REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Britų žurnalistai dešimtmečiais fabrikavo melagingus ir nepatikrintus duomenis apie Europos Sąjungą. Tai buvo tapę pagrindine liaudies pramoga, rašoma suomių „Helsingin Sanomat“.

Britų žurnalistai dešimtmečiais fabrikavo melagingus ir nepatikrintus duomenis apie Europos Sąjungą. Tai buvo tapę pagrindine liaudies pramoga, rašoma suomių „Helsingin Sanomat“.

REKLAMA

Neseniai britų premjerė Theresa May griebėsi griežtos kritikos Rusijos atžvilgiu, savo kalboje ją apkaltinusi „informacine agresija“. Ji prigrasino Rusijai: „Mes žinome, ką jūs darote, tačiau jums nieko neišeis“.

T. May kalbą palydėjo paviešinimai, kurie išaiškino, kad tūkstančiai rusų „trolių“ slėpėsi už Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš ES – „Brexit“. Tikėtina, kad jie iš dalies paveikė tai, kad dauguma britų nubalsavo už pasitraukimą iš ES.

T. May palietė jautrų ir svarbų klausimą, tačiau nereikia pamiršti, kad rusų „troliams“ nereikėjo išgalvoti melagingos informacijos apie Didžiosios Britanijos ir ES santykius. Tuo jau ne vieną dešimtmetį užsiiminėjo tūkstančiai britų žurnalistų. O didžiausias „trolis“ buvo dabartinis užsienio reikalų ministras Borisas Johnsonas, kuris visą savo karjerą pastatė ant melagingų duomenų apie ES pagrindo.

REKLAMA
REKLAMA

Istorija su Didžiąja Britanija primena tai, kad Rusija visada gaus nemokamą pagalbą savo veiklai, nukreiptai į painiavos kūrimą, jeigu politikai ir žiniasklaida nerimtai vertins svarbiausią šaliai klausimą dėl narystės ES.

REKLAMA

ES – sudėtinga struktūra, kurios darbo principus politikai ir žiniasklaida privalo išaiškinti valstybių piliečiams, o jeigu prireiks – tai ir apginti. ES iš tiesų yra daug kritikuotinų dalykų, tačiau joje yra ir daug gero.

Briuselyje dirbantis ES lobistas Henry Satyli savo interviu yra pasakęs vieną svarbų dalyką: „Daugiau nereikia kentėti melagingas kalbas apie tai, kad ES apsiima pernelyg daug ir neužsiima pagrindiniais klausimais. Kritikuoti galima, tačiau reikia konkrečiai nurodyti, kas yra kritikuojama. Kur konkrečiai ES apsiima pernelyg daug? Parodykite tą įstatymą ir to įstatymo konkretų skirsnį“.

REKLAMA
REKLAMA

Kuomet stebime Rusijos veiksmus Europoje, suprantame, kad kalbama apie plataus masto informacinį karą. Yra pagrindo teigti, kad ne be Rusijos dalyvavimo į valdžią atėjo neprognozuojamas ir galimai pavojingas Donaldas Trumpas, kuris išjuokia žinomas JAV masinio informavimo priemones, vadindamas jas melagingomis, ir kuris kelia abejones pagrindinėmis demokratijos savybėmis. Dabar viską galima išvadinti melu, ypač faktus ir teisybę.

Didžiojoje Britanijoje melagingi ir abejotini pasisakymai apie ES buvo tapę pagrindine liaudies pramoga. Jeigu Rusija ir turėjo kokį vaidmenį „Brexit“, tai ji pasižymėjo tuo, kad nustumtų prie prarajos krašto atėjusius žioplius žemyn.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų