REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Komisija pirmadienį paragino abi nepriklausomybės referendumo išprovokuotos krizės Katalonijoje šalis „labai greitai“ pradėti dialogą.

Europos Komisija pirmadienį paragino abi nepriklausomybės referendumo išprovokuotos krizės Katalonijoje šalis „labai greitai“ pradėti dialogą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šį raginimą Briuselis paskelbė kitą dieną po Madrido uždrausto referendumo, kuriam vykstant susirėmimuose su riaušių policija buvo sužeisti šimtai žmonių.

REKLAMA

Savo pirmoje reakcijoje į įvykius Katalonijoje Europos Komisija pažymėjo, kad šis referendumas pagal Ispanijos įstatymus yra neteisėtas ir yra Ispanijos „vidaus reikalas“.

„Nekalbant apie visiškai teisinius šio reikalo aspektus, Europos Komisija mano, kad dabar metas vienybei ir stabilumui, o ne priešiškumui ir susiskaldymui“, – per įprastą spaudos konferenciją sakė Europos Sąjungos vykdomosios valdžios institucijos atstovas spaudai Margaritis Schinas.

REKLAMA
REKLAMA

„Raginame visas suinteresuotas šalis labai greitai nuo konfrontacijos pereiti prie dialogo. Smurtas negali būti politikos instrumentas“, – pažymėjo jis.

„Mes tikime, kad vadovaujant ministrui pirmininkui Mariano Rajoy (Marianui Rachojui) šis sudėtingas procesas bus vykdomas griežtai laikantis Ispanijos konstitucijos ir joje įtvirtintų pagrindinių piliečių teisių“, – pridūrė M.Schinas.

Ispanija pirmadienį pareiškė, kad „padarys viską, ką leidžia įstatymai“, kad užkirstų kelią Katalonijai paskelbti nepriklausomybę. Diena anksčiau regiono vyriausybė paskelbė, kad rinkėjai plebiscite nubalsavo už atsiskyrimą nuo Ispanijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pagal Ispanijos konstituciją, vakar Katalonijoje vykęs balsavimas yra neteisėtas“, – pridūrė M.Schinas.

„Europos Komisija, kaip ne kartą yra sakęs pirmininkas (Jeanas-Claude'as) Junckeris (Žanas Klodas Junkeris), laiko tai Ispanijos vidaus reikalu, kuris turi būti sprendžiamas laikantis Ispanijos konstitucinės tvarkos“, – sakė jis.

„Mes taip pat primename šios Komisijos ir jos pirmtakių teisinę poziciją, kad jei referendumas būtų organizuotas vadovaujantis Ispanijos konstitucija, tai reikštų, kad atsiskirianti teritorija atsidurtų už Europos Sąjungos ribų“, – pridūrė M.Schinas.

REKLAMA

JT ragina Ispaniją tirti smurtą per referendumą

Jungtinių Tautų žmogaus teisių komisaras pirmadienį sakė esąs „labai sunerimęs“ dėl smurto per uždraustą nepriklausomybės referendumą Ispanijos Katalonijos regione, ir paragino Madridą ištirti bet kokį galimą netinkamą elgesį.

„Esu labai sunerimęs dėl sekmadienio smurto Katalonijoje ... Raginu Ispanijos pareigūnus užtikrinti nuodugnius, nepriklausomus ir nešališkus visų smurto aktų tyrimus“, – sakoma Zeido Ra'ado al Husseino (Zeido Raado Huseino) pareiškime.

„Policijos reakcija visada privalo būti proporcinga ir (tik) būtina“, – pridūrė komisaras.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų