REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Moteris tualete (nuotr. 123rf.com)

Jei gyventumėme tobulai sustyguotame pasaulyje, visuomet žinotumėme, kada susirgsime mėnesinėmis. Taip išvengtumėme netikėto kraujo pasirodymo ir nesugadintumėme savo patogiausių kelnaičių.

9

Jei gyventumėme tobulai sustyguotame pasaulyje, visuomet žinotumėme, kada susirgsime mėnesinėmis. Taip išvengtumėme netikėto kraujo pasirodymo ir nesugadintumėme savo patogiausių kelnaičių.

REKLAMA

Tačiau metas pabusti iš svajonių ir suprasti, kad keli nenuspėjami kraujo lašai iki mėnesinių yra įprastas reiškinys.

Kaip rašo portalas cosmopolitan.com, kraujavimas dar gerokai prieš menstruacijas gali reikšti kelis dalykus. Tai taip pat priklauso nuo to, kada tai nutinka. Kraujavimas po sekso nėra tas pats, kas kraujavimas iki mėnesinių. Kodėl?

Niujorko akušerė ginekologė Rebecca Brightman paaiškino, ką reiškia dar gerokai prieš mėnesines pasirodę keli kraujo lašai ir kada apie tai reikėtų pasikalbėti su savo gydytoju.

Ką galima laikyti kraujavimu prieš mėnesines?

Keli kraujo lašai, supurvinantys kelnaites, tačiau nereikalaujantys tampono ar įkloto, ant kelnaičių dažniausiai pasirodo iki tikrųjų mėnesinių likus 1-3 dienoms.

REKLAMA
REKLAMA

Jei kraujas pasirodė likus kelioms dienoms iki menstruacijų, Rebecca Brightman teigimu tai yra visiškai normalu. Tačiau jei tai nutiko iki mėnesinių likus 4 ar daugiau dienų, reikėtų pasikalbėti su savo ginekologu.

REKLAMA

Svarbiausiai yra išsiaiškinti, kas jums ir jūsų organizmui yra įprasta. Kai kurios moterys iki mėnesinių likus kelioms dienoms kraujuoja kiekvieną mėnesį. Jei jums taip nutiko pirmą kartą, apie tai taip pat reikėtų pranešti savo gydytojui.

Jei moterys vartoja kontraceptines tabletes ir netyčia pamiršta išgerti vieną tabletę, joms taip pat gali taip nutikti, tačiau ši problema išsisprendžia savaime.

Kodėl taip atsitinka?

Mėnesinėmis susergama tuomet, kai organizme sumažėja hormonų kiekis. Tuo metu kūnui duodamas ženklas atsikratyti gimdos sienelės dangalo, prie kurio, jei būtumėte pastojusi, būtų prisikabinęs apvaisintas kiaušinėlis.

REKLAMA
REKLAMA

„Įprastai gimdos sienelės dangalo atsikratoma visu iš karto, tačiau jis gali pradėti irti po truputį, dėl ko gali pasirodyti ir keli kraujo lašai“, - teigė Rebecca Brightman.

Taigi, prieš visiškai prasidedant gimdos dangalo irimui, t.y. mėnesinėms, šis procesas gali įvykti šiek tiek anksčiau ir dėl tos priežasties ant jūsų kelnaičių gali pasirodyti keli šviesesnės spalvos nei įprastai kraujo lašai.

Ką tai galėtų reikšti?

R.Brightman pabrėžė, kad prieš mėnesines pasirodęs kraujas gali pranešti ir apie kitus sveikatos sutrikimus. Būtent dėl to labai svarbu pažinoti savo organizmą ir atkreipti dėmesį į kraujavimą.

„Kai kurios moterys, pavyzdžiui, turinčios viršsvorio, sergančios diabetu ar hipertenzija, atsiduria per didelio gimdos dangalo rizikos grupėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būtent dėl šios priežasties jos gali susidurti su šiame straipsnyje pateikiama problema. Kai kuriais atvejais per didelis gimdos dangalo kiekis, dar vadinamas hiperplazija, padidina riziką susirgti gimdos vėžiu“, - teigė ginekologė.

Kraujavimas taip pat gali būti gimdos kaklelyje esančio polipo požymis

„Šie polipai beveik visuomet yra nepiktybiniai, tačiau pasitaiko ir ne tokių malonių. Štai dėl ko juos visuomet reikia pašalinti“, - tęsė ji.

Labai retais atvejais kraujavimas prieš mėnesines yra gimdos kaklelio vėžio požymis, tačiau, kaip teigė ginekologė, tai nutinka labai retai ir dažniausiai apie tai praneša kraujavimas atsiradęs po lytinių santykių, o ne prieš mėnesines.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų