REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyraujant karščiams, kai kurie kauniečiai negali vartoti geriamojo vandens iš čiaupo. Jis esą rudas ir su nuosėdomis. Žmonės ne tik negali jo gerti, bet ir naudoti maisto ruošimui ar drabužiams skalbti. Tėvai baiminasi net maudyti mažus vaikus. „Kauno vandenys“ tikina, kad sveikatai toks vanduo nekenkia, tačiau naudoti maisto ruošimui – nerekomenduoja.

Vyraujant karščiams, kai kurie kauniečiai negali vartoti geriamojo vandens iš čiaupo. Jis esą rudas ir su nuosėdomis. Žmonės ne tik negali jo gerti, bet ir naudoti maisto ruošimui ar drabužiams skalbti. Tėvai baiminasi net maudyti mažus vaikus. „Kauno vandenys“ tikina, kad sveikatai toks vanduo nekenkia, tačiau naudoti maisto ruošimui – nerekomenduoja.

REKLAMA

Į www.tv3.lt kreipėsi kaunietė. Moteris viliasi, jog viešumas padės išspręsti jau ilgą laiką kamuojančią problemą. Iš čiaupo, pasak jos, bėga baisus, rudos ar net juodos spalvos vanduo. 

„Kreipiuosi į Jus su prašymu. Gyvename Kauno rajone. Jau kuris laikas, geriamas vanduo iš čiaupo yra baisus. Pas vienus rudas, pas kitus juodas ir t. t. Toks vanduo periodiškai būdavo ir žiemą”, - pasakoja tv3.lt skaitytoja.

Anot kaunietės, dėl vandens kokybės ne kartą buvo kreiptasi į bendrovę UAB „Kauno vandenys“. Tačiau situacija nesikeičia. Specialistai tik tikina, kad vandens kokybė prasta dėl padidėjusio jo vartojimo.

REKLAMA
REKLAMA

Bijo maudyti vaikus

„„Kauno vandenys” socialinėje paskyroje ir kituose portaluose sako, kad vanduo dėl to toks, jog padidėjo suvartojimas, kad laisto žmonės pievas ir t. t. Na, bet žiemą juk pievų niekas nelaisto”, - sako moteris ir rodo nuotrauką, kurioje matyti, kas lieka vonioje tik įpylus ir išleidus vandenį.

REKLAMA

„Tai yra labai didelė problema, negalime maudyti mažų vaikų, maisto gamybai perkame vandenį. Ar tai normalu? Kiek man žinoma taip yra visame Kaune. Pastebėjau internete daug žmonių keliamų nuotraukų, kaip atrodo vanduo.

Aš pridedu vakar darytą: prileidau vonią vaikui maudytis, bet iškart išleidau ir štai kas liko”, - pasakoja kaunietė.

UAB „Kauno vandenys“ socialinio tinklo Facebook paskyroje, netrūksta žmonių skundų dėl vandens.

„Ne gelsvas, o juodas vanduo! Paskambinus avarinei tarnybai, dispečeris apsimeta nustebusiu, jog teka tokios kokybės vanduo, užregistruoja ir tiek... Freda, Gvazdikų g.”, - piktinasi kauniečiai.

REKLAMA
REKLAMA

„Senasis kietųjų dalelių filtras buvo visas juodas juodas ir toks pasidarė per kelias dienas. Šiandien pakeičiau naują filtrą ir jau po 10 min vaizdelis nekoks - vanduo ir pas mus bėga su žemėmis!

Dujų katilui ir kitai technikai tikrai ne į naudą ir ar kas kompensuos remonto išlaidas jei suges... Jau nekalbu apie gėrimą... Gvazdikų g. Kaunas“, - rašė vyras. „Bėga juodas vanduo jau beveik mėnesį... Kaip vaikams tokį duoti gerti, kaip šviesius skalbinius skalbti ar maudytis...“ - nuogąstavo kaunietė.

Kalta kaitra ir patys gyventojai?

Tuo metu „Kauno vandenų“ atstovai sako, jog dėl visko kalta – kaitra. Neva gausus vandens vartojimas iššaukė vandens slėgio kritimą bei drumstumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kaitros iššauktas intensyvus ir gausus laistymas bei vandens suvartojimas buitinėms reikmėms – kai kuriuose Kauno miesto mikrorajonuose lėmė vandens drumstumą.

Centrinės dispečerinės duomenimis, kai kuriose vietovėse vandens suvartojimas ženkliai išaugo nuo vidutinio 120 m³/h iki 300 m³/h, dėl minėtos priežasties padidėjo ir vandens tekėjimo greitis.

Gyventojų prašoma tokius atvejus registruoti vandentiekio tinklų avarinėje tarnyboje tel. Nr. (8 37) 31 35 92. Bendrovės avarinės tarnybos brigados reaguoja ir vykdo tinklų praplovimo darbus“. Todėl po vandentiekio tinklų plovimo iš čiaupo gali tekėti gelsvos spalvos vanduo”, - tikina „Kauno vandenų“ atstovai.

REKLAMA

Anot jų, šis vandens tiekimo sutrikimas yra trumpalaikis, o Išleidus didesnį kiekį, vanduo turi nuskaidrėti. Taip pat teigiama, jog toks drumzlinas vanduo sveikatai nėra pavojingas, tačiau gaminti maistui – nerekomenduojamas.

„Šiuo metu yra plaunami magistraliniai vandentiekio tinklai bei stebimas ir reguliuojamas vandens slėgis. Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad dėl ženkliai padidėjusio vandens suvartojimo padidėjo geležies ir mangano kiekis. Toks vanduo yra mikrobiologiškai nepavojingas sveikatai, naudoti buitinėms reikmėms galima, vartoti maistui laikinai nerekomenduojama”, - tikina „Kauno vandenų“ atstovai.

Dėl neskaidraus vandens gali būti kalti patys kauniečiai. Esą jo kokybei įtakos gali turėti ir vidaus tinklai.

REKLAMA

„Problema dėl pablogėjusios vandens kokybės gali būti ir namo vidaus tinkluose, jei pastarieji nebuvo praplauti. Namo vidaus tinklais rūpinasi administratorius, bendrija ar namo savininkas.

Jeigu atlikus visus minėtus veiksmus vanduo nepasidaro skaidrus, prašome pranešti UAB ,,Kauno vandenys" lauko avarinei tarnybai. Atsiprašome už laikinus nepatogumus ir dėkojame už Jūsų supratingumą”, - teigė specialistai.

Išleis beveik 6 milijonus eurų

Nors, pasak kai kurių kauniečių, geriamo vandens problema neišsprendžiama nuo 2011 metų, bendrovė tikina užsibrėžusi ambicingus tikslus.

„Gerinant vandens kokybę bendrovė ,,Kauno vandenys“ užsibrėžusi ambicingus planus, per artimiausius kelerius metus numatytos net kelių vandens gerinimo įrenginių statybos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vičiūnuose bus statomi vandens gerinimo įrenginiai, kurie leis pagerinti rytinės Kauno dalies geriamojo vandens kokybę. Įrenginių statyboms numatyta 5.9 mln. eurų. Statybos darbų konkursas bus paskelbtas jau šių metų birželį.

Artimiausiu metu bus formuojamas vandens gerino įrenginių sklypas Eigulių – Kleboniškio vandenvietėje. O vandens gerinimo įrenginių statybos darbų pabaiga numatyta 2020 m.”, - teigia „Kauno vandenų“ atstovai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų