REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jeigu sumanytumėte ieškoti darbo ir nueitumėte peržiūrinėti skelbimus į Lietuvos darbo biržos puslapį, gali būti, kad priimtumėte sprendimą išvykti. Kodėl? Todėl, kad dauguma darbo skelbimų, kuriuose nurodomas atlyginimas didesnis nei 1200 eurų, mokamas užsienyje.

Jeigu sumanytumėte ieškoti darbo ir nueitumėte peržiūrinėti skelbimus į Lietuvos darbo biržos puslapį, gali būti, kad priimtumėte sprendimą išvykti. Kodėl? Todėl, kad dauguma darbo skelbimų, kuriuose nurodomas atlyginimas didesnis nei 1200 eurų, mokamas užsienyje.

REKLAMA

Ar slaugytojo, ar sunkvežimio vairuotojo, ar sandėlio darbuotojo, ar valytojo darbo ieškantiesiems viena garantuota – susiviliojus darbo skelbimu už didelę sumą nepamirškite pasižiūrėti, kur darbo vieta. Mat neretai prie darbo vietos adreso pamatysite Norvegiją ar Švediją. O prie darbdavio įsipareigojimų: apgyvendinimas, persikėlimas, draudimas, kelionių į/iš darbo išlaidos, pilna darbo apranga ir pilnas darbo įrankių komplektas, įmonės transportas, profesinio tobulėjimo programos.

Tuo tarpu, jei norima dirbti Lietuvoje, bet nemažiau nei už 1200 eurų, dažniausiai teks išvysti vadovo pareigybes.

Lietuvos darbo biržos atstovė spaudai Milda Jankauskienė teigia, kad EURES nacionalinio koordinavimo skyriaus duomenimis, paskutiniu metu užsienio darbdaviai labai mažai sulaukia kandidatų CV pagal paskelbtas laisvas darbo vietas, palyginti su ankstesniais metais.

REKLAMA
REKLAMA

Tai reiškia, kad tie, kurie dažniausiai domisi Lietuvos darbo biržos paskelbtomis laisvomis darbo vietomis, ir tikisi dirbti Lietuvoje.

„Kartais darbo skelbimuose nurodomos ilgalaikės komandiruotės užsienyje, tam tikrais atvejais darbo ieškantys tai vertina kaip privalumą arba atvirkščiai – kaip trūkumą“, – sako ji.

REKLAMA

Pasak M. Jankauskienės, didžiausi atlyginimai skelbimuose nurodomi ne tik projekto ar padalinio vadovams. Gerų pasiūlymų gali rasti ir informacinių technologijų specialistai, jūrų laivo įrangos technikai, prekių ir paslaugų plataus profilio statybininkai, suvirintojai, langų ir durų montuotojai.

Tiesa, ne visi darbdaviai linkę nurodyti darbo užmokestį. Lietuvos darbo biržos šių metų duomenimis, vienas iš trijų darbdavių viešina darbo užmokestį.

Ekonomistė: atlyginimai ir toliau sparčiai augs Lietuvoje

„Luminor“ vyriausioji analitikė Indrė Genytė – Pikčienė pasakoja, kad atlyginimų „žirklės“ tarp Lietuvos ir Skandinavijos itin išsiplėtusios. Tad visiškai normalu, kad už kvalifikacijos nereikalaujančius darbus siūlomas daug didesnis atlyginimas. Tačiau ir pragyvenimas ten brangesnis.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi, analitikės teigimu, tikrai kelią šypseną tai, kad ieškodamas darbo Lietuvos darbo biržos puslapyje, rasi gerą pasiūlymą, tačiau teks emigruoti.

„Bet įstoję į Europos Sąjungą atvėrėme rinką ir sutikome su ta taisykle, kad mūsų darbo rinka įsilieja į tą didelę rinką. Priėmėme tai kaip duotybę ir pagal šitą taisyklę turime gyventi. Dėl to normalu, kad siūlomi darbai užsienyje. Tai nebūtinai yra blogai.

Pasisėmę patirties ar finansinio kapitalo tautiečiai gali grįžti ir kurti verslą. Mūsų ekonomikai taip pat turi įtakos emigrantų siunčiamos perlaidos. O ilguoju laikotarpiu galbūt išvykusieji įsigyja nekilnojamojo turto Lietuvoje ir grįžta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai to sustabdyti nepavyks, nes esame ES. Belieka stengtis, kad čia būtų palanku dirbti bei gyventi“, – komentuoja I. Genytė – Pikčienė.

Ji prideda, kad Lietuvoje virš 1200 eurų gali uždirbti ne tik būnant vadovu. Kaip pavyzdį ji nurodo IT sektorių ir programuotojus.

Analitikės teigimu, kitais metais darbo užmokesčio augimas išliks spartus. Jis sieks apie 6 proc.

„Bus lėtesnis nei stebime šiemet. Fundamentalūs veiksniai veikia vis dar: darbo pasiūla sekli, emigracija, matome stoką tam tikrų specifinių įgūdžių specialistų. Šie veiksniai darbo užmokestį stums į viršų. Bet normali konvergencija vyksta, artėjama prie ES vidurkio, Lietuvoje įsigali tarptautiniai verslai“, – nurodo ji.

REKLAMA

Didelį atlyginimą siūlo ir Lietuvoje, tačiau nenurodo skelbime

Cvonline.lt duomenimis, šiuo metu TOP 10 pareigų sričių pagal mokamus atlyginimus rikiuojasi taip: Aukščiausio lygio vadovai – 1500 Eur; Valdymas (padalinių, skyrių, projektų vadovai) – 1200 Eur; Informacijos Technologijos – 1160 Eur; Farmacija – 980 Eur; Teisė – 950 Eur; Telekomunikacijos – 950 Eur; Technologijos/Plėtra – 920 Eur; Kokybės vadyba – 870 Eur; Bankininkystė – 860 Eur; Ekonomika/Finansai/Apskaita – 860 Eur.

Pasak Ritos Karavaitienės, Lietuvoje tikrai yra nemažai darbo pasiūlymų, kur galima tikėtis aukštesnio nei 1200 Eur atlygio.

„Dideli atlyginimai mokami turintiems aukštą kvalifikacijos, patirties lygį, turintiems specifines žinias ir įgūdžius, kuriantiems aukštą pridėtinę vertę, prisiimantiems atsakomybę už įmonės veiklos rezultatus ir t.t..

REKLAMA

Gal tiktai ne tiek daug įmonių darbo skelbimuose nurodo, kokį atlyginimą siūlo. Aukštesnį nei 1200 atlygį gauna ir kvalifikuoti darbininkai, pvz. statybininkai, suvirintojai ir pan, tik atlyginimas labai priklauso nuo darbuotojo kvalifikacijos, tokių darbuotojų poreikio rinkoje ir pan.“, – sako cvonline.lt marketingo vadovė.

Pašnekovės teigimu, norintys dirbti, motyvuoti darbuotojai gali greitai susirasti darbą tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

„Kai laisvų gerų kandidatų nėra tiek daug, dėl kiekvieno įmonę dominančio kandidato tenka gerokai paplušėti. Įmonės darbuotojų paieškos kaštai kasmet vis auga, taip pat auga ir darbuotojų išlaikymo išlaidos“, – pastebi R. Karavaitienė.

Lietuvos darbo birža nurodo, kad šiuo metu labiausiai paklausūs darbo rinkoje yra tarptautinio krovinių vežimo transporto priemonės vairuotojai, virėjai, elektrotechnikai, slaugytojai, mėsininkai, plytelių klojėjai apdailininkai, krovikai rūšiuotojai, siuvimo mašinų operatoriai, laivo vamzdyno įrengėjai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų