REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
62
Plaukų džiovinimo paslaptys (nuotr. 123rf.com)

Plonėjantys plaukai, lūžinėjantys jų galiukai – visa tai ir dar daugiau su plaukais vyksta jiems senstant. Tačiau tik keli žmonės žino moksliškai patvirtintą plaukų priežiūros techniką, pastariesiems suteikiančią spindesį ir paverčiančią juos pačiomis gražiausiomis garbanomis, kokias kada nors teko matyti.

62

Plonėjantys plaukai, lūžinėjantys jų galiukai – visa tai ir dar daugiau su plaukais vyksta jiems senstant. Tačiau tik keli žmonės žino moksliškai patvirtintą plaukų priežiūros techniką, pastariesiems suteikiančią spindesį ir paverčiančią juos pačiomis gražiausiomis garbanomis, kokias kada nors teko matyti.

REKLAMA

Yra mokslininkų, savo gyvenimą paskyrusių būtent plaukų tyrinėjimui, geriausių jiems tinkančių priemonių ir veiksnių, darančių daugiausia žalos ieškojimui. Štai kelios plaukų džiovinimo, formavimo, šukavimo ir plovimo paslaptys, apie kurias žino nedaugelis.

Plaukų pamatas

Prieš sužinant, kaip taisyklingai prižiūrėti plaukus, visi privalo išmokti apie patį plauką ir jo struktūrą.

Plaukas sudarytas iš baltymo keratino. Tokios pat medžiagos yra randama ir naguose, plunksnose. Šio baltymo struktūra labai sudėtinga ir primena kelis kartus persipynusias virves.

REKLAMA
REKLAMA

Plauką dengia apsauginis sluoksnis – kutikulė. Tai sukietėjęs keratinas. Plauko šerdyje taip pat yra keratino, tik joje jis nėra sukietėjęs, todėl plauką galima lankstyti. Nuo plauko šerdies kokybės priklauso ir pačių plaukų stiprumas bei lankstumas.

REKLAMA

Kiekvieno žmogaus galvą dengia nuo 100000 iki 150000 plaukų. Azijoje gyvenančių žmonių plaukai yra storiausi ir stipriausi, o ploniausių plaukų savininkai – Afrikos gyventojai arba šio kraujo turintys žmonės. Baltaodžių plaukai yra vidutinio stiprumo. Be to, kasdien kiekvienas žemės gyventojas netenka 50-100 plaukų.

Natūrali katastrofa

Tikriausiai manote, jog leisti šlapiems plaukams natūraliai išdžiūti yra vienas pagrindinių dalykų, norint turėti sveikus ir žvilgančius plaukus, tačiau jūs klystate. Toks veiksmas plaukams kenkia bene labiausiai.

REKLAMA
REKLAMA

Kodėl? Viskas prasideda dar tada, kai sušlapinate plaukus vandeniu. Tuo metu pasikeičia jų molekulinė struktūra ir vanduo pro kietą plauko išorę patenka į jo šerdį, kuri išsipučia. Taip plaukai iškart susilpnėja.

Kutikulės vaidmuo šiuo metu prilygsta stogui, pro kurio tarpus vanduo prateka į plauko vidų. Plaukai gali sugerti maždaug 30% viso savo svorio. Kuo ilgiau jie lieka šlapi, tuo plaukams blogiau, nes jie nepaliauja pūstis. Toks nesustojantis pūtimasis priverčia plauką trūkinėti.

Tikriausiai jau kitą kartą išsiplovę plaukus juos džiovinsite plaukų džiovintuvu, o neleisite vandeniui natūraliai išgaruoti.

Pigūs produktai

Daugelis mokslininkų, nagrinėję plaukus, atkreipė dėmesį ir į žmonių naudojamas jų priežiūros priemones. Buvo tiriami patys įvairiausi ir ženkliai kainomis besiskiriantys šampūnai ir kondicionieriai. Kad ir kokia buvo jūsų išankstinė nuomonė, kaina šiuo atveju turėjo labai mažai įtakos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gal ir stebina, tačiau patys brangiausi produktai neatliko darbo, kurį teigė padarantys, todėl kuo brangesnė priemonė, jei ji viršija 30 eurų sumą, tuo daugiau pinigų tiesiog išmetama į balą.

Tačiau nuo jų ne ką mažiau skyrėsi ir pigios plaukų priežiūros priemonės. Vietoj to mokslininkai pataria rinktis vidutinės kainos produktus.

Švelnus rankšluosčio naudojimas

Ką tik išėjote iš dušo ir jau puolate prie plaukų džiovintuvo, tačiau pirmiausia patariama plaukus švelniai nusausinti rankšluosčiu. Negrubiais judesiais suspauskite į rankšluostį plaukus, kad pašalintumėte vandens perteklių. Jokiu būdu netrinkite plaukų, nes taip tik dar labiau juos pažeisite, jie pradės lūžinėti ir pasišiauš.

REKLAMA

Drėgnų plaukų šukavimas

Šlapių plaukų šukuoti šepečiu negalima. Tam labiausiai tinka itin retos šukos. Plaukus šukuokite lėtai ir neskubėdami. Kuo greičiau tai atliksite, tuo stipriau pažeisite plaukus.

Nemiegokite šlapiais plaukais

Į lovą gultis nepatariama drėgnais plaukais. Nors tai skamba išties patraukliai ir taupo laiką, prieš miegą išdžiūti spėja tik labai maža dalis plaukų.

Toks poelgis sukels nepataisomą žalą, kurią ištaisyti užtruks mėnesių mėnesius. Trinant galvą į pagalvę, plaukai ima lūžinėti.

Drėgni plaukai labai jautriai reaguoja į aplinką, oro drėgmę, gali pasišiaušti. Be to jiems itin didelę žalą daro oro tarša, nes ant plaukų aptinkamos cheminės dalelės juos labai išsausina.

REKLAMA

Geriausia viską atlikti lėtai

Kuomet plaukai buvo tinkamai nusausinti rankšluosčiu ir iššukuoti retomis šukomis, galite į rankas imti plaukų džiovintuvą. Plaukus džiovinkite pasirinkę žemą temperatūrą ir lėtą oro pūtimą. Taip plaukai nebus perkaitinami. Plaukus džiovinti patariama dalimis. Idealiausia džiovintuvą būtų laikyti 15 cm nuo plaukų. Kuomet plaukai sušils, tai ženklas, jog išdžiūvo beveik 90% visų jūsų garbanų. Tuomet jau galite padidinti pučiamo oro temperatūrą ir užbaigti darbą.

Labai svarbu nepamiršti, kad pabaigoje plaukus reikėtų atvėsinti tuo pačiu džiovintuvu, tik jau sumažinus jo temperatūrą. Taip plaukai bus sutvirtinti ir paruošti formavimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aukštyn kojomis?

Plaukų džiovinimas nuleidus galvą suteikia apimties, tačiau taip daryti nebūtina. Apimtį sukuria plaukai, augantys kiek kitokia kryptimi, nei įprastai.

Sprendimas – plaukų džiovintuvą pridėti prie šaknų ir jas džiovinti šaknis šiek tiek pakeliant. Garbanotiems plaukams labiausiai tinka taip vadinami difūzeriai. Jie plaukus džiovina lėtai, suteikia apimties ir pašalina drėgmę. Oras sukamaisiais judesiais apgaubia garbanas, jas užfiksuoja ir sumažina pasipūtimą.

Siauras antgalis

Norint, kad plaukai spindėtų, reikia kad visi jie gulėtų vienodai, t.y. jų kritimo kryptis būtų ta pati. Kad pavyktų tai padaryti, plaukus džiovinkite dalimis, džiovintuvą nukreipdami žemyn. Taip bus panaikinti visi mazgai ir susivėlę plaukų gumulėliai. Taip pat labai svarbu tai atlikti siauru plaukų džiovintuvo antgaliu.

REKLAMA

Tiesinkite tik sausus plaukus

Plaukų tiesinimo ar garbanojimo žnyples naudokite tik ant sausų plaukų. Karštomis priemonėmis liesdami dar drėgnus plaukus juos rimtai pažeisite. Kaitinant plaukuose esantį vandenį, jis virsta garais ir plečiasi, todėl plaukas ima trūkinėti.

Jei norite sutvirtinti šukuoseną, išdžiovinus plaukus juos papukškite plaukų laku ir tik tada naudokitės karštomis žnyplėmis.

Suvaldykite nepaklusnias garbanas

Tiesių plaukų folikulas yra apvalus, o garbanotų – ovalus. Kad ir ką besakytų jūsų kirpėjas, garbanotus plaukus galima džiovinti džiovintuvu, tačiau tam naudokite taip vadinamą difūzerį.

Tobulas oras?

Gal skamba kiek keistai, tačiau oras už lango gali turėti įtakos plaukų džiovinimui. Svarbiausia čia atkreipti dėmesį ne į tai, ar dangumi ritinėjasi saulė, ar verkia debesys, o į oro drėgmę. Jei ji pakankamai aukšta, suformuoti plaukai greičiau išsileis ir primins natūralius. Kad to išvengtumėte, plaukus papukškite apsauginius skysčiu, naudojamu prieš juos formuojant karštomis žnyplėmis.

Geriausias oras plaukams – sausa, šalta ir saulėta diena, kai už lango 0 laipsnių temperatūros. Būtent todėl geriausiomis plaukų dienomis yra laikomos žiemos, o ne vasaros šviesusis periodas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų