REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
28
Vangos pranašysčių populiarumo fenomenas: kodėl visa tai tėra kliedesiai (nuotr. Wikipedia)

„Forbes“ ir eilei kitų JAV žiniasklaidos priemonių rašantis apžvalgininkas Ericas Mackas atkreipė dėmesį į „internetinės žiniasklaidos tradicija jau tapusį įvairiausių taip vadinamųjų aiškiaregių ateities įžvalgų publikavimą“.

28

„Forbes“ ir eilei kitų JAV žiniasklaidos priemonių rašantis apžvalgininkas Ericas Mackas atkreipė dėmesį į „internetinės žiniasklaidos tradicija jau tapusį įvairiausių taip vadinamųjų aiškiaregių ateities įžvalgų publikavimą“.

REKLAMA

Dar svarbiau, jo teigimu, suvokti, kad tai suteikia galimybę pakalbėti ir apie šaltinių tikrinimą bei patvirtinimų šališkumą, kas dažnai gali būti didžiausiu trukdžiu žmonijos progreso ir klestėjimo kelyje.

Autorius atkreipė dėmesį į pastaruoju metu pasipylusias Bulgarų aiškiaregės Vangelijos Gušterovos, žinomos kaip Baba Vanga, ir vadinamos šių laikų Nostradamu, pranašystes.

Įvairiuose šaltiniuose cituojamos jos tariamos branduolinių ir cheminių karų pranašystės, kurios turėjo užgriūti Europą dar 2010-2014 metais, o pats kontinentas, toks, kokį žinome dėl šių priežasčių turėjo pradingti dar iki 2017-ųjų.

REKLAMA
REKLAMA

Prasidėjus „Brexit“ procesui, išsyk buvo prisiminta ši pranašystė ir kai kurie pradėjo tai interpretuoti kaip jos pranašystės išsipildymą. Nepaisant to, joks cheminis ar branduolinis karas, akivaizdu, nenušlavė Europos.

REKLAMA

Babai Vangai taip pat dar priskiriamas ir 9/11 išpuolių išpranašavimas vien todėl, kad ji yra savo teiginiuose užsiminusi apie „plieninių paukščių užpultą Ameriką“.

Jeigu jau būtume visiškai tikslūs, teigia autorius, tai lėktuvai, kurie rėžėsi į Pasaulio Prekybos Centrą, buvo pagaminti iš aliuminio, tačiau svarbiau šiuo atveju yra pakalbėti apie tai, kaip šios pranašystės veikia. Tai paaiškinti galima dviem paprastais žingsniais:

- Taip vadinamas pranašas paskelbia kažką apie ateitį labai aptakia ar atvira formuluote; - Tikintysis atsiverčia istorinių įvykių almanachą ir susiranda kažką, kas atitinka galimą tos pranašystės interpretaciją, net nepaisant to, kiek pritempta ji gali būti („Brexit“ ir Europos pabaigos atvejis).

REKLAMA
REKLAMA

2018-ųjų Vangos pranašystėse dažniausiai figūruoja Kinijos įsigalėjimo ir „naujo energijos atradimo Veneroje“ faktai. Didžiausia problema šiuo atveju, anot Erico Macko, yra šių „pranašysčių“ šaltiniai. Autoriui nepavyko surasti jokių pirminių šių teiginių šaltinių. Straipsniai „prikeliantys“ Vangos pranašystes iš metų į metus dažniausiai remiasi tabloidiniais britų šaltiniais, o pastarieji dažniausiai nepateikia savo pačių naudojamų šaltinių.

Pasak E. Macko, el. paštu ir socialinėje erdvėje jau mažiausiai dešimtmetį cirkuliuojantis Vangos pranašysčių sąrašas dažniausiai ir remiasi tų pačių tabloidų pateiktomis tariamomis Vangos citatomis. Tuose sąrašuose nėra jokių nuorodų į pirminius pačios Vangos pasisakymus ar tekstus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Taip yra todėl, kad ji buvo akla ir nelabai raštinga. Teigiama, kad jos ateities pranašystes ir pamąstymus surašė jos padėjėjai. Neatmetu tikimybės, kad tie tekstai kažkur egzistuoja, tačiau aš jų pačių ar nuorodų į juos surasti nesugebėjau“, – teigia ekspertas.

Kaip ten su pranašyste, kad per artimiausius 12 mėnesių Veneroje bus aptiktas naujas energijos resursas? Prieš dešimtį metų internete klaidžiojo laiškas, kuriame buvo cituojamos tariamos Vangos prognozės ir 2028-iesiems: „2028 – Naujo energijos šaltinio sukūrimas (tikėtina, valdomas termobranduolinės reakcijos). Alkis bus palaipsniui įveiktas. Paleista žmogaus valdoma raketa į Venerą.“

REKLAMA

Todėl šių metų prognozė atrodo kaip „sugedusio telefono“ žaidimas, kuomet tariamai 2028-iesiems pritaikytą prognozę kažkas dešimtmečiu paankstino ir kiek savaip interpretavo ten nurodytus faktus. O gal tiesiog klaidingai išsivertė.

Taigi, kaip ir ankstesniais metais, 2018-ųjų Babos Vangos pranašystės remiasi iš esmės nepagrįstais šaltiniais ir moters, kuri mirė prieš daugelį metų, žodžiais, o šiuos dar kažkas ir savaip interpretuoja bei „keičia“ remiantis šių laikų tendencijomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų