REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žiemos laikotarpiu kelyje svarbu būti ypač atidiems. Vairavimo instruktorius Andrius Bonakeris dalinasi patarimais, kaip nenukentėti keliuose ir mokėti tinkamai elgtis pavojų keliančiose situacijose. 

Žiemos laikotarpiu kelyje svarbu būti ypač atidiems. Vairavimo instruktorius Andrius Bonakeris dalinasi patarimais, kaip nenukentėti keliuose ir mokėti tinkamai elgtis pavojų keliančiose situacijose. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kokių ekstremalių situacijų kelyje pasitaiko šaltuoju sezono laikotarpiu?

- Kelyje susiduriame žiemą su slidžia kelio danga. Kai temperatūra - apie nulis, jei dar nepabarstyta druska, tai tas plikledžio laikotarpis yra ypač pavojingas. Pirmas iškritęs sniegas irgi pavojingas, nes vairuotojai įpratę stabdyti iš arčiau ir dėl to įvyksta eismo įvykiai. Taip pat tamsus paros metas trunka ilgiau, o jei ir šlapia kelio danga dar, tuomet ypač prastėja matomumas, mažėja saugumas. Spūsčių metu taip pat jau būna tamsu.

REKLAMA

- Kaip nuo jų apsisaugoti?

- Kai yra galimybė, siūlau visada pastabdyti, kad įsitikintumėte, kokia yra kelio danga. Bet įvertinkite, ar saugu tai tikrinti. Ne mažiau svarbu - saugus atstumas nuo kitų transporto priemonių, mažiausiai per pusę spidometro parodymo, o jei slidu, dar daugiau. Ir pabrėžiu, jog ne leistino greičio reikia laikytis, bet saugaus. Ir dėmesingumą išlaikyti, neužsiimti pašaliniais veiksmais.

- Kokias klaidas daro vairuotojai valdydami transporto priemones žiemos metu?

- Tai saugaus atstumo nesilaiko, net kai su mokiniu važiuojame, galvoju kai kuriose situacijose, jei dabar mokinys sumaišys akseleratoriaus pedalą su stabdžiu, avarija garantuota. Vairavimo stilius būna neadekvatus sezono laikotarpiui.

REKLAMA
REKLAMA

- Kaip suvaldyti slystantį automobilį?

- Jei automobilio varomi ratai galiniai, ir jis slysta į šoną, atleidžiame akseleratoriaus pedalą ir tiesiname vairą, kad automobilio galas toliau neslystų. Jei priekiniais, reikia sukti vairą į posūkio pusę ir truputį paspausti akseleratoriaus pedalą.

- Ko svarbiausia nepamiršti vairuojant žiemą?

- Sakoma, jog reikia ruošti roges vasarą, tai žiemos sezonui reikia ruošti automobilį iš anksto. Žiemą siūlau nepamiršti priemonės stiklams gramdyti, šluotelės. O kai žmonės skuba į darbus, dažnai pradeda važiuoti iki galo neatsišildę automobilio. Bet svarbu nusivalyti visus langus, kad būtų geras matomumas pilnai per visus langus. Dar nepamirškite veidrodėlių nusivalyti. Važiuojant prie pėsčiųjų perėjos reikėtų pristabdyti, ypač kai slidi kelio danga, net jei atrodo perėja tuščia. Taip pat nepatartina važiuoti laisva pavara. Kai yra stotelės, tose vietose susidaro ledas, tai reikia būti atidiems. Smėliu ant kelių irgi nepasitikėti, nes sukibimas mažesnis ženkliai, gali būti įšalęs. Ant viadukų, kai temperatūra - nors minus vienas, visada bus plikšala, atkreipti į tai dėmesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų