REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinija sekmadienį stengėsi menkinti Komunistų partijos sprendimo panaikinti prezidento kadencijų limitą reikšmę, nors toks sprendimas galėtų sudaryti sąlygas Xi Jinpingui prezidento poste likti iki gyvos galvos.

Kinija sekmadienį stengėsi menkinti Komunistų partijos sprendimo panaikinti prezidento kadencijų limitą reikšmę, nors toks sprendimas galėtų sudaryti sąlygas Xi Jinpingui prezidento poste likti iki gyvos galvos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinis Liaudies Kongresas (NLK), partijos sprendimus automatiškai tvirtinantis parlamentas, kovo 11 dieną balsuos dėl konstitucijos pataisų, tarp kurių yra taisyklės, kad prezidentas negali dirbti ilgiau nei dvi penkerių metų kadencijas iš eilės, panaikinimas.

REKLAMA

NLK atstovas Zhang Yesui spaudos konferencijoje sakė, kad šiuo žingsniu prezidento postas tik bus suvienytas su Komunistų partijos generalinio sekretoriaus ir Karinės komisijos pirmininko postais, kuriems kadencijų limitas netaikomas.

„Naudinga palaikyti partijos Centro Komiteto valdžią su draugu Xi Jinpingu centre ir, taip pat, sujungti vadovybę“, – metinės NLK sesijos atidarymo išvakarėse sakė Zhang Yesui.

Jis atskleidė, kad partijos Centro Komitetas sausio mėnesį pasiūlė šias konstitucijos pataisas, tarp kurių yra Xi Jinpingo politinių gairių įtraukimas į pagrindinį šalies įstatymą.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau sprendimas buvo paskelbtas tik vasario 25 dieną, oficialiosios naujienų agentūros „Xinhua“ pranešimu. Pranešimas išprovokavo retą kritikos protrūkį visuomenėje, tad cenzoriai turėjo karštligiškai naikinti kitokią nuomonę atspindinčius įrašus socialinėje žiniasklaidoje.

Xi Jinpingas 2012 metais tapęs partijos lyderiu konsolidavo valdžią, bet siekis panaikinti prezidento kadencijų limitą nustebino net labiausiai patyrusius Kinijos stebėtojus.

Kinijos velionis aukščiausiasis lyderis Deng Xiaopingas propagavo „kolektyvinės lyderystės“ sistemą, kad negrįžtų chaotiški vieno žmogaus valdymo laikai, kaip buvo valdant Mao Zedongui, nuo 1949 metų iki jo mirties 1976-aisiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidento kadencijų limitas į konstituciją buvo įrašytas 1982 metais. „Konstitucija turi prisitaikyti prie kintančių aplinkybių, įtraukti naują patirtį, atspindėti naujus pasiekimus ir išdėstyti naujas gaires, kad liktų aktuali, – sakė Zhang Yesui. – Konstitucijos peržiūrėjimas tikrai yra didelis įvykis šalies politiniame gyvenime ir, taip pat, didelis įstatymų leidybos darbas, turėsiantis plačių padarinių.“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas šeštadienį turėjo savo nuomonę dėl Xi Jinpingo galios žaidimo, rodo garso įrašas iš vieno uždaro lėšų rinkimo renginio jo rezidencijoje „Mar-a-Lago“ Floridoje. Įrašą paskelbė televizija CNN.

„Jis dabar prezidentas iki gyvos galvos, – pasakė 71 metų JAV lyderis, sukeldamas dalyvavusių respublikonų donorų juoką. – Ir žiūrėkit, jis sugebėjo tai padaryti. Galvoju, tai nuostabu.“

Dar garsesnį juoką JAV prezidentas sukėlė pašmaikštavęs: „Galbūt (ir) mes turėsime kurią dieną pabandyti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų