REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar kada nors jus buvo nugalėjusi kokia nors mikroskopinio dydžio būtybė? Jei sirgote pienlige, vadinasi, kad buvo. Kai tai nutinka, jaučiatės bejėgiai, tad dabar yra pats metas žinoti kelis patarimus ir būdus, kaip išvengti šios infekcijos arba kaip ją gydyti.

Ar kada nors jus buvo nugalėjusi kokia nors mikroskopinio dydžio būtybė? Jei sirgote pienlige, vadinasi, kad buvo. Kai tai nutinka, jaučiatės bejėgiai, tad dabar yra pats metas žinoti kelis patarimus ir būdus, kaip išvengti šios infekcijos arba kaip ją gydyti.

REKLAMA

Kas sukelia pienligę?

Daugelį pienligės formų sukelia grybelinės kandida bakterijos. Jos auga visur, netgi ant žmogaus kūno, be to, joms labai patinka drėgnos vietos.

Kandida bakterijos yra nepavojingi mikroorganizmai, kurie yra sveikos mūsų kūno mikrofloros dalis. Kol jūsų imunine sistema veikia tinkamai, grybelis kontroliuojamas, o bakterijos nesukelia papildomų rūpesčių.

Rizikos faktoriai

Yra keletas faktorių, kurie gali paskatinti jus susirgti pienlige ar kitomis kandida bakterijų sukeliamomis infekcijomis. Juos žinant, galite sumažinti susirgimo riziką.

REKLAMA
REKLAMA

Antibiotikų vartojimas. Antibiotikai žudo bakterijas. Plataus spektro veikimo antibiotikai, kartu su blogosiomis bakterijomis, naikina ir gerąsias. Taip sunaikinama kruopšti organizmo mikroflora, dėl ko ima greičiau veistis grybelis.

REKLAMA

Padidėjęs estrogeno kiekis. Didesnę riziką susirgti pienlige turi moterys, kurių hormono estrogeno kiekiai organizme yra padidėję. Nėščios, tam tikras kontraceptines priemones naudojančios moterys taip pat priklauso šiai kategorijai.

Nekontroliuojamas diabetas. Didesnę tikimybę susirgti pienlige turi moterys, kurios nekontroliuoja savo cukraus kiekio kraujyje, nei tos, kurios tai daro labai atidžiai.

Susilpnėjęs imunitetas. Pienligė dažniau diagnozuojama prastą imuninę sistemą turinčioms, ŽIV sergančioms ar kortikosteroidines terapijas atliekančioms moterims.

REKLAMA
REKLAMA

Nesaugus seksas. Pienlige galima užsikrėsti ir lytinio akto metu, ypač rizika padidėja jei užsiimama nesaugiu seksu.

Kiti rizikos faktoriai: prasta mityba, geležies trūkumas, rūkymas, alkoholio vartojimas, aptempti ir judesius varžantys drabužiai, drėgnas oras.

Pienligės rūšys

Kadangi egzistuoja įvairios bakterijų rūšys, taip pat skiriasi ir jų sukeliamos ligos. Pienligės sukeliami simptomai labai priklauso nuo to, kokioje vietoje ji išsivysto.

Pačios dažniausios pienligės rūšys:

1. Pienligė burnoje. Jos metu burnos ertmėje atsiranda baltos skausmingos žaizdelės. 2. Pienligė stemplėje, kuomet skauda ryjant maistą ir skysčius. 3. Pienligė makštyje, dar vadinama kandidoze, sukelia niežulį, sudirgimą ir nepatogumo jausmą bei pakeičia organų spalvą. 4. Pienligė pėdoje, dar žinoma kaip atleto pėda, kurios metu ją niežti, degina, o oda ima šerpetoti. 5. Grybelinė odos infekcija. Jei ant odos pastebėjote raudonos spalvos žiedelio formos darinį, jums būtent ši liga. 6. Jei pienligė ar ja užkrėstos bakterijos patenka į kraują, tai gali sukelti mirtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ši infekcija dažniausiai gydoma antigrybeliniais medikamentais, tokiais kaip tabletės, kremai, kuriuos paskyrė gydytojai. Tačiau neretai nutinka ir taip, jog liga atsinaujina ir tampa sudėtinga ją išgydyti, todėl labai svarbu imtis bet kokių prevencinių priemonių.

Maisto produktų vaidmuo

Kaip yra sakoma, geriau jau pasisaugoti, nei po to kentėti, todėl verta pabandyti ligos išvengti paprasčiausiu būdu – pakeitus mitybą.

Jei prastai maitinatės, gali padidėti kandida bakterijų organizme kiekis. Taip pat pastebėta, jog pienlige dažniausiai suserga silpną imuninę sistemą turintys asmenys, todėl produktai, gerinantys imunitetą, gali padėti išvengti šios ligos. Pienligė burnoje gali atsirasti tuomet, jei trūksta vitamino B.

REKLAMA

Taip pat didelį vaidmenį atlieka probiotikai. Tai maisto papildai, kurie savo sudėtyje turi kūnui naudingų mikroorganizmų. Sakoma, kad maistas, toks kaip jogurtas, kuriame gausu probiotikų, sumažina tam tikrų pienligės rūšių riziką ir jautrumą joms.

Tinkamai pasirinkę maisto produktus, galite išvengti pasikartojančių pienligės atvejų.

Obuolių sidro actas

Natūralus, organiškos kilmės, tyras obuolių sidro actas yra tikras super maistas. Jis turi antibakterinių, su grybeliu kovojnčių savybių, mažina kraujospūdį, cukraus kiekį kraujyje. Be to, jame gausu kalio, kalcio, geležies, magnio, kurie kūnui suteikia energijos.

Kad išvengtumėte pienligės, galite kasdien gerti obuolių sidro actą. 2 šaukštus acto sumaišykite su stikline vandens ir gerkite tai 2 kartus per dieną. Jei nesate pratę prie obuolių sidro acto skonio, iš pradžių galite į vandenį įmaišyti tik 1 šaukštą šio stebuklingo skysčio, o vėliau jo kiekį padidinti.

REKLAMA

Tačiau verta atminti, kad obuolių sidro actas yra rūgštinis produktas, todėl nerekomenduojama suvartoti daugiau, nei pateikta aukščiau.

Raugintas maistas

Rauginti kopūstai ar korėjietiškas patiekalas kimchi yra labai sveiki gaminiai. Juose gausu gerosiomis vadinamų bakterijų, tokių kaip pieno rūgštis. Be to, kimchi paruošti dar naudojamas ir imbieras, česnakas bei aštrieji pipirai.

Mokslininkai tik patvirtino, kad šie prieš vėžį kovojantys, senėjimą stabdantys, cholesterolio kiekį mažinantys gaminiai yra be galo naudingi žmogaus organizmui.

Daržovės

Gydytojai rekomenduoja valgyti daug garuose virtų brokolių, kalafiorų ir šparagų.

Jei jau sergate pienlige, venkite krakmolingų daržovių, tokių kaip morkos, ridikėliai, burokėliai, bulvės. Anksčiau minėtose daržovėse yra mažiau cukraus, todėl jos neleidžia taip greitai daugintis grybelinėms bakterijoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat pravartu kasdien vartoti lapines daržoves, salotas. Špinatai, salotos ir brokoliai yra šarminiai, todėl pristabdo rūgštis mėgstančių bakterijų augimą, o dėl sudėtyje esančio magnio ir chlorofilo, vitaminų C ir B, geležies, padeda detoksikuoti organizmą.

Grynas kokosų aliejus

Šis aliejus yra spaudžiamas iš šviežiai sutarkuotų kokosų pieno. Kadangi šiame procese nenaudojamas karštis, arba jo reikia labai nedaug, aliejuje išlieka visi biologiškai aktyvūs komponentai.

Kokosų aliejuje yra rūgščių, galinčių sunaikinti pro burną patekusias bakterijas.

Jei nusprendėte įsigyti šio gaminio, prekybos centruose ieškokite šalto spaudimo gryno aliejaus, kuriame išlieka visos naudingos savybės. Naudokite jį gamindami maistą arba 1 šaukštą šio stebuklingo skysčio įpilkite į rytinę kavą arba tirštą vaisių kokteilį.

REKLAMA

Česnakas

Česnakas dar yra vadinamas rusų penicilinu, kadangi jis puikiai kovoja su mikrobais. Česnako sudėtyje yra daugiau nei 33 skirtingi komponentai, kurie turi su grybeliu kovojančių savybių.

Grynas česnakas kovoja su kandida bakterijomis.

Kasdien suvalgius po 2-3 skilteles česnako, jo įpjausčius į salotas ir kitus patiekalus, pagerinsite ne tik savo sveikatą, bet ir užkirsite kelią pienligės atsiradimui.

Linų sėmenys ir chia sėklos

Šiose sėklose esantys polifenoliai skatina gerųjų bakterijų organizme dauginimąsi ir padeda užkirsti kelią pienligei.

Galite šiomis sėklomis gardinti salotas, kokteilius ar valgyti žalias, berti į sausus pusryčius arba malti į miltus ir iš jų kepti gaminius.

REKLAMA

Fermentuoti pieno produktai

Pieno produktai, kurie buvo rauginti ir kuriuose apsigyveno pieno rūgšties bakterijos, yra lengviau virškinami, be to, jie aprūpina organizmą probiotikais. Į mitybą įtraukę sviestą, jogurtą, sūrį, kefyrą ir grietinę, maistinėmis medžiagomis aprūpinsite savo organizmą.

Prieskoniai

Su kandida bakterijų sukeliamomis infekcijomis puikiai kovoja ir ciberžolė bei cinamonas. Šiais prieskoniais pagardinę kasdienius patiekalus, būsite apsaugoti nuo šios ligos.

Kaulų sultinys

Kaulų sultinio teigiamos savybės padeda žarnynui kovoti su pienlige. Kai pastarasis yra pažeidžiamas, mikrobai patenka į kraujotaką, sukelia uždegimą.

Kaulų sultinyje yra glutamino, kuris padeda palaikyti tinkamą žarnyno būklę, ir glicino, apsaugančios nuo skrandžio opų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei nusprendėte išsivirti šio sultinio, pirkite tik laisvėje besiganiusių, žole mitusių, organiškai augintų gyvūlių mėsą ar kaulus.

Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejuje yra augalinio chemikalo, vadinamo oleorupeinu, kuris turi su grybeliu kovojančių savybių. Šis chemikalas skatina imuninę sistemą reaguoti į kandida bakterijų veržimąsi į jūsų organizmą.

Šį aliejų galite vartoti ir gryną arba jame kepti patiekalus, juo gardinti salotas.

Maistas, kurio reikėtų vengti

Cukrus. Mityba, kurioje vartojama labai daug saldžių gaminių ar produktų, padidina riziką susirgti pienlige, ypač moterims. Žmonės, kurių organizme padidėjo kandida bakterijų kiekis, dažnai įsinori kažkokių saldžių patiekalų.

REKLAMA

Suvartojamą cukraus kiekį sumažinsite neleisdami sau valgyti konditerinių kepinių, saldainių, negerdami cukrumi paskanintų sulčių, taip pat vengdami padažų, salotų pagardų.

Alkoholis. Tai raugintas produktas, kuriame yra mielių. Alkoholio vartojimas žudo gerąsias bakterijas, apnuodijamos kepenys, todėl kūną ima užkariauti pienligę sukeliančios bakterijos.

Grūdai. Juose gausu angliavandenių, kurie vėliau tampa cukrumi. Geriau rinkitės pilno grūdo gaminius, nei iš apdirbtų miltų pagamintus produktus.

Valgykite daugiau grikių, rudųjų ryžių, avižų, kukurūzų ir iš šių grūdų pagamintus gaminius.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų