REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Sodra“ pradėjo mokėti indeksuotas pensijas. Beveik 7 proc. didesnės pensijos šią savaitę pasieks daugelį gavėjų, kuriems pensijos pervedamos į banko sąskaitas. Iki šio mėnesio 26 dienos didesnių pensijų sulauks ir visi kiti, kuriems jos pristatomos į namus.

„Sodra“ pradėjo mokėti indeksuotas pensijas. Beveik 7 proc. didesnės pensijos šią savaitę pasieks daugelį gavėjų, kuriems pensijos pervedamos į banko sąskaitas. Iki šio mėnesio 26 dienos didesnių pensijų sulauks ir visi kiti, kuriems jos pristatomos į namus.

REKLAMA

Nuo šių metų pradžios indeksuotos visos pensijos – ne tik senatvės, bet ir netekto darbingumo (invalidumo), našlių, našlaičių, o indeksuotos išankstinės pensijos bus mokamos nuo vasario. Vidutinė senatvės pensija turint būtinąjį stažą, kuri, praėjusių metų pabaigoje siekė beveik 302 eurus, dėl indeksavimo padidėjo maždaug 21 euru.

„Sodros“ duomenimis, apie 70 tūkst. pensininkų, turinčiųjų būtinąjį stažą, gaus nuo 10 iki 15 eurų didesnes pensijas. Daugiau nei 220 tūkst. senjorų pensijos didėja nuo 15 iki 20 eurų, dar maždaug tiek pat senjorų, turinčiųjų būtinąjį stažą, pensijos išauga daugiau nei 20 eurų. Tai ne vienintelis pensijos didinimas šiemet.

REKLAMA
REKLAMA

Pensijos didės ir po perskaičiavimo

Šiemet pensijos turėtų dar kartą papildomai padidėti ir dėl perskaičiavimo į taškus. Tai, kiek didės pensija, nulems senjoro sukauptas stažas. Jeigu jis bent viena diena bus ilgesnis nei 30 metų, pensija didės. Pavyzdžiui, jeigu žmogus per gyvenimą yra sukaupęs 35 metus stažo pensijai, jo pensija dėl to padidės dar maždaug 4 eurais, o jeigu 40 metų stažo – pensija ūgtels 8 eurais.

REKLAMA

„Iki šių metų rugsėjo pensijas visiems senjorams perskaičiuosime, pritaikydami jas naujai apskaitos vienetų (taškų) sistemai. Dėl to turintiems daugiau negu 30 m. draudimo stažą senatvės pensija dar papildomai padidės – kam dviem, kam keturiais, o kam ir dešimčia eurų. Noriu pabrėžti, kad dėl šio perskaičiavimo pensijos niekam nesumažės, o padidės maždaug trims iš keturių senatvės pensijos gavėjų“, – sako „Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius.

„Sodra“ senatvės pensijas pradės perskaičiuoti gegužę, kai gaus visus duomenis apie gyventojų turėtas draudžiamąsias pajamas 2017 metais. Kiekvieno senjoro pensija bus perskaičiuojama individualiai ir kiekvienas asmeniškai gaus laišką apie naują pensijos dydį.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl to, kad „Sodra“ turės perskaičiuoti visų 600 tūkst. senatvės pensijų gavėjų pensijas, perskaičiuotos pensijos žmones pasieks skirtingu laiku. Vieni pensininkai didesnių pensijų sulauks gegužę, kiti –birželį, liepą ar rugpjūtį, bet ne vėliau kaip rugsėjį jos bus perskaičiuotos visiems gavėjams. Svarbu žinoti, kad žmogus ne tik nuo to mėnesio, kai jam bus perskaičiuota pensija, gaus didesnę sumą.

Dėl perskaičiavimo pensija padidėja nuo sausio, nors pradedama mokėti nuo to mėnesio kai bus perskaičiuota. Susidariusį skirtumą nuo sausio iki perskaičiavimo mėnesio senjorai gaus vienkartine išmoka. Pavyzdžiui, jeigu gyventojui, turinčiam 40 metų stažą, pensija bus perskaičiuota liepą, nuo to mėnesio jis jau gaus maždaug 8 eurais didesnę pensiją. Taip pat liepą už pirmus šešis metų mėnesius jį pasieks 6 x 8 = 48 eurų vienkartinė išmoka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pensijas indeksuos kasmet

Po pensijų indeksavimo ir perskaičiavimo vidutinė senatvės pensija, turint būtinąjį stažą, šiemet bus padidėjusi maždaug 30 eurų – vidutiniškai 21 euras dėl indeksavimo ir 9 eurai dėl perskaičiavimo į taškus – ir sieks 332 eurus. Indeksuotoms ir perskaičiuotoms pensijoms mokėti šiemet „Sodros“ biudžete numatyta 230 mln. eurų daugiau.

Nuo šiol pensijos bus indeksuojamos kiekvienų metų pradžioje. Kiek jos didės, priklausys nuo esamų ir prognozuojamų darbo užmokesčio fondo pokyčių. Kiek vidutiniškai augs ekonomika ir gyventojų darbo užmokesčio fondas, tiek vidutiniškai kasmet didės ir pensijos. Jeigu vėl ištiktų sunkmetis ir užmokesčio fondas mažėtų, pensijų mažinimo galimybės naujasis pensijų įstatymas nenumato.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų