• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žaidynės prasideda: ar Pjongčangas pasiruošęs?

Specialiai iš Pietų Korėjos

Ilgai laukta sporto šventė prasidėjo! Pietų Korėjoje atidarymo ceremonija startuoja 2018-ųjų žiemos olimpinės žaidynės. Ar šeimininkai joms pasiruošę?

Ilgai laukta sporto šventė prasidėjo! Pietų Korėjoje atidarymo ceremonija startuoja 2018-ųjų žiemos olimpinės žaidynės. Ar šeimininkai joms pasiruošę?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žaidynių transliacijos – autobusuose

Jei į Pietų Korėją skrendi per kitas šalis ir jose olimpinė dvasia nelabai jaučiama, visiškai kitaip Pietų Korėjoje. Nusileidus Seulo oro uoste, apie žaidynes skelbia begalė iškabų ir nuorodų.

REKLAMA

Atvykėlius pasitinka būrys besišypsančių žaidynių savanorių. Paslaugių, siūlančių savo pagalbą. Korėjiečiai mieliau mes darbus ir savo vietas, bet padės tiek, kiek galės – rodys kelią ir lydės tol, kol nesulauks patvirtinimo, kad viskas gerai ir aišku.

Organizatoriai pasirašę bendradarbiavimo sutartis su vietos automobilių gamintojais. Jie į gatves paleido naujus, žaidynių simbolika apklijuotus autobusus. Jų salonuose – korėjietiškas interjeras: parketas, azijietiško stiliaus užuolaidos. Bene labiausiai stebinantis aspektas – didžiuliai televizoriai, autobusuose nuolat rodantys žaidynes, vietos kanalus ar žinių laidas.

REKLAMA
REKLAMA

Televizorių, kurių ekranuose tiesiogiai transliuojamos žaidynės, netrūksta ir kitur – sportininkų, žurnalistų kaimeliuose, olimpinėse maitinimo įstaigose.

Vietiniai neriasi iš kailio

Dauguma korėjiečių, ypač vyresnio amžiaus, anglų kalbos nevaldo arba ja bendrauja minimaliai. Nepaisant to, visi neriasi iš kailio, norėdami padėti – šneka savo kalba, gestikuliuoja.

Viena vyresnio amžiaus savanorių olimpinio kaimelio prieigose nusprendė persegti netvirtai prikabintą TV3 žurnalisto Sauliaus Nalivaikos akreditaciją. „Kaip mama“, – šypsojosi lietuvis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Korėjietė angliškai nekalba, bet, sutvarkiusi Sauliaus ir rūpestingai peržvelgusi kitų TV3 komandos narių akreditacijas, šypsodamasi pakėlė nykštį į viršų.

Saulei Pjongčange nusileidus, trasos po atviru dangumi apšviečiamos krūvomis prožektorių.

Olimpiniai kaimeliai, kuriuose gyvena sportininkai, įsikūrę dvejose Pietų Korėjos vietose – Pjongčange ir Gangninge. Jose iki žaidynių pradžios nuolat skamba olimpinių žaidynių himnas – 60-metės Pietų Korėjos dainininkės Insooni atliekama daina „Let Everyone Shine“. Ji lydėjo kiekvieną į kaimelį atvykusią delegaciją.

REKLAMA

„Ir ne tik. Paklausykite – skambinant, ne kvietimo garsas. Groja himną“, – juokėsi Lietuvos olimpinės rinktinės slidininkas Mantas Strolia.

Korėjiečiai visas komandas pasitiko išskirtiniais šou. Itin daug dėmesio parodyta Šiaurės Korėjos, su kuria šeimininkai kariauja, delegacijai. Jos atvykimas sulaukė didžiulio žiniasklaidos dėmesio.

„No photo“, – Šiaurės Korėjos delegacijai kertant patikrinimo punktą, rėkė, išraiškingais mostais rodė pyktelėję šeimininkai.

Gyvenimas verda visą parą

Sportininkų kaimeliuose gyvenimas verda visą parą.

„Gyvename Europos laiku. Kai kurie kiti sportininkai – vietos. Pjongčango olimpiniame kaimelyje plonokos sienos. Girdisi viskas, ką kalba kaimynai. Tai šiek tiek išmuša iš vėžių, nes kai vieni eina valgyti, tu dar miegi. Kai grįžti pavalgęs, kiti miega. Viską reikia daryti labai tyliai“, – tv3.lt pasakojo T. Kaukėnas.

REKLAMA

Lietuvos kalnų slidininkė Ieva Januškevičiūtė Pjongčange susidūrė su pora problemų. Viena jų – mažoka sporto salė kaimelyje, kita – kas pusvalandį važiuojantys autobusai. Toks grafikas suvaržo sportininkus ir verčia planuotis laiką.

Kone visi autobusai veža į žurnalistų juokais pramintą Kryžkalnį – Tarptautinio transliavimo centro (IBC) stotelę, esančią Pjongčange. Iš ten transportas keliauja į kitus taškus.

Visoje olimpinėje teritorijoje galima atsiskaityti vieno tipo, žaidynių rėmėjo kreditinėmis kortelėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žurnalistai aprūpinti

Neseniai duris atvėręs žurnalistų kaimelis įsikūręs Gangninge. Jame savanoriai budi, dirba, valgykla durų neužveria 24 valandas per parą, veika sporto klubas.

Netoliese kaimelio – specialiai žiniasklaidai skirtos įstaigos. Tokios kaip odontologijos klinika.

„Korėjiečių pasiruošimas nustebino. Visą laiką sakydavau, kad žurnalistas turi būti sotus ir turėti gerą internetą. Kuo jau kuo, bet tuo puikiai pasirūpinta“, – pastebėjo TV3 olimpinės komandos vadovas Mindaugas Rainys.

Pietų Korėjoje nematyti nė šiukšlelės, o žaidynių reklamų netrūksta. Toks įspūdis, kad visa šalis gyvena ne įprastu ritmu, o olimpiniu režimu.

REKLAMA

Vis dėlto, patenkinti ne visi 52 milijonai gyventojų. Šeimininkai nuolat rengia įvairius protestus. Vienas dažniausių – prieš bendrą abiejų Korėjų ledo ritulio komandą.

Dar viena problema – žvarbus Pjongčango oras. Lietuvos sportininkai skundėsi, kad labai šalta ir vėjuota. Tiesa, pastarosiomis dienomis švietė saulė, atidarymo dieną termometro stulpelis buvo pakilęs iki aštuonių laipsnių šilumos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų