REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Šaldytuvas (nuotr. Fotolia.com)

Daugelį informacija, jog obuolius ir apelsinus vertėtų laikyti šaldytuve, privertė nustebti. Tačiau šie maisto produktai nėra vieninteliai, kurie turėtų būti vėsioje aplinkoje, teigė oficialūs maisto atliekų tvarkymo patarėjai.

9

Daugelį informacija, jog obuolius ir apelsinus vertėtų laikyti šaldytuve, privertė nustebti. Tačiau šie maisto produktai nėra vieninteliai, kurie turėtų būti vėsioje aplinkoje, teigė oficialūs maisto atliekų tvarkymo patarėjai.

REKLAMA

Slyvų, pomidorų ir netgi kriaušių vieta yra šaldytuve, o ne ant stalo dubenyje kartu su kitais vaisiais.

Ši informacija viešojoje erdvėje pasirodė po to, kai Britanijoje ant produktų, kurie turėtų būti laikomi šaldytuve, pradėti klijuoti mėlyni šaldytuvo lipdukai. Tokio žingsnio imtasi norint sumažinti kasmet išmetamų maisto produktų, kurių vertė daugiau nei 1,1 mlrd. eurų, kiekį.

Geriausias būdas laikyti greitai gendančius produktus – originaliame jų įpakavime bei šaldytuve, kuriame temperatūra mažesnė nei 5 laipsniai Celsijaus. Sąrašas, kuriame išvardinti tokiomis sąlygomis laikomi produktai, daugeliui sukėlė nuostabą. Jame atsidūrė ir vaisiai, kurie įpratai sudėti į dubenius ir padėti ant stalo.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat Britanijos gyventojams buvo suteikta informacija, kaip tas pačias daržoves ir vaisius ilgiau išlaikyti šviežius. Patariama kai kuriuos produktus apšlakstyti citrinų sultimis arba pradėjus vysti sudėti į vandenį.

REKLAMA

Maisto produktai, kurių vieta – šaldytuve

Šiame sąraše atsidūrė tokie vaisia ir daržovės kaip obuoliai, avokadai, brokoliai, morkos, kalafiorai, salierai, sūris, agurkai, kiaušiniai, žolelės, kiviai, porai, citrinos, salotos, melionai, grybai, apelsinai, kriaušės, paprikos, slyvos, špinatai, pomidorai ir rėžiukai.

Kaip produktus ilgiau išlaikyti šviežius?

Obuoliai, kalafiorai, agurkai, porai, melionai, apelsinai, kriaušės, slyvos – neišėmę iš originalaus įpakavimo laikykite juos šaldytuve.

Avokadai – jų vieta taip pat šaldytuve. Jei avokadas perpjautas, ant jo užlašinkite citrinos sulčių. Taip vaisius neparuduotų.

REKLAMA
REKLAMA

Brokoliai – šaldytuve, originaliame įpakavime. Kad daržovė ilgiau išliktų šviežia, jos kotelį pamerkite į stiklinę su nedideliu kiekiu vandens.

Morkos – kietesnės ir šviežesnės jos ilgesnį laiką išliks jei jas padėsite į šaldytuvą. Jų patariama neišimti iš originalaus įpakavimo arba laikyti specialiame daržovių maišelyje, kuriame morkos nebus suspaustos arti viena kitos.

Salierai – juos sudėti galima į bet kokį maišelį arba dėžutę, tačiau svarbu salierus padėti į šaldytuvą. Jame laikomos daržovės šviežiomis išliks kelias savaites.

Sūris – kietasis sūris turėtų atsidurti sandariame inde arba tvirtai užrištame maišelyje, kurie būtų padėti į šaldytuvą. Mėlynąjį sūrį galima suvynioti į aliuminio foliją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiaušiniai – dėžutėje esančius kiaušinius patariama padėti į šaldytuvą. Nustatyti, ar kiaušiniai švieži, galima juos įmetus į vandenį. Jei kiaušinis nuskęsta, jis dar tinkamas vartoti, jei plūduriuoja paviršiuje, kiaušinis jau sugedęs.

Žolelės –vietoje to, kad jas dėtumėte į vaisiams skirtą stalčių, seną stiklainį iki pusės pripildykite vandeniu, į jį įmerkite žoleles, stiklainio viršų uždenkite maišeliu ir apriškite virvele. Žolelių vieta yra šaldytuvo durelėse.

Kiviai – jie turėtų būti laikomi šaldytuve, jų nepatariama išimti išoriginalaus įpakavimo, tačiau kivius patariama padėti atskirai nuo kitų vaisų.

Citrinos – jų vieta šaldytuve. Prieš naudojant, kurį laiką citrinas patariama palaikyti kambario temperatūroje.

REKLAMA

Salotos – jas taip pat patariama laikyti šaldytuve, tačiau jei norite, kad jų lapai išliktų traškūs, sudėję į indelį tarp kiekvieno salotos lapų sluoksnio patieskite popierinį rankšluostį. Lapai prarado formą? Kurį laiką pamirkykite juos vandenyje, o po to vėl padėkite į šaldytuvą. Greitai jie vėl atgaus savo tvirtumą.

Grybai – įsigijus grybų, kurie nebuvo į nieką įpakuoti, sudėkite juos į popierinį maišelį ir padėkite į šaldytuvą.

Paprikos – jas laikyti patariama šaldytuve, originaliame jų įpakavime. Jei nesunaudojote visos paprikos, būtinai ją įdėkite į plastikinį indelį ir laikykite daržovėms skirtame stalčiuje.

Pomidorai – jų vieta taip pat šaldytuve. Prekybos centruose pirkti pomidorai, prieš patekdami į lentynas, buvo vežami šaldytuvuose, todėl, norint išlaikyti jų skonį ir sultingumą, dėkite juos į šaldytuvą, o prieš tiekiant ant stalo kelias minutes palaikykite kambario temperatūroje.

REKLAMA

Rėžiukai – juos pirkite didesniais kiekiais ir namuose rėžiukų kotelius pamerkite į vandenį, panašai kaip gėles, ir padėkite į šaldytuvą.

Produktai, kuriems šaldytuve – ne vieta

Svogūnai – juos geriausia laikyti vėsioje, sausoje ir tamsioje vietoje, idealiausia būtų, jei svogūnus sudėtumėte į medžiaginį maišelį.

Duona – kad duona ir bandelės ilgiau išliktų šviežios, jas taip pat patariama laikyti vėsioje ir tamsioje vietoje, pavyzdžiui, duonos spintelėje. Jei ją padėsite į šaldytuvą, ji greičiau sukietės.

Bananai – juos reikėtų laikyti ne šaldytuve, o vėsioje ir tamsioje vietoje ir atskirai nuo kitų vaisių, nebent norite, jog kiti vaisiai greičiau prinoktų, nes bananai skatina šį procesą. Bananai greitai paruduoja, todėl jei pamatėte, jog ant jų atsirado rudos dėmelės, tačiau žinote, kad nespėsite visų bananų suvalgyti laiku, nulupkite, supjaustykite ir padėkite į šaldiklį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bulvės – šią daržovę geriausia laikyti medžiaginiame maišelyje, kurį padėkite kiek atokiau nuo stiprų kvapą kleidžiančių daržovių, pavyzdžiui, svogūnų.

Ananasas – šaldytuve laikomi ananasai pajuoduos, todėl geriausia vieta jiems laikyti – tamsu ir vėsus kambariukas. Jei ananasas yra supjaustytas, tada jį dėkite į šaldytuvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų