REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamentarų balsavimas dėl apkaltos Mindaugui Basčiui iššaukė audringą visuomenės reakciją – į protestą „Mes kaltinam!“ Nepriklausomybės aikštėje plūsta minios žmonių.

Parlamentarų balsavimas dėl apkaltos Mindaugui Basčiui iššaukė audringą visuomenės reakciją – į protestą „Mes kaltinam!“ Nepriklausomybės aikštėje plūsta minios žmonių.

REKLAMA

„Mūsų išrinktas Seimas peržengia vieną ribą po kitos. Bet ši diena ypatingai gėdinga. Pamynęs Konstitucinio teismo sprendimą, bailiai pasislėpęs po slaptu balsavimu Seimas galutinai diskreditavo save kaip instituciją, galinčią valdyti šitą valstybę“, - renginio pristatyme „Facebook“ rašė įvykį organizuojanti „Laisvės TV“.

Vilniaus savivaldybė portalą tv3.lt informavo, kad leidimas protestui išduotas 10 tūkst. žmonių. Tuo tarpu „Facebook“ šiuo įvykiu susidomėjo apie 30 tūkst. žmonių, o ketino dalyvauti apie 10 tūkst. 

Naujausiais policijos duomenimis, aikštėje yra apie 5 tūkst. žmonių.

Dalis žmonių su savimi atsinešė Lietuvos trispalves, vėliavas su Vyčiu, netoli scenos matyti ir konservatorių partijos vėliavos.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas renginio dalyvis atsinešė plakatą „Žemėje mūsų – Karbauskis rusų“.

Atvyko Seimo pirmininkas

Dalyvavimą proteste į savo darbotvarkę įtraukė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Pasakysiu viena - kas jus ir mus atvedė į čia. Gėda. Ar man gėda? Gėda. Ar man gėda dėl Basčio? Ar man gėda dėl Pūko? Ar man gėda dėl Kildišienės? Ar man gėda dėl Skardžiaus. [...] Man tikai gėda būti pirmininku tokio Seimo“, - pareiškė jis.

REKLAMA

Tačiau politikas skatina pačius Lietuvos piliečius tautos atstovus rinkti atsakingai ir primena, kad atsakingi dėl dabartinio Seimo yra visi.

„Taip, mes kaltiname, kad visi blogai dalyvaujame rinkimuose, kad išrenkame ne tuos, ką tikimės“, - pareiškė jis.

Susirinkusieji tokius politiko žodžius nušvilpė ir palydėjo šūkiais „Gėda“.

Tuomet klausimus Seimo pirmininkui uždavė protesto dalyviai iš minios.

„Jums gėda dėl Gretos, dėl žmonių, kurie rinko Seimą, bet ar gėda dėl Ramūno“, - klausia protestuotojas Tadas.

REKLAMA
REKLAMA

„Man gėda dėl sprendimų, bet dėl paties asmens nekalbėsime“, - atsakė V. Pranckietis. Atsakyti, dėl kurių sprendimų gėda, politikas nepanoro atsakyti.

Piliečių kritikos susilaukė ne tik V. Pranckietis, bet ir valstiečiai Rima Baškienė, Agnė Širinskienė bei Povilas Urbšys, minioje skambėjo raginimai Seimui atsistatydinti.

R. Karbauskis: Seimo pirmininkas gali atsistatydinti

Scenoje pasirodžius keturių pagrindinių Lietuvos partijų vadovams, minia ėmė ūžti „gėda“.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis, paklaustas apie savo žodžius, kad mitingą organizuoja ne Andrius Tapinas ir Laisvės TV, teigė, kad tai nėra taip svarbu. Svarbiausia, jo teigimu, kad žmonės susirinko, o visi mitingai ir pokalbiai jam atrodo sveikintini.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reaguodamas į Seimo pirmininko kalbą, R. Karbauskis teigė, kad V. Pranckietis scenoje atrodė liūdnai, nes jam trūksta politinės patirties ir jis nepripratęs prie neigiamos publikos reakcijos. Taip pat R. Karbauskis sakė, kad jei Seimo pirmininkui gėda, jis gali atsistatydinti, o Seimas išsirinks naują pirmininką.

R. Karbauskis taip pat aiškino, kad tai būtent valstiečiai pasirūpino, kad būtų sprendžiamas M. Basčio klausimas. Paklaustas, kas kaltas dėl Seimo patirtos gėdos po balsavimo, R. Karbauskis sakė, kad valstiečiai jaučia, kad juos pakišinėja konservatoriai.

Kas kaltas dėl M. Basčio?

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis juokaudamas sakė, kad jei jau jo šeima sugriovė kolūkius, tai žingsnis po žingsnio sugriaus ir valstiečių frakciją.

REKLAMA

Tuo tarpu Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas mano, kad visas 141 Seimo narys yra kaltas dėl Seimo priimta sprendimo dėl M. Basčio. G. Paluckas taip pat užtikrino, kad socialdemokratai pasisako už priešlaikinius Seimo rinkimus.

Lietuvos liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas piktinosi, kad kalčiausia ta frakcija, kuri liepė savo nariams fotografuoti slapto balsavimo biuletenius.

Partijų pirmininkai taip pat įsivėlė į karštą ginčą dėl parlamentaro Artūro Skardžiaus ateities Seime. Antradienį A. Skardžiui Seime rengiama apkalta.

Naujų rinkimų nebijo

„Rinkimų aš tikrai nebijočiau, mes juos išlošime“, - paklaustas, ką mano apie pirmalaikius Seimo rinkimus kalbėjo R. Karbauskis.

REKLAMA

E. Gentvilas tikino, kad iš 13 frakcijos narių už pirmalaikius rinkimus pasiryžę balsuoti 11, o G. Paluckas ir G. Landsbergis tikino, kad už tai balsuotų visi jų frakcijų nariai.

Tuomet R. Karbauskis minios paklausė, ar reikia pirmalaikių rinkimų, o minia šaukdama atsakė, kad reikia. Į tai R. Karbauskis atsakė, kad tuomet valstiečių bus dar daugiau.

Pasirodyti proteste savo „Facebook“ paskyroje ragino ir vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas, rašęs, kad „žmonės turi teisę išsakyti savo nuomonę“. 

Policija akylai stebės dalyvius

Policijos pareigūnai prognozavo, kad mitinge gali pasirodyti 5-10 tūkst. žmonių. Mitinge dirbo tiek uniformuoti, tiek civiliais rūbais vilkintys ir ant rankų užrašus „Dialogo grupė“ ryšintys pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policija neatskleidžia, kiek mitingo metu dirbo pareigūnų, tačiau policijos atstovas Ramūnas Matonis BNS teigė, kad jų buvo „tiek, kiek reikia“, kad mitingas vyktų saugiai.

Etikos sargų verdiktas

Antradienį per slaptą balsavimą už M. Basčio mandato panaikinimą buvo 72 parlamentarai, prieš – 21 Seimo narys, 24 susilaikė. Mandatui panaikinti reikia ne mažiau kaip 85 balsų „už“.

Šis balsavimas nepaliko abejingų. Opozicija ėmė piktintis, kad po balsavimo valstietis Justas Džiugelis paviešino savo balsavimo biuletenį, o premjeras Saulius Skvernelis pareiškė, kad frakcija turi daug įrodymų dėl balsavimo rezultatų.

Kilus įtarimui, kad įgyvendintas masinis slapto balsavimo pažeidimas, nes Seimo nariai fotografavo, o dalis jų viešino savo biuletenius, Seimo etikos ir procedūrų komisija sulaukė prašymo nustatyti, ar tokį elgesį galima laikyti balsavimo pažeidimu.

REKLAMA

Etikos sargai pareiškė įžvelgiantys balsavimo pažeidimų ir paskatino atlikti atskirus tyrimus savo biuletenius paviešinusių Seimo narių J. Džiugelio ir Manto Adomėno elgesio.

Prakalbo apie pirmalaikius rinkimus

Maža to, po balsavimo opozicija pareiškė, kad vienintelis būdas Seimui reabilituotis po balsavimo pažeidimų ir balsavimo rezultatų – pirmalaikiai Seimo rinkimai. Tokią idėją šiuo metu palaiko keturios Seimo opozicinės frakcijos.

„Mes nematome kitos išeities, kaip per artimiausius tris mėnesius organizuoti pirmalaikius Seimo rinkimus“, - trečiadienį žurnalistams sakė I. Degutienė.

Iš Seimo pasitraukė pats

Opozicijai prakalbus apie pirmalaikius rinkimus, o valstiečiams ėmus grasinti apkalta 29 konservatoriams, trečiadienį Mindaugas Bastys Seime žurnalistams pareiškė, kad Seimo nario mandato atsisako pats, bet iš politikos trauktis neketina.

REKLAMA

Konstitucinis Teismas yra paskelbęs, kad M. Bastys šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika. M. Bastys savo kaltę neigia – jis tikina, kad sąmoningai nieko nenuslėpė. Politikas netinkamą atsakymą apie ryšius su užsienio žvalgybininkais klausimyne dėl leidimo dirbti su slapta informacija vadina klaida, kuri negali būti vertinama kaip šiurkštus pažeidimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų