REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
79
Namų puošybos idėjos. V. Zalanskaitės nuotrauka

Šventinį jaukumą sukurti namuose paprasta ir nebrangu. Pritaikydami kasdien buityje naudojamus daiktus ne pagal paskirtį, galime sukurti originalias kalėdines dekoracijas. Šias galima ir patiems pasigaminti iš miške ar pajūryje surinktų konkorėžių, pagaliukų, kriauklių ar akmenukų. Taip pat nebūtina kasmet puošti ir tradicinės eglės. Apie orginalias namų puošimo idėjas, kalbame su dekoratore Irma Liniauske. 

79

Šventinį jaukumą sukurti namuose paprasta ir nebrangu. Pritaikydami kasdien buityje naudojamus daiktus ne pagal paskirtį, galime sukurti originalias kalėdines dekoracijas. Šias galima ir patiems pasigaminti iš miške ar pajūryje surinktų konkorėžių, pagaliukų, kriauklių ar akmenukų. Taip pat nebūtina kasmet puošti ir tradicinės eglės. Apie orginalias namų puošimo idėjas, kalbame su dekoratore Irma Liniauske. 

REKLAMA

Kas svarbiausia dekoruojant namus, kad viskas pavyktų skoningai?

Svarbiausia – viską daryti su meile ir gražiom mintim. Ruošdamiesi šventėms, pripildykite namus gerom mintim bei energija. Juk Kalėdos stebuklų metas. Be to, nesilaikykite jokių taisyklių. Nepamirškite, kad nebūtina visko naujai pirkti kiekvienai šventei. Naudokite namuose jau turimus daiktus, tik juos pritaikykite parinkdami šventinę temą ar spalvą. Nepamirškite, kad jaukumo namams suteikia ir seni, jau nebenaudojami daiktai: pinti krepšiai, rogutės ir panašiai.

Kokios yra pagrindinės dekoro taisyklės, kurių patartumėte laikytis?

Dekore yra daug įvairių taisyklių: kas su kuo dera, kas nedera, kur reikia stipresnio akcento, o kur tik mažos detalės. Svarbiausia – neperkrauti. Bet jeigu dekoruojant stalą norisi visko daug daug, tai taip ir padarykite. Nieko tokio jeigu nusižengsite vienai ar kitai taisyklei, svarbiausia, kad rezultatas džiugintų šeimos narius, jus ir svečius. Kad visi būtų laimingi ir šventiškai nusiteikę. Aš tikiu, kad galima laužyti tas taisykles, bet vis gi reiktų, kad vyrautų harmonija.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau nereikėtų nerimauti, jei ateina daugiau svečių, o jūs turite tik 6 vienodus kavos puodelius ir lėkštutes. Bus dar žaismingiau ir įdomiau, jei visi gaus skirtingus puodelius. Blogiau būtų, jeigu porceliano puodelius padėtumėte ant plastikinės staltiesės. Nepamirškime, kad galima visada išnaudoti ir vienkartinius indus bei staltieses. Dabar prekybos centruose galime rasti ne tik įprastų plastikinių baltų, bet ir medinių, popierinių vienkartinių indų, tik reikėtų pasistengti ir suderinti jų spalvas.

REKLAMA

Kokias siūlytumėte dekoro idėjas, temas šioms gražiausioms žiemos šventėms?

Puoškite ne tik Kalėdų eglę. Namuose sukurkite karšto šokolado, limonado ar desertų kampelį. Galima pagalvoti apie žiemą valgomas ar jūsų šeimos mėgstamas daržoves ir sukurti jų kampelį.

Viena iš idėjų galėtų būti – „Megztos Kalėdos“. Jas sukurti paprasta ir kainuoja tikrai ne daug. Galite naudoti močiutės siūlus, virbalus, vąšelius. Jei neturite siūlų, nebūtina juos pirkti mezginių parduotuvėje. Galima įsigyti megztukų iš pigių rūbų parduotuvės, juos išskalbti, išardyti ir susukti daug siūlų kamuoliukų. Juos sudėti į pintą krepšį. Pirštinės ar vilnonės, megztos kojinės taip pat puikiai tiks šiam namų dekorui. Mažytėmis megztomis ar nertomis kojinaitėmis galima dekoruoti ir Kalėdų eglutę.

REKLAMA
REKLAMA

Galima kurti ir baltas Kalėdas. Pavyzdžiui, visi pakviesti svečiai gali būti paprašyti apsirengti baltai ar aprangoje turėti baltą detalę. Staltiesė ir stalo dekoras tuomet taip pat turėtų būti balti, net gi keistis dovanomis galima visiems susitarus, jog jos bus baltos ar turės šios spalvos elementą. Galima ir svečiams palinkėjimus parašyti arba šventės metu visiems kartu tai daryti: baltame lape užrašyti kalėdinius ar Naujųjų metų palinkėjimus.

Spalva gali būti ir auksinė, žalia, ar pasirinktos natūralios spalvos iš gamtos: smėlio, jūros. Labai puiki tema Kalėdoms – jūrinė tematika. Jeigu yra galimybė, galima dekoracijas susirinkti pajūryje: kriaukles, akmenukus, pagaliukus, parsinešti smėlio, jis puikiai tinka dekorui. Jį galima supilti ir į didesnį indą, pridėti pajūryje rastus pagaliukus, su jais tame smėlyje palinkėjimus galime rašyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šventinis stalas. Kaip jį dekoruoti?

Sugalvojus namų dekoro idėją ar spalvą, ta pati tematika tegu vyrauja ir stalo puošyboje. Net įvedę spalvą jau iškart pajusime šventinę nuotaiką. Juk nebūtina nuolat naudoti baltas staltieses ir skaidrias taures. Drąsiai naudokime kitas spalvas. Staltieses galite ir pačios pasisiūti arba parduotuvėje įsigyti tiesiog didesnę medžiagą ir ją naudoti vietoj staltiesės. Taip pat nebijokite daiktus naudoti ne pagal jų tikrąją paskirtį: į vazą gėlėms pridėkite konkorėžių, eglės žaisliukų.

Kuriant šventę namuose nebūtina išleisti daug pinigų. Juk galime tuos pačius konkorėžius prisirinkti miške, pagaliukų ten rasime taip pat įvairių. Namuose prikepti galime sausainių, meduolių, prisikarpyti snaigių. Jaukumą namuose visada sukuria rusenančios žvakės. Jos nebūtinai turi būti vienos spalvos. Taip pat labai miela smulkmena kuriant kalėdinę nuotaiką – cinamono lazdelės. Jas galime perrišti juostele, prie jos pridėti ranka rašytą linkėjimą ir pridėti prie svečio lėkštės ant stalo.

REKLAMA

Taip pat prisiminkite svarainius, džiovintus obuolius, kakavą. Galime įrengti namuose kakavos ir zefyrų barą.

Namai pakvimpa Kalėdų nuotaika netgi kai prie paprasto saldainio užrišame kaspinėlį, o prie jo parašome palinkėjimą. Garantuota puiki staigmena Jus aplankiusiam svečiui.

Galime net ir žaisliukus eglutei ar stalui, namams papuošti pasigaminti patys. Vienais metais mūsų šeima gamino žaisliukus eglutei iš druskos, miltų ir vandens. Padarėme arkliukus, juos spalvinome. Su šeimos draugais prisirenkame lauke konkorėžių, juos kepame orkaitėje, kad prasiskleistų ir iš jų gaminame šventinius vainikus. Konkorėžiai puiki dekoracija. Taip pat galite supjaustyti apelsiną griežinėliais, juos sudžiovinus panaudokite puošybai. Kaip ir graikinius riešutus: juos galite sudėti į indą, šalia puikiai tiks eglės šakelė ir štai, jau turite dar vieną dekoraciją.

REKLAMA

Nepamirškite ir dirbtinio sniego – subėrus jį į stiklinį indą, pridėjus konkorėžį, žvakutę ar mini lemputes, turėsite originalų papuošimą.

Nebijokite į namus parsigabenti ir senus, nebenaudojamus daiktus. Tokius kaip rogutes, pačiūžas, medines kopėčias. Jas galima atnaujinti, nudažyti, papuošti lemputėmis ir jos taps ypatingu šventinu akcentu.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų