REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
30
Diana ir Virgilijus Dirmos (nuotr. tv3.lt)

Garsaus magų dueto artistė Diana Gaičiūnaitė-Dirmė su vyru jau ne vienerius metus bando susilaukti vaikelio. Kol kas nesėkmingai, tačiau jie tikisi pagalbinio apvaisinimo būdu pagaliau išpildyti savo didžiausią svajonę – sūpuoti kūdikį. Visgi Diana sako, kad su valstiečių siūlomomis Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisomis, ta viltis iš jų bus atimta.

30

Garsaus magų dueto artistė Diana Gaičiūnaitė-Dirmė su vyru jau ne vienerius metus bando susilaukti vaikelio. Kol kas nesėkmingai, tačiau jie tikisi pagalbinio apvaisinimo būdu pagaliau išpildyti savo didžiausią svajonę – sūpuoti kūdikį. Visgi Diana sako, kad su valstiečių siūlomomis Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisomis, ta viltis iš jų bus atimta.

REKLAMA

„Pataikėme į tą periodą, kur dabar gali viskas pasikeisti, ir mes galime prarasti viltį susilaukti savo vaikų. Dabartinis metodas mums duoda daugiau šansų ir daugiau vilties susilaukti savo vaikų, bet tai nėra paprastas procesas. Tai skausminga ne tik fiziškai, bet ir emociškai.

Moteris, kuri eina per tą sudėtingą dirbtinio apvaisinimo procesą, turi praeiti stimuliaciją hormonais, tai yra procesas, reikalaujantis susikaupimo ir gal net skausmo, bet tu žinai, kad tu praeisi tą periodą ir tikimybė pastoti yra gana didelė. Tai, kas Seime siūloma dabar, atima mums viltį , o šį nemalonų procesą su injekcijomis reikės kartoti daug daugiau“, – kalba moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Bus šokas

Diana sako, kad net ir dabar šansai pastoti jai nėra šimtaprocentiniai, o su Seime įregistruotomis pataisomis, (kuriomis embrionų būtų leidžiama sukurti tik tiek, kiek vienu metu jų bus perkelta į moters organizmą, bet ne daugiau trijų) šansai, anot moters, bus minimalūs.

REKLAMA

„Jeigu priims šias pataisas, aš asmeniškai padarysiu pauzę, nors aš neturiu labai daug laiko. Tai man bus ženklas sustoti, nes tai man bus kaip ir šokas, kuris stabdo. Tai labai jautrus klausimas, nes jis susijęs ne tik su fiziniu skausmu. Kada eini per tą procedūrą, atsiranda labai daug abejonių, baimių, tu nuolat jas išgyveni. Jei kažkas įsikiša ir sako daryti kitaip, tada aš viską sustabdysiu“, – kalba moteris.

Apsunkintų galimybes

Akušeris ginekologas Rolandas Žiobakas akcentavo, kad Seime registruojamos pataisos, leidžiančios sukurti ne daugiau trijų embrionų, žymiai apsunkintų moterims galimybes susilaukti vaikų. Be to, jo nuomone, jau pats teiginys „sukurti tris embrionus“ yra absurdiškas.

REKLAMA
REKLAMA

„Šis teiginys sukurtas žmonių, kurie išvis nieko nesupranta arba nenori suprasti apie apvaisinimo procesą. Aš esu sakęs, kad nei ginekologas, nei joks vaisingumo specialistas, nei embriologas neturi savyje antgamtinių jėgų, kad apsivaisintų du arba tris embrionus. Pagalbinio apvaisinimo esmė – kad tas procesas būtų kuo įmanoma natūralesnis. Mes sukuriame labarotorinę aplinką, kuri yra gimdoje, įleidžiame kiaušialąstę, tačiau niekas nežino, kiek jų apsivaisins. Yra pacienčių, kurioms gavome 19, 20 kiaušialąsčių, bet apsivaisino tik vienas ar du embrionai“, – kalbėjo jis.

Gydytojas nurodo, kad žymiausi vaisingumo specialistai ir tos srities mokslininkai teigia viena – kad veiksmingiausias dirbtinis apvaisinimas šaldant embrionus, o ne, kaip siūloma pataisomis, kiaušialąstes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu man tai (kad kiaušialąsčių šaldymas toks pat veiksmingas kaip embrionų – red.) pasakytų žymus Europos ar Amerikos vaisingumo specialistas, aš tikrai sureaguočiau. Kai tą sako žmonės, neturintys net medicininio išsilavinimo – tik paskaitę internete – tai apie ką mes kalbame? Mane glumina tas dalykas. Yra gi žmonės, kurie tuo užsiiminėja visą gyvenimą – mes gi mokomės, važinėjame, skaitome, gauname licencijas, pereiname kursus ir mes tikrai žinome, ką daryti“, – sakė R. Žiobakas.

Interpretuoja eurų

Gydytojas akušeris sako, kad pataisų šalininkai, kurie taip pat teigia besiremiantys mokslininkų tyrimais, tiesiog nemoka skaityti mokslinių straipsnių arba išima iš konteksto tam tikrą dalį straipsnio pagal savo pasaulėžiūrą.

REKLAMA

„Labai glumina medikus tai, kad žmonės, kurie akcentuoja vertybes, savo pasaulėžiūrą, kalbėdami apie kiaušialąsčių šaldymą, akivaizdžiai klaidina žmones arba tiesiog meluoja. Tie žmonės meluoja, nes jokie moksliniai argumentai ar faktai to nėra patvirtinę.

Ar esate matę skirtingų interpretacijų pusėje nors vieną specialistą, kuris būtų ginekologas, kuris domėtųsi, kuris dirbtų vaisingumo srityje? Nė vieno. Nežinau, ar jie yra suklaidinti, ar jie nesupranta anglų kalbos. Galiu jums parodyti straipsnius, kur juodu ant balto parašyta, kad šiai dienai kiaušialąsčių šaldymas neprilįsti embrionų šaldymui ir jo negalima naudoti nevaisingumo gydymui. Aišku, yra tam tikrų straipsnyje vietų, kurias galima iškirpti ir pateikti kaip neginčijamą faktą. Iš tikrųjų progresas moksle didžiulis, ir gali būti, kad už 20, 15 metų kiaušialąsčių šaldymas bus tikrai ištobulintas, bet šiai dienai to nėra – nereikia meluoti ir klaidinti žmonių“, – kalba R. Žiobakas.

REKLAMA

Palaiko dalis visuomenininkų

Stilistė Agnė Gilytė, palaikiusi visuomenininkų iniciatyvą prieš Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisas, tv3.lt sakė, kad jai svarbiausia – galimybė moteriai susilaukti vaikų.

„Galimybė moteriai susilaukti vaikų yra labai svarbi. Jeigu jų neturi, moterims reikia suteikti tokią galimybę. Ačiū Dievui, abiejų vaikų susilaukiau natūraliu būdu. Mums pasisekė, bet būdama moteris noriu būti solidari ir suteikti moterims galimybės susilaukti vaikų“, – kalbėjo ji.

Kreipimąsi dėl minėto įstatymo pasirašiusi Investuotojų Forumo vykdančioji direktorė Rūta Skyrienė tv3.lt, kad Seime registruotos pataisos sumažintų tikimybę moterims susilaukti vaikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Iš to, ką turėjau prieš akis, kaip pasisakė gydytojai, taip pat ir jauni gydytojai – mane tai įtikino. Todėl aš galvoju, kad čia turėtų būti kažkas šiuolaikiško. Jeigu ponia Agnė (Agnė Širinskienė – red.) turi kitokių duomenų, tegu paskelbia, nes kažkaip nesigirdėjo to kito balso.

Tai, kas siūloma dabar, sumažina moterims galimybę pastoti, joms reikia tą pačią alinančią procedūrą kartoti daug kartų“, – kalbėjo R. Skyrienė.

Dalis gydytojų palaiko

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė, kuri kartu yra ir minėtų pataisų Seime iniciatorė, tv3.lt nurodė, kad visuomenė pasisako nevienareikšmiškai šiuo klausimu, kaip ir medikų bendruomenė.

REKLAMA

„Pirmadienio ryte mes, Seimo nariai, gavome ir medikų, profesorių, mokslo daktarų kreipimąsi, kuriame tos įstatymo pataisos remiamos ir yra pateikiami duomenys dėl kiaušialąsčių šaldymo efektyvumo.

Remdamasi medikų laišku, kuris remia pataisas, galiu pasakyti, kad ir medikai, akademinė bendruomenė, remianti Pagalbinio apvaisinimo pataisas, pažymi, kad moters sveikatai rizikos jokios neįžvelgia, juo labiau, kad pora, kuri pasitars su gydytoja, galės pasirinkti ir mažesnį sukuriamų ir į gimdą įkeliamų embrionų skaičių. Tad tokiu atveju yra galimybė išvengti daugiavaisio nėštumo ir labai abejojama, kad gali padidėti komplikacijų.

Jie taip pat pažymi, kad kiaušialąsčių šaldymo efektyvumas iš esmės yra toks pat kaip ir embrionų šaldymo efektyvumas – tai leidžia išvengti papildomų chirurginių intervencijų į moters organizmą ir kartu leidžia išvengti ir hormoninių stimuliacijų“, – kalbėjo A. Širinskienė.

REKLAMA

Portalui tv3.lt ji atsiuntė 16-os gydytojų-profesorių (embriologų, akušerių-ginekologų ir kt.) pasirašytą kreipimąsi į Seimo narius, kuriame jie pritaria minėtoms įstatymo pataisoms.

„Pataisomis sustiprinama žmogaus embriono apsauga. Uždraudžiamas embriono eksportas iš Lietuvos, taip pat užkertant kelią Lietuvoje sukurtų embrionų išvežimui į užsienį eksperimentiniu tikslu“, – rašoma gydytojų kreipimęsi.

Šį kreipimąsi pasirašė LSMU endokrinologė, dr. Edita Jašinskienė, LSMU jaunesnioji mokslo darbuotoja Giedrė Širvinskienė, doc. dr. Akušerė- ginekologė Dalia Regina Railaitė.

Kreipimąsi prieš minėtas pataisas pasirašė tokie visuomenės veikėjai kaip ekonomistas Nerijus Mačiulis, dainininkė Erica Jennings, žurnalistai Martynas Starkus, Aurimas Perednis, Lenktynininkas Benediktas Vanagas, DELFI vyr.redaktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė ir kiti.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų