REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Palikti vaikai automobilyje (facebook.com ir 123rf nuotr.)

Penktadienio rytą tv3.lt rašė apie sostinės centre paliktą automobilį su dviem vaikais viduje. Tuo, ką pamatė eidama pietauti, neabejinga vilnietė Indrė sutiko papasakoti žurnalistams. Vaizdas moterį pribloškė: kaitrioje mašinoje tądien ji pamatė du silpstančius mažamečius, kurie ten praleido mažiausiai 40 minučių. Pasak Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyr. specialistės Kristinos Žalnieraitės, tai tebuvo žingsnis iki dvigubos tragedijos. 

9

Penktadienio rytą tv3.lt rašė apie sostinės centre paliktą automobilį su dviem vaikais viduje. Tuo, ką pamatė eidama pietauti, neabejinga vilnietė Indrė sutiko papasakoti žurnalistams. Vaizdas moterį pribloškė: kaitrioje mašinoje tądien ji pamatė du silpstančius mažamečius, kurie ten praleido mažiausiai 40 minučių. Pasak Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyr. specialistės Kristinos Žalnieraitės, tai tebuvo žingsnis iki dvigubos tragedijos. 

REKLAMA

Ar yra tam tikras laikas, kiek vaikai gali išbūti kaitriame automobilyje? 

Niekada nepalikite kūdikių ar vaikų automobilyje, net jei langai yra atidaryti. Automobilis gali labai greitai įkaisti iki aukštos temperatūros. Be priežiūros paliktiems vaikams automobilyje kyla didžiausias šilumos smūgio, perkaitimo ir netgi mirties pavojus.

Koks vėdinimas tinkamiausias?

Esant karščiams, geriausiai automobilio vėdinimui naudoti oro kondicionavimo sistemą, kuri palaiko pastovią temperatūrą automobilyje. Labai svarbu pasirinkti tinkamą temperatūrą, kuri bus palaikoma automobilyje, todėl būkite atsargūs naudodami oro kondicionavimo sistemas.

REKLAMA
REKLAMA

Dažnai norėdami greitai atsivėsinti, pasirenkame per žemą temperatūrą, dėl to dideli temperatūros skirtumai tarp automobilio ir lauko temperatūros sukelia didelį stresą vaiko ir suaugusiojo organizmui.

REKLAMA

Pasirinkdami temperatūrą automobilio viduje, taip pat atsižvelkite ir į lauko temperatūrą, kad temperatūrų skirtumai nebūtų labai ženklūs.

Temperatūra turėtų būti pasirenkama komfortabili – nei per šalta, nei per karšta, atsižvelgiant į lauko temperatūrą, optimaliausia – 22–26 °C. Svarbu, kad temperatūra nebūtų žemesnė nei 18 °C.

Kaip padėti vaikui ištverti ilgesnę kelionę?

Parinkite tinkamą aprangą kūdikiams ir vaikams. Drabužiai turėtų būti laisvi, lengvi, šviesios spalvos, natūralaus audinio, neveržiantys, pralaidūs orui. Įsitikinkite, kad jie geria daug skysčių – vandens, mineralizuoto vandens. Nevartokite saldžių gazuotų gėrimų.

REKLAMA
REKLAMA

Automobilyje naudokite oro kondicionavimo sistemą (optimaliausia 22–26 °C). Nesant galimybei naudoti oro kondicionavimo sistemos, užtikrinkite šviežio oro patekimą į automobilio vidų kelionės metu per pravertus langus. Karščių metu atidėkite tolimas keliones automobiliu, kuriame nėra oro kondicionavimo sistemos.

Esant būtinybei keliauti, tokią kelionę planuokite kuo anksčiau ryte arba vėlai vakare, kol oro temperatūra nėra aukšta, pasirūpinkite vėsiais kompresais (sudrėkintais rankšluosčiais) arba vėsiu vandeniu, kuriuo galėtumėte sudrėkinti vaiko odą, garuodamas vanduo atvėsina kūną.

Prieš pradėdami kelionę patikrinkite, ar vaikiškos sėdynės paviršius bei saugos diržai nėra per karšti, kad vaikas nenusidegintų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaikai silpo akyse

Feisbuke sukrėsta moteris rašė: „Esu pakraupusi dėl situacijos, kuri įvyko šiandien. Su kolege susiruošėm pietauti. Lauke karšta, tvanku, todėl nusprendėmet važiuoti. Atvažiavom iki Edukologijos universiteto ir pasistatėm aikštelėje automobilį. Išlipus dėmesį patraukė kitame automobilyje besėdintys du mažamečiai vaikai už vairo – jie išdykavo, išsišiepę žaidė.

Na galvoj sušmėžavo mintis – o kur tėvai? Bet, žinoma, tuo pačiu pagalvojau, kad matyt šalia, o gal už durelių. Ir nukeliavom valgyti.

Po gerų 40 minučių einam atgal – pastebiu tą patį automobilį, tačiau vaikų nematyti. Kažkokia nuojauta pakuždėjo žvilgtelti į vidų – automobilio gale sėdėjo susėdę į savo kėdutes ir nugeibę vaikai.

REKLAMA

Staigiai sustojau, pasakiau kolegei, kad žiūrėk, vaikai jau virš 40 minučių mašinoj (nuo to momento, kai tik pastebėjom), o klausimas – kiek dar sėdėjo iki mums pamatant. Automobily buvo palikti šiek tiek praverti langai, tačiau pamatėm, kad vaikai suglebę.

Pradėjau kalbinti juos per langą – „Kaip jūs? Kas jus čia paliko? Kaip jaučiatės? Kiek laiko sėdit? Ir t.t.“ Berniukas (6,5 metų) vangiai atsakinėjo į klausimus – matėsi, kad jam silpna.

Mergytė (2 metų) visa šlapia bandė šypsotis, bet irgi matėsi, kad visiškai perkaitusi. Kolegė atidarė automobilio duris (gerai, kad motina paliko bent neužrakintą mašiną (o gal tos durys sugedusios, nes visos kitos buvo užrakintos)).

REKLAMA

Staigiai liepėm vaikams gerti vandenį, nuolat kalbinom ir stebėjom kokia būsena. Iš karto susigriebėm paskambinti pagalbos telefonu, nes motinos niekur nesimatė.

Paaiškinus visą situaciją pareigūnas, jie pažadėjo atsiųsti ekipažą. Laukėm apie dar 12 minučių. Berniukas paaiškino, kad mama nuėjo į koncertą universitete.

Į pagalbą pasikvietėm dar dvi šalia stovėjusias moteris su vaikais, šiaip ne taip įkalbėjom vaikus išlipti iš mašinos ir nueiti į pavėsį, nes viduje buvo tiesiogine to žodžio prasme – pekla. Jeigu lauke tuo metu saulėje kepino virš 30 laipsnių, tai įsivaizduokite, kas darėsi mašinos viduje.

Tie mažai praverti langai nieko negelbėjo, plius abu sėdėjo ant tiesioginių saulės spindulių.

Berniukui buvo silpna, mergaitė laikėsi šiek tiek geriau. Mergytė verkšleno – „mama, mama“, berniukas su mumis bandė ją raminti. Abu vaikai buvo išsigandę. Prieš pat atvažiuojant policijai sugrįžo „supermamytė“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per tą laiką bandėm jai aiškinti, kad ką jūs darot – tokiam karštyje palikti vaikus ir pan. O jos atsakymas galutinai šokiravo – „aš neturėjau kur jų palikti“ ir šypsosi.

Buvo visiškai abejinga, akivaizdžiai matėsi, kad ji net nesuprato problemos rimtumo ir savo veiksmų neatsakingumo. Pasakėm jai, kad iškvietėm policiją, tai ji staigiai pasiėmė vaikus ir nuėjo palikus mašiną.

Prašėm palaukti, bet ji pasakė: „Pačios išsikvietėt, pačios ir kalbėkit. Aš neturiu ką jiems pasakyti“ ir iškėlus nosį nuėjo.

Atvykus pareigūnams papasakojom situaciją, jie apžiūrėjo automobilį, pakraipė galvas sakydami „Žmonės niekaip nepasimoko“.. Tačiau įdomiausia tai, kad policijos pozicija – „Ai, tai mama grįžo, nieko čia gal nebereik daryti“. Bet mes jų taip nepaleidom, paprašėm fiksuoti įvykį.

REKLAMA

Mano giliu įsitikinimu, tokių situacijų palikti paprastai negalima – juk jei nebausime, nedrausminsime, tai ir žmonės bus aplaidesni, o to pasekoje turėsime vis pasikartojančias tragedijas. Visa laimė, kad šį kartą pavyko išvengti tokios nelaimės..

Iki šiol negera... Tų vaikų nusilpę kūneliai ir liūdnos akys stovi atminty. Taip norisi imti ir rėkti – tėvai, ar jums maža praėjusių metų nelaimių? Kiek dar vaikų turės mirti ar patirti kančias, kol galų gale įsikalsit sau į galvą??? Juk ne tik kaitra, saulė ir pan. bet gi mažyliai ir saugos diržais sugeba užsismaugti.

Negi pasiekėme tokį lygį, kada koncertai, pramogos ar reikalai yra svarbiau už

mūsų pačių vaikus? Rašydama šį tekstą turėjau vienintelį tikslą – priminti visuomenei apie tokias situacijas ir nelaimes. Būkime atsakingesni ir neleiskime absurdiškoms situacijoms pasiglemžti nekaltų būtybių sveikatos ar gyvybės. O numatoma ypatingai karšta vasara“, - rašė susijaudinusi moteris.

REKLAMA

Domisi policija

tv3.lt žurnalistams neabejinga moteris sakė, kad iškviesti policijos pareigūnai užsirašė automobilio numerius, o vaikų mama jau domisi Vaikų teisių apsaugos skyriaus specialistai.

„Kai atidarėme mašinos duris, į mus trinktelėjo šilumos pliūpsnis. Vaikai buvo nusilpę. Iki šiol mano kūnas dreba tai prisiminus“, - neslepia Indrė.

Primename, kad šoktelėjus termometro stulpeliui į viršų, vis daugiau žmonių ima skųstis įvairiais sveikatos sutrikimais. Tačiau ne visus karštis išgąsdina – kiti kraunasi krepšius ir traukia kuo toliau nuo miesto, prie ežerų, upių, kitų vandens telkinių.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai pataria, kaip karštomis dienomis turėtumėte saugoti savo sveikatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Darbus atidėkite vėlesniam vakarui

Nuo smarkiai padidėjusios oro temperatūros kenčia visi, bet ypač sunku vaikams, vyresnio amžiaus, viršsvorį ar nutukimą turintiems, lėtinėmis ligomis sergantiems žmonėms.

Esant itin aukštai temperatūrai, nedirbkite fizinių darbų lauke, geriau susiplanuokite juos atlikti anksti ryte arba atidėkite vėlesniam vakarui“, – teigia Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėja Irena Taraškevičienė.

Nedelskite ir kvieskite pagalbą

Perkaitimas gali ištikti bet kurį žmogų, kai organizmas nebegali savęs atvėsinti. „Pirmieji perkaitimo požymiai yra ant odos pasirodę prakaito lašeliai.

Jei iš karto neatsivėsinsite pavėsyje ir neišgersite skysčių, gali įvykti šiluminis smūgis: tada ima kilti kūno temperatūra (gali pakilti daugiau nei 40°C), padažnėja ir sustiprėja pulsas, atsiranda labai stiprus galvos skausmas ir svaigimas, pykinimas, vėmimas, sąmonės netekimas“, – vardija I. Taraškevičienė.

REKLAMA

Todėl įvykus šiluminiam smūgiui, patariama nedelsiant kviesti greitąją pagalbą, o kol ši atvyks, stengtis atvėsinti nukentėjusįjį: paguldyti į pavėsį ar vėsią patalpą, purkšti drungnu vandeniu ar suvynioti į drungną šlapią audinį.

Svarbiausia – prevencija

Esant karštam orui gerkite daugiau skysčių. Jei labai karšta, stenkitės kūną vėsinti drungnu dušu ar vonia, daugiau laiko praleiskite vėsesnėse patalpose. Jei namuose labai karšta, stenkitės nuvykti į viešąsias vietas, kur įrengtos oro kondicionavimo sistemos. Per karščius ribokite fizinį aktyvumą.

Nepalikite vaikų, gyvūnų uždaruose automobiliuose. Eidami į lauką užsidėkite galvos apdangalą. Renkitės laisvais, natūralios medžiagos drabužiais, atviras kūno vietas, lūpas tepkite apsauginiais kremais nuo saulės, nešiokite akinius nuo saulės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų