REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis tikina sutarimo su prezidente Dalia Grybauskaite dėl Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisų nebesitikintis.

Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis tikina sutarimo su prezidente Dalia Grybauskaite dėl Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisų nebesitikintis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Po vakar Seime įregistruoto Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisų kilo nepasitenkinimo banga. Keista, jog kai kuriose publikacijose apie pateiktas įstatymo pataisas net nepabandyta išklausyti pataisų iniciatorių.

REKLAMA

Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisose šnekama apie nemokamą donorystę, kad socialiai nebūtų skatinamas socialiai pažeidžiamų Lietuvos moterų noras už pinigus rizikuoti savo sveikata ir tapti donorėmis. Mes pasisakome prieš donorystės anonimiškumą, kad būtų gerbiama prigimtinė vaiko teisė – sulaukus 18 metų ir išreiškus tokį norą, žinoti savo tikruosius tėvus.

Nenorime leisti embrionų ir lytinių ląstelių eksporto ar importo. Embrionų ir lytinių ląstelių vežimas į kitas valstybes bus įmanomas tik jas vežantis asmeniniam gydymui. Tai svarbu todėl, kad embrionas – pradėta žmogaus gyvybė – nebūtų naudojamas eksperimentams užsienio šalyse. Pavyzdžiui, Vokietijoje eksperimentams leidžiama naudoti tik iš užsienio atsivežtus embrionus. Išvardytos įstatymo pataisos tikrai nesukelia ginčo ir būtinos nuo sausio pirmosios įsigaliosiančiame Pagalbinio apvaisinimo įstatyme.

REKLAMA
REKLAMA

Visas ginčas ir triukšmas kyla dėl ketvirtosios pataisos, kurioje šnekama apie embrionų šaldymą ir nebereikalingų embrionų naikinimą. Mūsų nuomone, Lietuvoje būtų tikslinga taikyti modernesnį ir moralės prasme teisingesnį kiaušialąsčių šaldymo metodą, kuris medicininiu požiūriu duoda ne mažesnį efektyvumą, nei embrionų šaldymas, bet nesukuria situacijos, kai turime spręsti dėl nebereikalingų užšaldytų embrionų – pradėtos gyvybės – likimo“, - rašoma penktadienį išplatintame pranešime.

Grįžo prie konservatyvios versijos

Ketvirtadienį grupė parlamentarų įregistravo pataisas dar neįsigaliojusiam praėjusią kadenciją priimtam Pagalbinio apvaisinimo įstatymui, siūlydami grįžti prie konservatyvios įstatymo versijos – riboti sukuriamų embrionų skaičių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Projektą teikia 57 Seimo nariai – didžioji dalis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos, taip pat keli konservatoriai, „tvarkiečiai“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos nariai. Tarp teikėjų yra ir „valstiečių“ deleguotas paskirtasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Akušeriai ir ginekologai ragina atsisakyti konservatyvių pataisų ir leisti įsigalioti jau priimtą liberalesnį dirbtinio apvaisinimo variantą. Jie teigia, kad tai sukels problemų nevaisingoms poroms ir kai kuriais atvejais neleis susilaukti sveikų palikuonių. Tokią poziciją viešu laišku išsakė ir apie trisdešimt pacientams atstovaujančių nevyriausybinių organizacijų.

REKLAMA

Teikėjai aiškinamajame rašte tvirtina, jog nuo sausio įsigalioti turintis Pagalbinio apvaisinimo įstatymas neužtikrina vaiko teisės žinoti savo tėvus ir „neužtikrina adekvačios embriono apsaugos, sukuria prielaidas neterminuotam embrionų saugojimui užšaldžius bei tokių embrionų sunaikinimui“.

Projektu siūloma nustatyti, kad pagalbinio apvaisinimo metu būtų sukuriama tiek embrionų, kiek vienu metu jų bus perkelta į moters organizmą, bet ne daugiau trijų, kad būtų išvengta pakartotinio moters stimuliavimo hormonais, iniciatoriai siūlo šaldyti kiaušialąstes.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų