REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Suprakaitavusi moteris (nuotr. 123rf.com)

Karštą vasaros dieną ne vienam norisi dirbti ar ilsėtis vėsioje patalpoje, o keliaujant automobiliu mėgautis gaiviu vėjeliu. Tačiau specialistai įspėja: praradus saiką, vėsinimasis kondicionieriumi gali tapti nemalonių negalavimų ar net sunkių ligų priežastimi.

5

Karštą vasaros dieną ne vienam norisi dirbti ar ilsėtis vėsioje patalpoje, o keliaujant automobiliu mėgautis gaiviu vėjeliu. Tačiau specialistai įspėja: praradus saiką, vėsinimasis kondicionieriumi gali tapti nemalonių negalavimų ar net sunkių ligų priežastimi.

REKLAMA

Būtina žinoti taisykles

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos centro specialistė Nijolė Mozūraitienė teigia, kad, atšilus orams ir žmonėms ėmus aktyviau vėsinti patalpas bei naudoti automobiliuose esančius oro kondicionierius, pagausėja su tuo susijusių negalavimų.

„Peršalusiam dėl kondicionieriaus žmogui ima skaudėti gerklę, prasideda sloga, kuri gali virsti sinusitu, be to, kyla grėsmė susirgti bronchitu ar plaučių uždegimu, galimi kaklo ar nugaros raumenų uždegimai“, – vardija medikė.

Norint išvengti nemalonių vėsinimosi pasekmių, būtina paisyti naudojimosi kondicionieriais taisyklių. Jie turėtų būti įrengiami atokiau nuo patalpoje dirbančių žmonių ir sureguliuoti taip, kad oro srovė nepūstų tiesiai į juos.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei kondicionierius pučia tiesiai į patalpoje esančius žmones, smarkiai išauga įvairių uždegimų rizika. Itin jautri kaklo sritis, tad neatsargiai vėsinantis stovint ar sėdint po kondicionieriumi labai lengva susirgti kaklo raumenų uždegimu“, – perspėja J.Mozūraitienė.

REKLAMA

Kondicionuojamose patalpose oras dažnai būna sausesnis, o tai neigiamai veikia žmogaus odą – ji gali imti sausėti, šerpetoti ir rausti. Ilgai būdami kondicionuojamose patalpose diskomfortą pradeda jausti akių lęšius nešiojantys bei nuo sausų akių sindromo kenčiantys žmonės.

Svarbu – saikas

Noras kuo greičiau atvėsinti įkaitusią patalpą ar automobilį suprantamas, tačiau N.Mozūraitienė įspėja, kad visu pajėgumu įjungtas oro kondicionierius gali padaryti daugiau žalos, nei duoti naudos – komfortą netrukus gali pakeisti ilgalaikės sveikatos problemos.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimai rodo, kad mūsų klimato juostoje gyvenantys žmonės geriausiai jaučiasi, kai patalpų oro temperatūra šiltuoju metų laiku yra 23–25 laipsniai, šaltuoju – 20–24 laipsniai, o santykinė oro drėgmė siekia 40–60 proc. Atsižvelgiant į tai, ir turėtų būti reguliuojami oro kondicionieriai.

Anot pašnekovės, skirtumas tarp lauko ir patalpų ar automobilio salono temperatūros neturi būti didesnis nei 6–8 laipsniai. „Prieš nustatant kondicionierių vienu ar kitu režimu, būtina atsižvelgti į tai, kokia temperatūra už lango. Jei lauke 30 laipsnių karščio, o patalpose – vos 22, toks temperatūrų skirtumas jau bus per didelis“, – pabrėžia ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot pašnekovės, jei kondicionieriumi naudojamasi automobilyje, reikėtų jį sureguliuoti taip, kad vėsaus oro srovė nepūstų į veidą. Ir apskritai ji neturėtų būti stipri. Jei važiuojate neilgą atstumą, kondicionieriaus geriau nejungti iš viso.

Alergenų kaupyklos

Kodėl staigus oro temperatūros pokytis toks žalingas organizmui? „Kai lauke orai šiltesni, žmogaus kraujagyslės natūraliai plečiasi, o įėjus į šaltą patalpą jos nespėja susitraukti, todėl organizmas sparčiai atvėsta. Toks staigus organizmo atvėsimas tampa tikru iššūkiu jo imuninei sistemai. Ji silpnėja, todėl susidaro palankios sąlygos virusams ir bakterijoms skverbtis į organizmą“, – sako N.Mozūraitienė.

REKLAMA

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos centro specialistė primena, kad kondicionieriai padidina ne tik susijusios su peršalimu, bet alerginės slogos riziką, mat nevalomo kondicionieriaus filtruose kaupiasi dulkės ir kiti ligų sukėlėjai. Kadangi kondicionierių vidaus temperatūra yra žemesnė negu patalpų oro, ant jų gali kauptis drėgmė, taigi susidaro puiki terpė daugintis įvairiems mikroorganizmams. Jie per orą gali pakliūti į ilgą laiką patalpoje būnančių žmonių plaučius ir sukelti įvairias ligas.

Šiuolaikiniuose oro kondicionieriuose įdiegti specialūs oro filtrai, kurie valo tiekiamą orą, tačiau kol kas tik retame iš jų yra bakterijas naikinanti įranga, todėl labai svarbu šiuos įrenginius tinkamai prižiūrėti: vienkartinius filtrus keisti, o ilgalaikio naudojimo filtrus valyti taip, kaip nurodyta gamintojo instrukcijoje. Automobilyje esantį kondicionierių rekomenduojama valyti kartą per metus. Taip pat reikia nepamiršti, kad net jei patalpoje dažnai naudojamas kondicionierius, ją būtina kasdien vėdinti, kad pasikeistų oras.

REKLAMA

Vaikai – jautresni

Specialistė atkreipia dėmesį, kad skiriasi vaikų ir suaugusiųjų jautrumas kondicionieriams. „Su vežimėliais į lauką išėjusios pasivaikščioti mamos žino, kad jų atžalos negali ilgai būti lauke, kai labai karšta. Ta pati taisyklė galioja namų kalbant apie patalpų vėsinimą kondicionieriumi. Iš jo į patalpas plūstantis oras yra dirbtinai atvėsintas, o vaikų imuninė sistema nėra tokia atspari kaip saugusiųjų“, – primena pašnekovė.

Jei vis dėlto tenka praleisti daug laiko kondicionuojamose patalpose, tiek suaugusiesiems, tiek vaikams rekomenduojama pridengti jautrias peršalimui vietas bent plonais drabužiais – pavyzdžiui, kaklą ar sprando sritį. Jei yra galimybė, darbą ar poilsį reikėtų pradėti prieš tai tinkamai atvėsintoje patalpoje, o ne ją vėsinant.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų