REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
33
D. Trumpas (nuotr. SCANPIX)

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sulaukė griežtos kritikos iš respublikonų ir demokratų už tai, kad menkina politinius nužudymus Rusijoje ir Maskvos invaziją Ukrainoje.

33

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sulaukė griežtos kritikos iš respublikonų ir demokratų už tai, kad menkina politinius nužudymus Rusijoje ir Maskvos invaziją Ukrainoje.

REKLAMA

Sausio 20 dieną savo ketverių metų kadenciją pradėjęs D.Trumpas aiškiai parodė neketinantis paklusti savo paties Respublikonų partijos raginimams atsiriboti nuo prezidento Vladimiro Putino režimo. Užuot tai padaręs, D.Trumpas sukėlė naują politinę audrą.

„Aš jį gerbiu. Na, gerbiu daug žmonių, bet tai nereiškia, kad mes sutarsime“, – sakė prezidentas interviu „Fox News“ laidų vedėjui Billui O'Reilly.

Šis interviu buvo parodytas sekmadienį prieš Amerikietiško futbolo lygos (NFL) finalo rungtynes „Super Bowl“.

Primygtinai klausiamas apie numanomas V.Putino sąsajas su neteisminėmis žurnalistų ir disidentų egzekucijomis, D.Trumpas atsakė: „Yra daug žudikų. Mes turime daug žudikų. Manote, kad mūsų šalis yra tokia nekalta?“

REKLAMA
REKLAMA

„Pažiūrėkite, ką esame padarę ir mes. Esame padarę daug klaidų“, – aiškino jis.

Pažėrė kritikos

Įtakingi D.Trumpo Respublikonų partijos nariai, tarp jų Senato daugumos lyderis Mitchas McConnellas, suskubo pažerti kritikos šiems D.Trumpo pasisakymams.

REKLAMA

„Nemanau, kad esama panašumo tarp to, kaip elgiasi rusų, ir kaip elgiasi Jungtinės Valstijos“, – sakė M. McConnellas.

„Jis – buvęs KGB agentas, banditas, jis nebuvo išrinktas tokiuose rinkimuose, kokius dauguma žmonių laiko patikimais“, – sakė senatorius interviu CNN.

Panašią poziciją išsakė ir buvęs šalies ambasadorius Rusijoje bei D.Trumpo pirmtako Baracko Obamos patarėjas Michaelas McFaulas. Jis naujojo prezidento komentarus pavadino „bjauriais“.

„Toks moralinis ekvivalentumas, kurį toliau pateikia D.Trumpas, lygindamas JAV ir Rusiją, yra bjaurus (ir klaidingas)“, – parašė jis socialiame tinkle „Twitter“.

REKLAMA
REKLAMA

Ragino atsiriboti nuo Putino

Tradicinės krypties respublikonai nekart primygtinai ragino D.Trumpą atsiriboti nuo V.Putino, tačiau jų prašymai nebuvo išgirsti.

Visos rinkimų kampanijos metu D.Trumpas vengė bet kokios kritikos V.Putino atžvilgiu ir sakė, kad jo pergalės atveju geresni santykiai su Kremliumi bus JAV nacionalinis interesas.Naujasis prezidentas pasisakė už tai, kad kartu su Rusija būtų kovojama su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ Sirijoje.

„Jei Rusija padės mums kovoti su ISIS – o tai yra didžiulė kova – ir su islamo terorizmu visame pasaulyje, tai geras dalykas“, – sakė D.Trumpas „Fox News“.

Maskva pasiuntė į Siriją savo lėktuvus, laivus ir karius, tačiau iki šiol faktiškai atakavo tik sukilėlius, siekdama paremti savo sąjungininko prezidento Basharo al Assado režimą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų