REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Pasiruošimas išleistuvėms (nuotr. Rūtos Andre)

Nors abiturientų išleistuvės tik vasarą, paskutinių klasių moksleiviai jau rūpinasi, kaip sukurti kuo įspūdingesnę šventę. Planus koreguoja ir šalyje nuo šių metų pradžios įsigaliojusi nauja alkoholio įsigijimo bei vartojimo tvarka.

6

Nors abiturientų išleistuvės tik vasarą, paskutinių klasių moksleiviai jau rūpinasi, kaip sukurti kuo įspūdingesnę šventę. Planus koreguoja ir šalyje nuo šių metų pradžios įsigaliojusi nauja alkoholio įsigijimo bei vartojimo tvarka.

REKLAMA

Kaip jos išvengti ir išleistuvių metu pakelti šampano taurę kai kurie moksleiviai jau žino: paskutinei mokyklos šventei nuomojasi sodybas Lenkijoje, Latvijoje arba renkasi trumpas, pažintines keliones į užsienį.

Lietuvos moksleivių sąjungos prezidentė Raminta Matulytė sako, jog išleistuvių tradicijos kasmet keičiasi. Tačiau šiemet jas koreguoja ir naujosios alkoholio kontrolės įstatymo pataisos.

Nuomojasi sodybas Latvijoje, Lenkijoje

„Išleistuvių tendencijos nėra vienodos kasmet. Tačiau jos priklauso ir nuo pačios mokyklos. Kokios ten yra išleistuvių tradicijos. Dažna mokykla jas turi, šventei nuomojasi vis tas pačias vietas ar sales. Tačiau kitur – moksleiviai patys nusprendžia kaip švęsti. Ir šiemet girdime naujovę, kad nuomojasi sodybas Lenkijoje, Latvijoje ar išvažiuoja į keliones,“ - tikina R. Matulytė.

REKLAMA
REKLAMA

Moksleivių atstovė neslepia, kad abiturientai tokius planus rezga norėdami išvengti Lietuvoje galiojančio alkoholio kontrolės įstatymo. Mat remiantis juo, alkoholinius gėrimus įsigyti ir vartoti gali asmenys, sulaukę 20 metų. Na, o dauguma mokslevių mokyklą baigia būdami 18 ar 19 metų.

REKLAMA

„Idėja išleistuves švęsti ne Lietuvoje tiesiogiai susijusi su alkoholio draudimu. Iki šiol visi turėjo tokią galimybę, išleistuves švęsti su alkoholiu ir kiekvienas galėjo pasirinkti, vartoti jį ar ne. O dabar šių galimybių abiturientai neturi, tad ieško būtų, kaip išleistuves atšvęsti ne Lietuvoje,“ - aiškina moksleivių atstovė.

Šią idėją neva palaiko ir abiturientų tėvai bei mokytojai.

„Kiek žinau, idėją, suorganizuoti išleistuves ne Lietuvoje, palaiko tiek mokytojai, tiek ir tėvai. Juk jie patys turbūt išleistuves šventė kiek kitokiais būdais negu jas galima švęsti dabar, kaip leidžia įstatymas. Tad jie palaiko šią idėją, o abiturientai tikrai randa būdų kaip atšvęsti išleistuves, kad jos būtų įsimintinos,“ - pasakoja Lietuvos moksleivių sąjungos prezidentė.

REKLAMA
REKLAMA

Siūlo specialias išleistuvių keliones

Anot kelionių agentūrų atstovų, kelionės vietoj išleistuvių puotos šalyje kasmet populiarėja. Dažniausiai moksleiviai renkasi kelių dienų išvykas autobusu ar keltu į artimiausias šalis: Švediją, Čekiją, Austriją, Lenkiją.

Kai kurios kelionių agentūros internetinėse svetainėse abiturientams jau patiekia ir specialius kelionių pasiūlymus, skirtus išleistuvių šventei. Pavyzdžiui, siūloma kruizinė, 3 dienų kelionė į Stokholmą, keltu iš Rygos uosto.

Kaina asmeniui priklauso nuo pasirinktos kajutės klasės. Vieta kajutėje abiturientui gali kainuoti nuo 39.50 eurų iki 61 euro. Visa kajutė moksleiviui atsieitų nuo 148 eurų iki 234 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į kelionės kainą įskaičiuoti pusryčiai, vakarienė ir pramoginė, poilsinė programa laive. Siūloma ir laivo konferencijų salėje surengti iškilmingą išleistuvių šventę. Stokholme moksleivių grupė galėtų praleisti visą dieną.

Anot Vakarų Lietuvos tėvų forumo pirmininkės Aušros Zarambienės, kelionių bumas mokyklose labai jaučiamas.

„Tačiau tai papildomos piniginės išlaidos bei problemos tėvams. Visų pirma jie pergyvena dėl vaikų saugumo, tokių kelionių metu. Pati esu ne kartą su vaikais vykusi į mokyklines ekskursijas ir matau kiek ir kokių pavojų jiems ten, svečiose šalyse, kyla,“ - teigia A. Zarambienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų