REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Laisvalaikis prie Žaliųjų ežerų (nuotr. Eimanto Genio)

Po dviejų itin šitų pavasario mėnesių pro mūsų duris veržiasi ir vasara. Birželis taip pat žada būti šiltesnis nei įprasta, ypač pirmosios jo savaitės.

20

Po dviejų itin šitų pavasario mėnesių pro mūsų duris veržiasi ir vasara. Birželis taip pat žada būti šiltesnis nei įprasta, ypač pirmosios jo savaitės.

REKLAMA

„Žiūrėtume į prognozes, kurios yra dabar, remdamiesi daugiametėmis tendencijomis matome, kad šis birželis turėtų būti puse laipsnio šiltesnis, nei daugiametė norma. Ji siekia 15,4 laipsnius – tai yra mėnesio temperatūros vidurkis, susumavus nakties ir dienos temperatūras. Žinoma, prognozių tikslumas ne visuomet yra toks, kokio norėtume“,– kalbėjo klimatologas Donatas Valiukas.

Kritulių kiekis birželį bus mažesnis

Šį birželį prognozuojamas mažesnis nei įprastai kritulių kiekis. Kiekvieną vasaros mėnesį vidutiniškai iškrinta po 75 mm kritulių. Tačiau šį birželį kritulių kiekis numatomas mažesnis. 

„Iš tikrųjų, kuomet yra toks karštas oras kaip dabar, žemės paviršiuje vyksta intensyvus vandens išgaravimas. Giliai esantiems gruntiniams vandenims grėsmės nėra, nes buvo labai lietingas pusmetis ir praeitų metų pabaiga. Bet paviršiuje drėgmės trūksta. 

REKLAMA
REKLAMA

Žiūrint į birželio kritulių prognozę matome, kad kritulių kiekis numatomas mažesnis už normą, ypač pirmomis ateinančiomis savaitėmis tų kritulių turėtų būti mažiau, o paskui viskas atsistatys į normas“,– kalbėjo klimatologas Donatas Valiukas. 

REKLAMA

Nors kritulių numatoma mažiau, bet liūtys vis vien gali paskalauti Lietuvą.

„Nors kritulių ir bus mažiau, visgi liūčių taip pat gali pasitaikyti, nes jos yra neatsiejamos vasaros palydovės. Nebūtinai jos apima visą Lietuvą, dažniausiai jos – lokalios ir apima nedidelę teritoriją. Jei liūtis užklumpa miškingas vietas, tuomet niekam tai labai nepakenkia, bet jei užklumpa miestą, tai tampa aktualu.

Pernai jų pasitaikė virš miestų. Tai ir šiemet aktualu ir Gedimino kalnui, ir kai kurioms gatvėms, kurios liūčių atveju tampa nepravažiuojamos“,– kalbėjo klimatologas.

REKLAMA
REKLAMA

Atvėsimo dar nematyti

Birželis numatomas šiltesnis už normą, bet nereiškia, kai kiekviena diena bus itin kaitri. Šis karštis yra klimato kaitos padarinys ir Lietuvai nelabai būdingas.

„Birželis bus gana vidutiniškas ir nereiktų galvoti, kad šiltesnė prognozė reiškia, kad kiekviena diena bus karšta kaip yra dabar. Iš tiesų, dabar yra tokia neįprasta karščio anomalija, kuri yra šiek tiek nebūdinga šiam laikotarpiui. Aišku, tų dienų karštų gali pasitaikyti.

Kol kas to atšalimo, ar kažkokio šaltojo laikotarpio nenumatome“,– kalbėjo klimatologas.

Pernai pasitaikė vidutiniškas birželis

Pernai metų birželio mėnesio vidutinė oro temperatūra buvo 14,3...15,9 °C (daugelyje rajonų artima, vietomis šiaurės rytiniuose rajonuose 0,6–1,0 °C žemesnė, o Klaipėdoje 0,7 °C aukštesnė už normą . Aukščiausia oro temperatūra daug kur pakilo iki 23...29 °C, Druskininkuose iki 30 °C. Birželio 3-osios rytą užregistruotos šalnos: žemiausia oro temperatūra vietomis nukrito iki -0,1…-1,4 °C, prie dirvos paviršiaus kai kur iki -7°C. Vietomis šalnos stebėtos ir birželio 28-osios rytą, Raseiniuose prie dirvos paviršiaus -1 °C.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų