REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Keletą dienų iš eilės nedingstantis galvos skausmas yra organizmo šauksmas susirūpinti savo sveikata. Jei toks simptomas kamuoja, vidaus ligų gydytoja Lina Bukauskaitė pataria skausmų neignoruoti.

Keletą dienų iš eilės nedingstantis galvos skausmas yra organizmo šauksmas susirūpinti savo sveikata. Jei toks simptomas kamuoja, vidaus ligų gydytoja Lina Bukauskaitė pataria skausmų neignoruoti.

REKLAMA

Gydytojos teigimu, galima įvardinti pirminius galvos skausmus, tai - įtampos tipo galvos skausmai, klasteriniai. Ir antrinius - tuos, kuriuos sukelia kitos būklės, pavyzdžiui, sinusitas, kita virusinė infekcija, karščiavimas, meningitas, encefalitas, padidėjęs kraujo spaudimas, kraujo išsiliejimas į smegenis, įvairios traumos.

Dar viena, jau šiek tiek kitokia galvos skausmo priežastis galima dėl tam tikrų nervų pažeidimo, pavyzdžiui, trišakio nervo neuralgija.

Pirmiausiai – stebėti save

Jos teigimu, jei galvos skausmas nedingsta keletą dienų, reikėtų pasistengti suprasti, kas tuo metu pasikeitė. ,,Ar buvo daug įtampos, didesnis darbo krūvis, nemiga, emocinė įtampa.

REKLAMA
REKLAMA

Reikėtų prisiminti, ar Jūsų gydytojas yra užsiminęs apie migreną, ar turite aukštesnį kraujo spaudimą, ar karščiuojate, ar yra kitų simptomų, tokių, kaip pykinimas, vėmimas, akipločio susiaurėjimas, pusiausvyros sutrikimai, šviesos baimė“, - sako gydytoja. Ji pabrėžia, jog galvos skausmas yra nespecifinis simptomas, kuris gali būti siejamas tiek su kasdienio gyvenimo išoriniais veiksniais, tiek su ligomis.

REKLAMA

Ne visada reikia medikų pagalbos

Jei nepavyksta pačiam rasti ir šalinti galvos skausmo priežasčių, reikėtų kreiptis į medikus. Visgi L. Bukauskaitės teigimu, kiekvienas pats sau geriausiai gali atsakyti, kada jau vertėtų dėl šio simptomo konsultuotis pas sveikatos specialistus.

,,Jei galvojate, jog galvos skausmas yra sukeltas kitų susirgimų, pavyzdžiui, infekcijos, tai reikia kreiptis į gydytoją ir tą infekciją gydyti. Jei dėl galvos skausmo būklė yra tokia, jog ženkliai pablogėja gyvenimo kokybė, pavyzdžiui, atsiranda aukštas, nesukoreguotas kraujo spaudimas, pusiausvyros sutrikimai, tai toks pacientas bus konsultuojamas net skubos tvarka“, - sako ji.  

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau jei dienos režimas - intensyvus, žmogus neišsimiega, dirba viršvalandžius, yra lydimas emocinės įtampos, tai, L. Bukauskaitės teigimu, gydytojas nepadės. ,,Negalime išrašyti recepto gyvenimo tempo korekcijai“, - teigia specialistė.  

Vaistai nuo galvos skausmo

L. Bukauskaitės manymu, galvos skausmas pablogina gyvenimo kokybę, todėl saikingą nesteroidinių vaistų nuo uždegimo vartojimą ji vertina teigiamai.

,,Rezultatas gali būti įvairus - skausmą galima ir nuslopinti bei užmiršti buvusius simptomus, kai kada gali prireikti daugiau vaistų, tarkime, gydant sinusitą, jei galvos skausmas yra išreikštas, skirsime medikamentų ir infekcijos, ir galvos skausmo gydymui“, - pasakoja ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų