REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkijos dešiniosios vyriausybės naujasis premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) antradienį atleido gynybos ir užsienio reikalų ministrus per didelį kabineto pertvarkymą, siekdamas pagerinti įtemptus ryšius su Europos Sąjunga.

Lenkijos dešiniosios vyriausybės naujasis premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) antradienį atleido gynybos ir užsienio reikalų ministrus per didelį kabineto pertvarkymą, siekdamas pagerinti įtemptus ryšius su Europos Sąjunga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antradienio vakarą M. Morawieckis dalyvavo derybose Briuselyje su Europos Komisijos pirmininku Jeanu-Claude'u Junckeriu (Žanu Klodu Junkeriu). Keliomis savaitėmis anksčiau ES inicijavo precedento neturinčią drausminę procedūrą prieš Varšuvą dėl jos vykdomų kontraversiškų teismų reformų, anot Briuselio, keliančių pavojų teisinės valstybės principams.

REKLAMA

Premjeras ir Europos Komisijos vadovas "išsamiai aptarė klausimus, susijusius su įstatymų viršenybe", sakoma po šio susitikimo paskelbtame J.-C. Junckerio biuro pranešime.

Per šias "konstruktyvias" derybas jiedu taip pat aptarė įvairius kitus klausimus, tarp jų susijusius su "Europos Sąjungos ateitimi, Lenkijos vieta Europos Sąjungoje", taip pat ekonomikos, energetikos ir migracijos politiką.

Prieš M. Morawieckiui išvykstant į Briuselį buvo paskelbta, kad iš pareigų atleidžiamas gynybos ministras Antonis Macierewiczius (Antonis Macerevičius) ir užsienio reikalų ministras Witoldas Waszczykowskis (Vitoldas Vaščykovskis), taip pat prieštaringai vertintas aplinkos ministras Janas Szyszko (Janas Šyško) ir keli kiti ministerijų vadovai. Nauji kabineto nariai buvo prisaikdinti per iškilmingą ceremoniją prezidentūroje Varšuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

Gynybos ministro portfelį perėmė vidaus reikalų ministras Mariuszas Blaszczakas (Marjušas Blaščakas), o Užsienio reikalų ministerijai vadovaus buvęs viceministras Jacekas Czaputowiczius (Jacekas Čaputovičius), žinomas kaip centristinių pažiūrų veikėjas.

"Nenorime, kad mūsų vyriausybė būtų dogmatiška, dokriniška arba kokių nors socializmo ar neoliberalizmo kraštutinumų vyriausybe; norime būti vyriausybe, kuri jungia ekonomiką su visuomene", - sveikindamas savo naująjį kabinetą sakė M. Morawieckis, perėmęs premjero postą praeitą mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Varšuvoje dirbantis politikos analitikas Erykas Mystewiczius (Erykas Mystevičius) sakė, kad šis pertvarkymas yra "naujas atsivėrimas Europos Sąjungai, siunčiantis stiprų signalą Europai".

"Morawieckis, Czaputowiczius nėra žmonės, kuriuos būtų galima kaltinti norint "Polexit", - pažymėjo E. Mystewiczius, turėdamas omenyje kalbas apie galimą Lenkijos pasitraukimą iš Bendrijoe.

Analitikas pridūrė, kad diplomatijos vadovu tapęs J. Czaputowiczius "yra centro žmogus, galintis suteikti naują postūmį Varšuvos ir Briuselio santykiams".

REKLAMA

"Esminis konsensusas"

Bendrija praeitą mėnesį ėmėsi itin griežtų priemonių prieš vieną didžiausių savo narių ir inicijavo procedūrą pagal ES sutarties 7-ąjį straipsnį dėl Varšuvos veiksmų, kuriuos traktuoja kaip „sisteminę grėsmę“ šalies teismų sistemos nepriklausomybei, keliamą dabartinės dešiniosios vyriausybės.

Ši procedūra dar niekada anksčiau nebuvo naudota ES narės atžvilgiu. Ji potencialiai galėtų vesti prie "branduolinės priemonės" - Varšuvos balso teisės priimant Bendrijos sprendimus įšaldymo, nors abejojama, ar įmanoma pasiekti visų ES šalių sutarimą šiuo klausimu.

REKLAMA

ES suteikė Varšuvai tris mėnesius padėčiai pataisyti ir pažymėjo, kad gali atšaukti drausminęs procedūrą, jeigu į jos pastabas bus atsižvelgta.

Tačiau praėjus vos kelioms valandoms po šio ES pranešimo Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) pasirašė minėtas teismų reformas numatančius teisės aktus ir apkaltino Bendriją skleidus „melą“ apie vykdomus pertvarkymus.

Lenkija teigia, kad šiomis reformomis iš teisingumo sistemos siekiama išrauti paskutines buvusio komunistinio režimo apraiškas.

Antradienį paskelbtose ištraukose iš interviu Vokietijos visuomenei televizijai J.-C. Junckeris sakė nenorįs grasinti Varšuvai finansinės pagalbos mažinimu.

"Nesu karingai nusiteikęs - noriu, kad kartu su lenkais artėtume prie esminio konsensuso", - aiškino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų