REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
16
Royce’as O’Neale’as (nuotr. SCANPIX)

Už Kauno „Žalgirio“ komandos komplektaciją atsakingas Šarūnas Jasikevičius dar kartą įrodė, kad turi neeilinį gebėjimą įžvelgti krepšininko talentą. Praėjusią vasarą Lietuvos čempionai pasirašė sutartį su amerikiečiu Royce’u O’Neale’u. Šis į Lietuvą taip ir neatvyko – liko už Atlanto, kur sukirto rankomis su Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) klubu, o jame sužaidė puikų sezoną.

16

Už Kauno „Žalgirio“ komandos komplektaciją atsakingas Šarūnas Jasikevičius dar kartą įrodė, kad turi neeilinį gebėjimą įžvelgti krepšininko talentą. Praėjusią vasarą Lietuvos čempionai pasirašė sutartį su amerikiečiu Royce’u O’Neale’u. Šis į Lietuvą taip ir neatvyko – liko už Atlanto, kur sukirto rankomis su Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) klubu, o jame sužaidė puikų sezoną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tapo kertiniu komandos krepšininku

Nepaisant to, kad R. O‘Neale‘as pirmąkart rungtyniavo NBA ir jos atkrintamosiose, krepšininko vaidmuo lemiamų varžybų metu buvo labai svarbus.

REKLAMA

Jutos „Jazz“ Vakarų konferencijos pusfinalio serijoje 1:4 pralaimėjo NBA reguliariojo sezono nugalėtojai Hjustono „Rockets“. Šiuose mačuose R. O‘Neale‘as vidutiniškai žaidė po 30 minučių, per kurias pelnė 10,4 taško.

Atkrintamosiose krepšininkas iš viso rungtyniavo 11 mačų, penkis jų pradėjo starto penkete. R. O‘Neale‘as pelnė 7,1 taško, atkovojo 3,5 kamuolio bei atliko 1,4 rezultatyvaus perdavimo.

REKLAMA
REKLAMA

R. O‘Neale‘as reguliariajame sezone sužaidė 69 rungtynes. Keturias jų pradėjo starto penkete. Puolėjo vidurkiai – penki taškai, 3,4 atkovoto kamuolio ir 1,4 rezultatyvaus perdavimo.

R. O‘Neale‘as galingiausiai žaidė kovą, per 27 minutes pelnydamas 8,5 taško.

Puolėjas nuo sausio 10-osios nepraleido nė susitikimo.

Sausį R. O‘Neale‘o statistika, lyginant su praėjusiu mėnesiu, beveik padvigubėjo – iki 6,5 taško. Amerikietis gruodį žaidė 13 rungtynių iš 15 ir rinko 3,8 taško.

Lapkritį puolėjas trijuose mačuos aikštėje išbuvo po 21 minutę. R. O‘Neale‘as susitikime su Denverio „Nuggets“ treneriams už pasitikėjimą atsidėkojo pirmąkart pelnęs dviženklį taškų skaičių – 11.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. O‘Neale‘as per septynerias spalio rungtynes sužaidė 10 minučių, per kurias pelnė du taškus.

Su R. O‘Neale‘u komanda būtų galingesnė puldama

„Žalgirio“ generalinis direktorius Paulius Motiejūnas tv3.lt sakė, kad akylai sekė R. O‘Neale‘o pasirodymą viso sezono metu.

„Jeigu buvome pasirašę sutartį, tikėjomės, kad jis gali taip žaisti. Žiūrėjome, sekėme ir verkėme, jog jis ne mūsų komandoje, – juokėsi P. Motiejūnas. – Jei rimtai, smagu, kad jam sekėsi. Džiugu ir dėl „Jazz“, jog įžvelgė R. O’Neale’o talentą.“

REKLAMA

Kauniečiai vasarą į R. O‘Neale‘o vietą pasikvietė Axelį Toupane’ą.

Ar žalgiriečiai pagalvojo, kaip komanda atrodytų, jei prancūzo vietoje būtų R. O‘Neale‘as?

„Esame patenkinti tuo, ką turime. Tiesiog tokie dalykai prideda pasitikėjimo savimi. Ką atrenki – tas geras. Eilinį kartą liaupsės Šarui ir jo sugebėjimams“, – gyrė P. Motiejūnas.

TV6 bei „Viasat Sport Baltic“ komentatorius Rytis Vyšniauskas R. O‘Neale‘ą apibūdina kaip atletišką trečiąjį numerį.

„Kai amerikietis išvyko į NBA, „Žalgiris“ pasirinko tokį apibrėžimą atitinkantį A. Toupane’ą. R. O‘Neale‘as geriau pataiko iš toli. Toks jo pagrindinis pranašumas prieš prancūzą. Šiais laikais NBA lygoje labai reikalinga preke yra gerai besiginantys ir iš toli pataikantys lengvieji kraštai, – analizavo R. Vyšniauskas. – Šaras žino, kokių tiksliai žaidėjų jam reikia ir kodėl. Iš trečiojo numerio jis reikalauja universalumo gynyboje, tą tikrai būtų pasiūlęs R. O‘Neale‘as. Manau, kauniečiai būtų dar galingesni puldami. Poziciniame krepšinyje amerikietis pranašesnis už A. Toupane’ą.“

REKLAMA

Nors R. O‘Neale‘as surado savo vietą „Jazz“, R. Vyšniauskas mano, kad tik laikas parodys, ar amerikietis NBA įsitvirtino ilgam, ar tai – trumpas blykstelėjimas.

Sulaukė kompensacijos

Vietoje R. O‘Neale‘ą atvykęs A. Toupane’as „Žalgiryje“ pritapo sunkiai.

„Jis nežino, kiek geras yra, nesupranta, kokios jo stiprybės. Mano darbas – įtikinti, kad Axelis žaistų pasinaudodamas ne 60 procentų greičio, o šimtu“, – apie vieną konfliktų su A. Toupane’u pasakojo Š. Jasikevičius.

Galiausiai prancūzas įsibėgėjo. Puolėjo statistikos vidurkiai Eurolygoje – septyni taškai ir 5,9 naudingumo balo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nežinau, man, sąžiningai, sunku suprasti Axelį. Jo atsidavimas yra puikus. Jis kiekvieną rytą ateina ir mėto, treniruojasi kaip kiti ar net daugiau. Toks vaizdas, kad jis jau turi eiti į priekį. Tokie žaidėjai, kurie į treniruotes ateina nevaromi, itin reikalingi. Aš, kaip buvęs įžaidėjas, galiu pasakyti, jog jeigu prieš mane pastatytų A. Toupane’ą, kelnės būtų pilnos“, – po pralaimėjimo Bamberge kalbėjo Šaras.

25-erių prancūzas NBA Vasaros lygoje buvo R. O‘Neale‘o komandos draugu. A. Toupane’o statistika geresnė – 7,8 taško, 3,2 atkovoto kamuolio ir 50 procentų tolimų metimų.

REKLAMA

„Esu universalus ir galiu rungtyniauti ne vienoje pozicijoje. Gebu kontroliuoti bei skirstyti kamuolį komandos draugams. Tiesa, save daugiau regiu atakuojančio gynėjo ar lengvojo krašto puolėjo vaidmenyje. Kai buvau jaunesnis, teko rungtyniauti įžaidėju. Vis dar galiu būti naudingas ir šioje pozicijoje“, – sirgaliams prisistatė „Žalgirio“ naujokas.

Kauniečiai su R. O‘Neale‘o pamainos paieškomis neužtruko. „Žalgiris“ apie analogišką „1+1“ sutartį su NBA patirties turėjusiu A. Toupane’u pranešė liepos pabaigoje.

REKLAMA

P. Motiejūnas pernai žiniasklaidai patvirtino, kad „Žalgiris“ už nutrauktą sutartį iš R. O‘Neale‘o gavo kompensaciją. Tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis, ji siekė 150 tūkstančių eurų.

„Visada yra galimybė, kad žaidėjas išeis. Su R. O‘Neale‘u sutartis buvo sudaryta taip, jog krepšininkas galėtų laisvai išvykti į NBA“, – amerikiečiui pasirinkus NBA, vasarą situacijos nedramatizavo P. Motiejūnas.

Vasaros lygoje atkreipė „Jazz“ dėmesį

„Šią vasarą R. O‘Neale‘as taip pat sieks NBA komandų dėmesio Vasaros lygoje, kurioje turėtų pasirodyti Naujojo Orleano „Pelicans“ komandos gretose. Palikti „Žalgirį“ puolėjas galės tik sulaukęs garantuotos sutarties iš NBA klubo“, – apie būsimą naujoką praėjusių metų vasarą rašė oficiali Lietuvos čempionų svetainė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. O‘Neale‘as, gindamas „Pelicans“ garbę Las Vegase, per 19 minučių rinko 4,6 taško ir 3,6 atkovoto kamuolio.

Toks pasirodymas atkreipė „Jazz“ dėmesį. Šis NBA klubas amerikiečiui liepos viduryje pasiūlė trejų metų sutartį. „Jazz“ pasiryžo pirmajame sezone amerikiečiui mokėti per 815 tūkstančių Jungtinių Amerikos Valstijų dolerių, antrajame – daugiau kaip 1,3 milijono, trečiajame – per 1,6.

„Kokia palaima pasirašyti pirmąją sutartį NBA! Ačiū „Jazz“ už galimybę“, – tviteryje dėkojo R. O‘Neale‘as.

REKLAMA

Jis į „Žalgirį“ turėjo atvykti iš Ispanijos. Amerikietis gynė Las Palmo „Gran Canaria Herbalife“ garbę. Puolėjas Europos taurės varžybose rinko 10,3 taško, 5,6 atkovot kamuolio ir 2,3 rezultatyvaus perdavimo.

Prieš tai krepšininkas rungtyniavo Vokietijos Liudvigsburgo EnBW, o 2016-ųjų NBA Vasaros lygoje vilkėjo „Golden State Warriors“ marškinėlius.

„Žalgiris“ praėjusiais metais komandą susikomplektavo itin anksti. Lietuvos čempionai birželio 25-ąją pranešė apie ketvirtąjį ekipos naujoką. R. O’Neale’as prisijungė prie Aarono White’o, Brandono Davieso ir Vasilije Micičiaus.

REKLAMA

Kauno klubas su 24-erių metų 198 centimetrų ūgio puolėju pasirašė sutartį „1+1“ – sezonui su prioritetine galimybe pratęsti ją dar vienam.

„Esame patenkinti, – tuomet vasaros darbus TV3 žinioms įvertino P. Motiejūnas. – Gavome tai, ką norėjome. Nemažai tų žaidėjų buvo pirmieji mūsų pasirinkimai. Patiems keista, kad susikomplektavome taip anksti.“

R. Vyšniauskas, vertindamas „Žalgirio“ nuveiktus darbus, manė, kad B. Daviesas ir R. O’Neale’as komandai pridės to, ko bene labiausiai trūko sezone prieš tai – atletiškumo ir jėgos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų