REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Izraelis trečiadienį paskelbė mokėsiantis tūkstančiams Afrikos migrantų, kurie nelegaliai gyvena šalyje, išmokas, kad jie galėtų ją palikti. Kitu atveju nuo kovo mėnesio jiems gresia areštas ir kalėjimas, skelbiama „Reuters“.

Izraelis trečiadienį paskelbė mokėsiantis tūkstančiams Afrikos migrantų, kurie nelegaliai gyvena šalyje, išmokas, kad jie galėtų ją palikti. Kitu atveju nuo kovo mėnesio jiems gresia areštas ir kalėjimas, skelbiama „Reuters“.

REKLAMA

Premjeras Benjaminas Netanyahu ministrų kabineto susitikimo metu viešai prabilo apie išmokų sistemą, taip pat pranešė apie 2013-aisiais įvestų sienos su Egiptu apribojimų ir užkardų efektyvumą. Tuomet siena kirto apie 60 tūkst. nelegalių migrantų. Dauguma pabėgėlių atvyko iš Eritrėjos ir Sudano ir teigė, jog bėga nuo karo ar persekiojimų, tačiau Izraelis juos laiko ekonominiais migrantais.

Šią savaitę paskelbtoje programoje Afrikos migrantams yra siūloma vienkartinė 3,5 tūkst. dolerių išmoka iš Izraelio biudžeto ir bilietas į vieną pusę grįžti namo ar keliauti į „trečiąsias šalis“, dažniausiai įvardijamos yra Ruanda ir Uganda.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes išvarėme apie 20 tūkst ir dabar mūsų tikslas yra atsikratyti likusiųjų“, – netuščiažodžiavo B. Netanyahu.

Pasak migracijos specialisto, kuris su leidiniu kalbėjo pareiškė, kad šalyje gyvena apie 38 tūkst. nelegalių migrantų, dar 1420 yra laikomi dviejuose priežiūros centruose.

REKLAMA

„Prieš kovo mėnesio pabaigą, tie kurie nuspręs išvykti savanoriškai, gaus daug mažesnę išmoką, kuri su laiku mažės vis labiau, o priemonės prieš juos bus vis griežtesnės“, – aiškino oficialusis atstovas naujienų agentūrai.

Kai kurie asmenys metų metus gyvena Izraelyje ir dirba menkai apmokamus darbus, kurių kratosi patys izraeliečiai. Izraelis suteikia prieglobstį mažiau nei procentui besikreipiančiųjų ir turi ilgus metus galiojantį „juodąjį sąrašą“, į kurį patenka antrą sykį pretenduoti nebegalintys asmenys. Dėl to Izraelis susilaukia įvairių aktyvistinių grupuočių kritikos dėl „sąlygų afrikiečių migrantams apsunkinimo“.

REKLAMA
REKLAMA

B. Netanyahu migrantus yra pavadinęs „grėsme Izraelio socialinei terpei ir žydų charakteriui“, o vienas iš ministrų nesibodėjo jų pavadinti „vėžiu visuomenei“.

29-ių Teklitas Michaelis iš Eritrėjos, šiuo metu gyvenantis Tel Avive, pareiškė, kad Izraelio planas mokėti pinigus kitoms šalims, kad šios priimtų pas save afrikiečius yra ta pati „prekyba žmonėmis“.

„Mes nežinome, kas mūsų ten laukia (Ruandoje ar Ugandoje), – pasakojo jis „Reuters“ telefonu – Jie pasiryžę geriau sėdėti kalėjime Izraelyje“. Kalbėdamas apie migrantų keliamą žalą premjeras atkreipė dėmesį į Tel Avivo rajonus, kuriuose šie gausiai gyvena ir vietos „veteranus“, kurie nebesijaučia saugūs.

„Taigi šiandien mes pildome mūsų pažadus atstatyti ramybę, asmeninio saugumo ir teisės bei teisingumo jausmą visiems pietinio Tel Avivo gyventojams ir kitur gyvenantiems asmenims“, – aiškino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų