REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
25
Greitoji medicinos pagalba nuotr. Broniaus Jablonsko

Ankstyvą pavasarį, kai sniegas ima tirpti, o danguje pasirodo pirmieji pavasarį pranašaujantys saulės spinduliai, reikėtų suklusti. Tikėtina, kad kartu su atšilusiu oru, daugelį iš mūsų užklups ir kasmetinės peršalimo bei žarnyno ligos.

25

Ankstyvą pavasarį, kai sniegas ima tirpti, o danguje pasirodo pirmieji pavasarį pranašaujantys saulės spinduliai, reikėtų suklusti. Tikėtina, kad kartu su atšilusiu oru, daugelį iš mūsų užklups ir kasmetinės peršalimo bei žarnyno ligos.

REKLAMA

Medikai sutartinai tvirtina, kad būtent pirmosiomis atlydžio dienomis, reikėtų nepersistengti ir pasirūpinti savo sveikata. 

Svarbios taisyklės

Užkrečiamų ligų ir AIDS centro Visuomenės sveikatos specialistė Asta Skrickienė tv3.lt teigė, kad šylant orams ir didėjant paros temperatūrų skirtumams, didėja tikimybė susirgti peršalimo ligomis. Ypač tai pavojinga vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms.

Atėjus pavasariui, svarbu pasirinkti tinkamą aprangą, kad neperkaistume.

„Peršalimo ligas dažniausiai sukelia rinovirusai, koronavirusai, paragripo virusas. Siekiant išvengti peršalimo ligų, svarbu nepamiršti laikytis elementarių higienos taisyklių, nes sukėlėjai mėgsta nešvarią aplinką“, - kalbėjo specialistė. 

REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, virusai aplenks jus tuo atveju, jeigu dažnai plausitės rankas, laikysitės kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo, reguliariai vėdinsite patalpas ir drėgnu būdu valysite liečiamus paviršius.

REKLAMA

Svarbu atkreipti dėmesį į sergančius žmonės: jie turi likti namuose ir nekontaktuoti su sveikais žmonėmis. 

Skrandžio gripas

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena, kad gripo sezonu siaučia ne tik gripo ir peršalimo ligų virusai, bet ir virusai, sukeliantys ūmines žarnyno infekcijas, pasireiškiančias pykinimu, vėmimu, viduriavimu, pilvo skausmu.

Tokios ligos kartais vadinamos „skrandžio gripu“, kuris itin populiarus yra būtent šiuo, šaltuoju metų laiku. Kaip tinkamai apsisaugoti nuo šių virusinių infekcijų, komentuoja ULAC Epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėja Galina Zagrebnevienė.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl higienos įgūdžių stokos šie virusai labiausiai plinta vaikų kolektyvuose per aplinkos paviršius ir užterštas rankas. Vaikai iš kolektyvo virusų parsineša į šeimą, kur užsikrečia kiti šeimos nariai.

Kaip pasakoja G. Zagrebnevienė, virusų, kurie gali sukelti ūmias žarnyno infekcijas, pasireiškiančias vėmimu, viduriavimu ar kartais karščiavimu – yra tikrai daug.

Tačiau ne visi žmonės yra vienodai imlūs visiems virusams. Gydytoja išskiria dvi virusines infekcijas, kurios pasireiškia dažniausiai, tai – rotovirusinė ir norovirusinė infekcijos.

„Rotovirusinė infekcija yra dažniausiai iki trijų metų vaikų liga. Todėl atitinkamai ja dažniausiai serga vaikai. O štai noro virusu dažniau serga suaugę žmonės. Šis virusas pasireiškia vėmimu, viduriavimu, mažu karščiavimu ar visiškai nekarščiuojant“, - sako ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Plinta šaltuoju metų laiku

Gydytoja pabrėžia, kad šios virusinės infekcijos dažniausiai paplinta šaltuoju metų laiku – rudenį, žiemą ir ankstyvą pavasarį.

„Vasarą tokių susirgimų yra registruojama, bet žymiai mažiau. Šios infekcijos turi aiškų sezoninį plitimą“, - priduria ji. Užsikrėsti šiomis virusinėmis infekcijomis dažniausiai galima darbovietėse, namuose ir kitoje artimoje aplinkoje, kai netinkamai rūpinamasi rankų higiena.

„Žmogus, vemdamas ir viduriuodamas, išskiria virusus su vėmimo masėmis ir išmatomis. Tuomet iš žmogaus išsiskiria virusas. Kitas šeimos ar kolektyvo narys gali užsikrėsti vadinamojo buitinio sąlyčio metu. Gerai nenusiplovus rankų, liečiant įvairius paviršius. Užsikrėtimas yra ne per orą, o per burną“, - pasakoja gydytoja.

Gydytoja pabrėžia, kad virusai gali atsidurti maiste, kai tinkamai nenusiplovus rankų, sergantysis jį ruošia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų