REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie 40 mln. eurų valstybei kainavusi ir netinkama naudoti elektroninės sveikatos sistema bus tobulinama toliau, tačiau tam nebeprireiks dešimčių milijonų, kaip planuota anksčiau. Sveikatos apsaugos ir Susisiekimo ministerijos ketina ieškoti ir nubausti dėl sistemos spragų kaltus asmenis, kurie diegiant sistemą dirbo neskaidriai.

Apie 40 mln. eurų valstybei kainavusi ir netinkama naudoti elektroninės sveikatos sistema bus tobulinama toliau, tačiau tam nebeprireiks dešimčių milijonų, kaip planuota anksčiau. Sveikatos apsaugos ir Susisiekimo ministerijos ketina ieškoti ir nubausti dėl sistemos spragų kaltus asmenis, kurie diegiant sistemą dirbo neskaidriai.

REKLAMA

Susisiekimo ministras Rokas Masiulis ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ketvirtadienį pristatė elektroninės sveikatos sistemos kūrimo audito rezultatus.

Pernai lapkritį inicijuotą auditą atliko Susisiekimo ministerija, bendradarbiaudama su Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) ir nepriklausomais IT srities ekspertais.

Projekte aptiko galybę pažeidimų

Audito metu buvo įvertinti Registrų centro vykdyti e. sveikatos sistemos kūrimo 3-ojo etapo projektai: e. sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinės sistemos ir dviejų jos posistemių – elektroninio recepto bei nacionalinės medicininių vaizdų archyvavimo ir mainų informacinės sistemos – kūrimai.

REKLAMA
REKLAMA

Apibendrindamas situaciją su e. sveikatos sistema, susisiekimo ministras Rokas Masiulis sakė, kad pradeda matytis Lietuvos IT sektoriaus bėdos, kurios jam primena kelių sistemos problemas.

REKLAMA

„Yra abejotini pirkimo darbuotojų ryšiai su tiekėjais, neskaidrūs konkursai, konkursuose dalyvauja labai mažas tiekėjų skaičius, galbūt tik vienas tiekėjas. Atsakomybės už valstybės lėšas irgi nesimato“, - žurnalistams sakė R. Masiulis.

Kaip teigė ministras, po šio audito ketinama nustatyti žalą, kuri buvo padaryta, įvardinti kaltuosius asmenis ir prasižengusius nubausti. Taip pat bus įvedama nauja tvarka, kuri didins realią konkurenciją analogiškuose konkursuose, kad nebūtų dominuojančių tiekėjų.

„Turime žinių, kad vienas įmonės pavaduotojų priėmė darbus iš rangovo, su kuriuo jis pats deklaravo ryšius, su tuo tiekėju, nors prieš tai iš jo priiminėjo darbus. Kas įdomu, sutartyse buvo nurodyti kiti atsakingi asmenys. Išleista labai daug pinigų, sistema neveikia taip, kaip turėtų veikti“, - konstatavo R. Masiulis.

REKLAMA
REKLAMA

Investuos dar apie 2,6 mln.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pabrėžė, kad ši sistema kritiškai svarbi sveikatos sistemai, ypač siekiant įgyvendinti struktūrines reformas.

„Ta sistema, kuri yra sukurta dabar, jau nebebus griaunama. Nebebus kuriama ketvirta versija. Dvi versijos visai neveikia. Dabar dirbame su trečiąja versija, ji nebus griaunama, ji bus vystoma toliau, žiūrima, kaip gerinti jos funkcionalumus. Negalime niekur trauktis, privalome ja naudotis. Ateičiai planuojama investuoti 2,6 mln. eurų, nebekalbama apie dešimtis milijonų“, - žurnalistams kalbėjo A. Veryga.

Sistema skundėsi ir medikai, ir pacientai

Portalas tv3.lt primena, kad nuo 2005 m. kuriama (2011 m. pradėta kurti iš naujo) ir daugiau nei 40 mln. eurų „surijusi“ elektroninė sveikatos sistema tapo galvos skausmu ir medikams, ir pacientams. Planuota, kad sistema bus skirta skaitmenizuoti pacientų duomenis, išrašyti elektroninius receptus pacientams bei keistis informacija tarp gydymo įstaigų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybės kontrolės audito duomenimis, sistemoje ne visais atvejais pacientui suteikiamos kokybiškos paslaugos – sistema veikia ne visu pajėgumu, o naudojimas išlieka pasyvus.

Audite nurodoma, kad 17 proc. šalies vaistinių nepasirengusios dirbti su šia sistema, 31 proc. neteikia duomenų į sistemą, mažas prie sistemos prisijungusių vartotojų skaičius, be to, teikiant e. sveikatos paslaugas, neužtikrinamos visos LR aktuose numatytos asmens duomenų saugumo priemonės.

Tiek pacientai, tiek medikai skundžiasi, kad sistema nepatogi naudoti. Taip galėjo nutikti dėl to, kad e. sveikatos sistemos kūrime nedalyvavo būsimi sistemos naudotojai.

Seimo Antikorupcijos komisija atliko tyrimą dėl e. sveikata sistemos įgyvendinimo ir sistemai skirtų lėšų panaudojimo. Tuomet nutarta, kad visi trys 2000 m. sumanytos e. sveikatos sistemos projekto etapai buvo įgyvendinti netinkamai – sistema iki šiol nepasiekė tikslų ir neteikia kokybiškų paslaugų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų