei stumiamas. Mechaninė yra valdoma tik žmogaus rankomis, o tai reiškia, kad pjovimui reikės įdėti daugiau fizinių pastangų. Su šio tipo vejapjove patogu pjauti mažesnius plotus (1-10 arų), kuriuose galėsite lengvai ir greitai judėti nelygiu paviršiumi, apvažiuoti medžius, gėlynus ar kitas sodo kompozicijas.

• Vejapjovės traktoriukai. Tai – bene populiariausias vejapjovės tipas, su kurio komfortiškai nupjausite nuo vidutinės (10-30 arų) iki didelės vejos (30 ir daugiau arų). Kuo didesnis pjovimo plotas, tuo galingesnė vejapjovė – traktoriukas turėtų būti. Taip pat svarbu atsižvelgti į tai, koks yra šio įrenginio pjovimo agregato plotas; šis matmuo gali svyruoti nuo 70 cm iki 140 cm ir daugiau, o plotą rekomenduojama rinktis atsižvelgiant į tai, ar jūsų sode yra siaurų pravažiavimų tarp medžių ar kitų kiemo elementų.

REKLAMA
REKLAMA

• Vejapjovė robotas. Robotai vis dažniau ateina į pagalbą žmogui atliekant buities darbus, o vejos pjovimas – ne išimtis. Roboto vejapjovės darbinio ploto pajėgumas gali svyruoti nuo 250 iki 5000 m² (2,5 – 50 arų), tad jis patenkins tiek turinčių mažą, tiek didelę veją poreikius. Taip pat patogu tai, kad daugelis vejapjovių robotų gali dirbti net ir lietingomis oro sąlygomis, o žmogaus įsikišimo į šio prietaiso darbą prireiks tik tuomet, jei jūsų sode yra paviršių, kurie nėra viename lygyje. Tokiu atveju jums reikės perkelti robotą iš vienos vietos į kitą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Elektrinė, benzininė ar akumuliatorinė?

Vejapjovių varikliai būna trijų tipų: elektriniai, benzininiai arba akumuliatoriniai. Kiekvienas iš šių variklių turi savų privalumų, kurių aprašymus rasite žemiau:

• Benzininės. Benzinu varomos vejapjovės – ypač patogios pjauti didesniems plotams, mat nėra jokių laidų, o pjovimo laikas yra ilgiausias, lyginant su kitais variklių tipais. Tiesa, šis variklio tipas reikalauja kiek daugiau priežiūros (reikia nuolatos pilti kurą, laikyti kažkur jo atsargas, pilti tepalą), taip pat benzininė vejapjovė yra sunkesnė už elektrinę ar akumuliatorinę. Populiariausių benzinu varomų vejapjovių galingumas svyruoja nuo 2 iki 20 arklio galių.

REKLAMA

• Elektrinės. Tai – vejapjovės tipas, kuris veikia įjungus prietaisą į rozetę. Pagrindinis nepatogumas yra tas, kad elektrinės žoliapjovės judėjimą gali riboti laidas, tačiau jei jūsų vejos plotas nėra didelis, tuomet tai nesudarys nepatogumų. Šios vejapjovės yra lengvesnės nei benzininės, skleidžia mažiau vibracijos, o eksploatavimas yra paprastesnis ir kiek pigesnis. Populiariausių elektra varomų žoliapjovių galingumas svyruoja nuo 900 iki 1600 W.

• Akumuliatorinės. Šios vejapjovės yra belaidės ir veikia varomos akumuliatoriaus. Tai – puiki alternatyva ieškantiems ne benzinu varomos žoliapjovės ir norintiems neapriboti savo pjovimo ploto. Tiesa, akumuliatorių pakrauti reikės pakankamai dažnai, o nenorintiems to daryti, rekomenduojama įsigyti bent 2 akumuliatorius, kad vienam išsikrovus, galėtumėte nelaukdami jį pakeisti kitu.

REKLAMA

Kiti sodo įrankiai

Preciziškam žolės pjovimui, kartu su vejapjove specialistai rekomenduoja turėti dar kelis sodo įrankius: 

• Nešiojama žoliapjovė (trimeris). Šis prietaisas skirtas pasiekti toms vejos vietoms, kurių įprasta žoliapjovė nenupjauna – aplink medžius, gėlynus ar kitus pakraščius. Populiariausios yra benzininės krūmapjovės, kurių pagalba pasieksite net ir atokiausius sodo kampelius. 

• Žirklės žolei kirpti. Sodo žirklės yra nepamainomos pagalbininkės ypač smulkiems vejos padailinimams atlikti, pakirpti augalams ar gyvatvorei. Naudodamiesi šiomis žirklėmis pasieksite didesniems prietaisams neprieinamas vietas.

Tikimės, kad šie konkretūs patarimai bei vejapjovių tipų palyginimai padės lengviau įvertinti jūsų poreikius ir pasirinkti vejapjovę. 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų