REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
81
Kruša

Paskutinis pavasario mėnuo – įsibėgėja. Jis atneša vis daugiau šilumos, bet ir duoda startą pavojingiesiems šiltojo sezono reiškiniams. Štai ko galime tikėtis.

81

Paskutinis pavasario mėnuo – įsibėgėja. Jis atneša vis daugiau šilumos, bet ir duoda startą pavojingiesiems šiltojo sezono reiškiniams. Štai ko galime tikėtis.

REKLAMA

Gegužės mėnesio vidutinė temperatūra numatoma puse laipsnio aukštesnė už vidutinę daugiametę (1981–2010 m. klimato norma, kuri yra +12,4 laipsnių). 

„Panašu, kad gegužė bus normali, įprasta. Ji numatoma artimesnė daugiametėms normoms. Gal truputį, kokiu puse laipsnio, šiltesnė, bet iš tikrųjų labai artima įprastinėms temperatūroms“,– kalbėjo klimatologas Donatas Valiukas.

Pavojingieji šiltojo sezono reiškiniai

Kruša 

Klimatologo, Donato Valiuko nuomone, kruša susidaro susidūrus šaltai ir šilta oro masėms. Jų sandūroje susidarę ledukai nespėja ištirpti iki pasiekiant žemę.

„Šiltojo sezono metu kruša kyla dėl to, kad vyksta intensyvi konvekcija. Konvekcija yra, paprasčiausiai sakant, kai nuo žemės paviršiaus vyksta garavimas, šilti oro srautai kyla į viršų, susidaro labai aukšti debesys, netgi po kelis kilometrus. Tuomet debesies viršuje būna, žinoma, neigiama temperatūra, ten užšąla ledo gabaliukai ir jie staiga krenta žemyn nespėję atitirpti, tada susidaro kruša. Kuo ta konvekcija stipresnė, kuo debesis aukštesnis, tuo tie krušos ledėkai būna didesni”, – kalba D.Valiukas. 

REKLAMA
REKLAMA

Škvalas

Škvalas, kaip ir kruša, susidaro susidūrus priešingoms oro masėms. Tuo metu vėjo greitis gali netikėtai pakilti ir sustiprėti. Škvalas susidaro esant nepastoviai atmosferai. Tuo metu vyksta šaltosios ir šiltosios oro masių maišymasis ir pakyla staigūs vėjo gūsiai. 

REKLAMA

„Kai atmosfera yra nestabili, gali kilti ne tik škvalai, tačiau ir žaibai, paprastai škvalą lydi labai smarkus lietus ir žaibavimas. Susidaro pavojingi reiškiniai. Škvalas yra ne stiprus vėjas, o staigus jo sustiprėjimas”, – kalba klimatologas.

Šalnos 

Gegužė dar gana kontrastingas mėnesis. Jei vyrauja giedri orai, tuomet dieną būna šilta, o naktį gali būti ir vėsu. Todėl galimos šalnos.

„Gegužės pradžia gali būti kontrastingas laikas. Todėl pasitaiko ir šalnų, ir šaltų naktų. Vyrauja panašios tendencijos, kaip žiemą – kuo mažesnis debesuotumas, kuo dieną giedriau ir saulėčiau, tuo naktį labiau atvėsta. Diena šilta ir saulėta, o naktis vėsi“,– kalbėjo klimatologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų