REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinės Valstijos „privalo laikytis“ prezidento Baracko Obamos duotų įsipareigojimų,pareiškė antradienį jo kolega Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as JAV klimato forume, surengtame Donaldo Trumpo pergalės šešėlyje.

Jungtinės Valstijos „privalo laikytis“ prezidento Baracko Obamos duotų įsipareigojimų,pareiškė antradienį jo kolega Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as JAV klimato forume, surengtame Donaldo Trumpo pergalės šešėlyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jungtinės Valstijos, stipriausia pasaulio ekonomika, privalo laikytis savo pačių prisiimtų įsipareigojimų, – sakė F.Hollande'as Maerakeše Maroke. – Tai ne tik jų pareiga, bet ir jų bei visos žmonijos interesas“.

REKLAMA

Išrinktasis JAV prezidentas D.Trumpas anksčiau klimato kaitą yra vadinęs Kinijos paskleista melagyste ir grasino „atšaukti“ klimato gelbėjimo susitarimą, pasiektą Paryžiuje pernai.

Pasaulio lyderiams Trumpo šešėlyje tariantis dėl klimato kaitos, Ban Ki-moonas kalba apie „viltį“

Pasaulio lyderiams susirinkus Maroke išlaikyti planetos gelbėjimo kurso, Jungtinių Tautų vadovas Ban Ki-moonas antradienį išreiškė viltį, kad Donaldas Trumpas „keis“ savo klimato kaitos neigimo poziciją.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš savaitę JAV prezidentu išrinktas D.Trumpas pasaulinį šiltėjimą yra pavadinęs „apgaule“ ir grasinęs „atšaukti“ pasaulinį susitarimą dėl klimato. Komentuodamas šiuos pareiškimus Ban Ki-moonas sakė: „Esu tikras, kad jis priims gerą, išmintingą sprendimą.“

JT generalinis sekretorius pridūrė, kad kalbėjosi su išrinktuoju prezidentu ir „optimistiškai“ vertina galimybes, jog šis verslo magnatas „išgirs ir supras“, kaip svarbu ir skubu spręsti klimato kaitos problemą.

Ban Ki-moonas su žurnalistais Marakeše kalbėjosi prieš pradėdamas JT metinio susitikimo dėl klimato kaitos „aukšto lygio segmentą“. Susitikimas Maroke yra pirmasis po to, kai pernai buvo pasiektas Paryžiaus susitarimas dėl kovos su pasauliniu atšilimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D.Trumpo išrinkimas kaustė daugelio delegatų ir derybininkų, nuo praėjusios savaitės pirmadienio Marakeše besitariančių dėl Paryžiaus susitarimo įgyvendinimo priemonių, dėmesį.

„Nuodugniai paaiškinau mūsų lūkesčius ir mūsų viltis, kad ... išrinktasis prezidentas Trumpas išgirs ir supras klimato kaitos sprendimo rimtumą ir skubumą, – sakė Ban Ki-moonas. – Esu įsitikinęs jis, tapęs JAV prezidentu, tai supras, įsiklausys, keis savo kampanijos pastabas.“

Kampanijas vykdantiems politikams įprasta griebtis aštrios retorikos, bet prezidentas turi suprasti „viso pasaulio problemų realybę“, sakė JT vadovas.

REKLAMA

„Jokia šalis, kad ir kokia sumani ar galinga (būtų), nėra apsaugota nuo klimato kaitos poveikio“, – pridūrė jis.

„Jaučiu, jog šis praeityje labai didelę sėkmę pasiekęs verslo žmogus ... supranta, kad šioje srityje jau esama veikiančių rinkos jėgų“, – sakė Ban Ki-moonas.

Sunkiai pasiektu Paryžiaus susitarimu JT narės įsipareigojo užtikrinti, kad pasaulinis atšilimas neviršytų 2 laipsnių pagal Celsijų, palyginus su padėtimi iki pramonės revoliucijos. Šio tikslo bus siekiama mažinant atmosferos taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis, išsiskiriančiomis deginant anglis, naftą ir dujas.

REKLAMA

„Atsarginės planetos nėra“

Daugelis baiminasi, kad Jungtinių Valstijų, kurios vadovaujant prezidentui Barackui Obamai rėmė susitarimą, pasitraukimas pakirstų politinę gerą valią, atsiradusią per ne vienus derybų metus, ir sukeltų pavojų susitarime numatytiems planetos gelbėjimo tikslams.

Nors laukia, kad D.Trumpas aiškiai deklaruotų savo poziciją, daugelis dabar nori, kad likusi pasaulio dalis irgi tvirtai pakartotų savo įsipareigojimą šiai sutarčiai – su JAV ar be jų.

Antradienį visų dėmesys krypsta į Marakešą, kur maždaug 60 valstybių ir vyriausybių vadovų pasisakys per 196 valstybes ir ES bloką vienijančios JT bendrosios klimato kaitos konvencijos 22-ąją šalių konferenciją (COP 22).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol jau 109 iš 197 šalių oficialiai ratifikavo Paryžiaus susitarimą. Jis įsigaliojo lapkričio 4 dieną, kai sutartį ratifikavo 55 šalys, atsakingos už 55 proc. taršos šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis.

Tarp jų yra JAV, nulemiančios maždaug 14 proc. pasaulinės taršos, ir Kinija, atsakinga už 25 proc. taršos.

Pekino klimato pasiuntinys Xie Zhenhua pirmadienį pabrėžė, kad kova su klimato kaita yra „bendra atsakomybė“.

„Tarptautinis bendradarbiavimas mums yra privalomas, kad imtume (spręsti) klimato kaitos (problemą)“, – sakė jis Marakeše.

REKLAMA

Mokslininkai sako, kad didesnis nei 2 laipsnių pagal Celsijų atšilimas nulemtų pavojingą jūrų lygio pakilimą, smarkesnes audras ir sausras, ligų plitimą ir konfliktus dėl mažėjančių išteklių.

„Mes turime tik vieną planetą, – pabrėžė Ban Ki-moonas. – Neturime atsarginio plano, nes nėra jokios atsarginės planetos.“

Tarp lyderių, sakysiančių kalbas antradienį, yra Sudano prezidentas Omaras al Bashiras. Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) yra išdavęs jo arešto orderį dėl karo nusikaltimų, nusikaltimų žmoniškumui ir genocido Darfūre.

„Jeigu net al Bashiras gali prisidėti prie pasaulinių pastangų dėl klimato, tuomet išrinktasis prezidentas Donaldas Trumpas neturės pasiteisinimo“, – pakomentavo kovos su klimato kaita aktyvistas Mohamedas Adowas iš pagalbos ir plėtros agentūros „ChristianAid“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų