REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Veidą ar kūną išmarginančios pigmentinės dėmės ne tik nepuošia, tačiau kartais ir signalizuoja apie galimus pavojus. Ši įgimta arba įgyta pigmentacija atsiranda dėl pigmentinių ląstelių, melanocitų sankaupos įvairiuose odos sluoksniuose, kurią pašalinti, pasirodo, ne taip paprasta.

Veidą ar kūną išmarginančios pigmentinės dėmės ne tik nepuošia, tačiau kartais ir signalizuoja apie galimus pavojus. Ši įgimta arba įgyta pigmentacija atsiranda dėl pigmentinių ląstelių, melanocitų sankaupos įvairiuose odos sluoksniuose, kurią pašalinti, pasirodo, ne taip paprasta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lazerinės dermatologijos klinikos „Era Esthetic“ gydytoja dermatovenerologė Romualda Kazanavičienė pasakoja, kaip apsisaugoti nuo pigmentinių dėmių ir apie kokius sveikatos pavojus jos gali pranešti.

REKLAMA

–Dėl kokių priežasčių atsiranda pigmentinės dėmės?

– Pigmentinių dėmių atsiradimą ypatingai skatina ultravioletiniai spinduliai, jonizuojanti radiacija bei cheminės medžiagos. Be to, jų susidarymą skatina ir kosmetikos priemonės, kvepalai. Galite pastebėti, kad pigmentinės dėmės (melazma / cholazma) dažniau kamuoja moteris, kadangi tam turi įtakos harmoniniai pokyčiai, kaip nėštumas, kontraceptikai ar menopauzė. Taip pat dėmių (lentigo solaris, seborėjinių keratozių) daugėja ir su amžiumi, nuo ilgalaikės saulės ekspozicijos ar nudegimų kaitinantis.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbant apie kitas priežastis, pigmentinės dėmės gali atsirasti ir anksčiau buvusių bėrimų vietose, pavyzdžiui, po dermatologinių ligų, kaip aknė, įkandimų ar net nukasymų. Galimas, tačiau retesnis atvejis, kada šių dėmių atsiradimą gali išprovokuoti endokrinologinės, ginekologinės, kepenų ligos, vartojami vaistai ar augalų, vaistų, kosmetikos sąveika su saule. Atskira tema būtų apie įgimtas pigmentines dėmės, vienos dažniausios iš jų yra café au lait – balintos kavos dėmės.

– Kada pigmentinės dėmės gali būti pavojingos?

– Pigmentacija vertėtų susirūpinti pastebėjus naujos dėmės atsiradimą arba staigų pakitimą jau esamos. Neaiškios ribos, netolygi spalva, pasikeitęs spalvos vientisumas, daugiau nei 5 mm. skersmuo – tai gali būti odos vėžio pradžia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Ar pigmentinės dėmės gali išnykti pačios?

– Pigmentacijai įtaką daro jau minėti multifaktoriniai veiksniai, jų vengimas, pigmentacijos gylis odos sluoksniuose bei metų laikas. Norint, jog dėmės sėkmingai bluktų ir ilgainiui išnyktų, ypatingai svarbi yra kasdieninė apsauga nuo saulės bei ankstyvas ir kombinuotas gydymas. Pigmentacijos tipų taip pat būna įvairių, o tai diagnozuoti padeda tyrimas specialiu prietaisu – dermatoskopu.

–Galbūt yra būdų, kaip namų sąlygomis galima pašalinti pigmentines dėmes?

– Pigmentinių dėmių šalinimas nėra lengva užduotis. Neretai pas dermatologus kreipiasi pacientai, išbandę daugybę depigmentuojančių priemonių, įvairiausių kosmetinių šveitiklių, pilingų, tačiau rezultatas būna labai menkas. Svarbiausia, norint išvengti ir pašalinti pigmentines dėmės, yra apsauga nuo saulės: kepurės, skrybėlės, akiniai, SPF 30-50 kremai, soliariumų vengimas.

REKLAMA

Geriausi pigmentinių dėmių gydymo rezultatai pasiekiami kombinuojant vietinį gydymą su fizinėmis priemonėms, pavyzdžiui, lazeriais ir cheminiais pilingais. Be to, rūgštinės procedūros turi būti atliekamos itin profesionaliai, kadangi jos reaguodamos su ultravioletiniais spinduliais gali sukelti dar ryškesnę pigmentaciją. Taip pat svarbu žinoti, jog procedūrų metu paveikiama ir šalia esanti sveika oda.

–Į ką patartumėte atkreipti dėmesį, renkantis pigmentinių dėmių gydymą?

– Renkantis gydymui lazerinę procedūrą svarbu atkreipti dėmesį, kad lazerio spindulys veiktų selektyviai, t.y. tik į pigmentines ląsteles. Efektyviausias yra Aleksandrito lazeris, nes šio lazerio bangos ilgis 755 nm selektyviausiai veikia pigmentinėse dėmėse esantį pigmentą melaniną ir tokiu būdu sėkmingai jas pašalina. Aleksandrito lazeris GentleLase Pro yra stipriausias iš visų lazerių, juo efektyviai šalinami visi odos pigmentiniai pokyčiai: melazma arba chloazma – taip vadinamos “nėštumo dėmės”, saulės/amžinės dėmės, strazdanos, seborėjinės keratozės, café – au lait – balintos kavos ir kitos pigmentinės dėmės. Prieš pradedant gydymą verta pasidomėti ir gydymo kainomis, nes specialių kremų ir pilingų kursas gali būti brangesni už lazerines procedūras.

Taip pat visada galima ir papildoma terapija C, E vitaminais, antioksidantais, meškauogių (arbutino), šilkmedžių ar sojų ekstraktais. Atliekama ir vis daugiau mokslinių tyrimų pigmentacijos šalinimui su Traneksamine rūgštimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų