REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusį sekmadienį klastinga ir žiauri liga – kasos uždegimas (pankreatitas) pasiglemžė 34-erių metų sveikatos apsaugos ministro Juro Poželos gyvybę. Kas ši liga-klastūnė pankreatitas? Į ką ji nusitaikiusi pirmiausiai ir kaip jos išvengti? Specialistai pataria, kad pirmiausia reikia vengti riebaus maisto ir alkoholio.

Praėjusį sekmadienį klastinga ir žiauri liga – kasos uždegimas (pankreatitas) pasiglemžė 34-erių metų sveikatos apsaugos ministro Juro Poželos gyvybę. Kas ši liga-klastūnė pankreatitas? Į ką ji nusitaikiusi pirmiausiai ir kaip jos išvengti? Specialistai pataria, kad pirmiausia reikia vengti riebaus maisto ir alkoholio.

REKLAMA

Vilniaus universiteto ligoninės (VUL) Santariškių klinikų gastroenterologė Jolita Jakutienė sako, kad dažniausios ūminio pankreatito priežastys būna akmenys tulžies pūslėje ar tulžies latakuose, dvylikapirštės žarnos ligos, chirurginės ir endoskopinės intervencijos, didelis riebalų, kalcio kiekis kraujyje, vaistų vartojimas, infekcinės ligos, alkoholis, pilvo trauma, sutrikusio imuniteto ligos, kraujotakos sutrikimai ir kt.

„Tulžies nutekėjimo sutrikimai dažnai būna nulemti įgimtos, nors ir nedidelės, anomalijos, per riebaus maisto vartojimo arba atsitiktinės infekcijos. Iki 20 proc. atvejų pankreatito priežastis išlieka neaiški“, – tv3.lt sakė J. Jakutienė.

REKLAMA
REKLAMA

Alkoholis ir riebus maistas

Specialistė pažymi, kad, norint išvengti šios klastingos ligos, gyventojams reikėtų saikingai maitintis, vengti alkoholio, laiku gydytis nuo lėtinių tulžies pūslės ir latakų, skrandžio, kasos ligų. Visgi gydytoja pakartoja – iki 20 % ligos priežasčių lieka nežinoma.

REKLAMA

J. Jakutienė sako, kad, ar pacientas, susirgęs pankreatitu, išgyvena, priklauso nuo ligos sunkumo formos.

„Sunkaus pankreatito atveju pažeista būna ne tik kasa, bet sutrinka ir kitų gyvybiškai svarbių organų funkcija, išsivysto įvairios komplikacijos: šokas, dauginis organų nepakankamumas (pavyzdžiui, kvėpavimo sistemos, inkstų, kepenų, širdies ir kraujagyslių bei kitų veiklos sutrikimas)“, – kalba gydytoja.

Simptomai

J. Jakutienė sako, kad laikas, kokioje fazėje ši liga diagnozuojama, yra svarbus, tad pacientai, pajutę pirmuosius simptomus, turėtų kuo greičiau kreiptis į gydytoją. Gydytoja visgi pažymi, kad pankreatito simptomai, dažniausiai skausmas, yra labai intensyvūs, todėl patys pacientai gana greitai kreipiasi į gydytojus, kurie diagnozuoja ligą ir pradeda gydymą.

REKLAMA
REKLAMA

„Pagrindinis ligos simptomas – įvairaus intensyvumo, dažniausiai labai stiprus, nuolatinis skausmas viršutinėje pilvo dalyje, juosiantis, plintantis į nugarą ar pilvo apačią. Yra ir kitas ligai būdingas simptomas – vėmimas. Skirtingai nuo skrandžio uždegimo, po vėmimo nepalengvėja. Tad skausmas ir pykinimas – du svarbiausi simptomai, kurie vystosi ne per porą minučių, tad žmogus tikrai spėja nuvykti pas medikus. Tiesa, retais atvejais žmogų gali ištikti ir šokas“, – kalba gydytoja gastroenterologė.

J. Jakutienė sako, kad ši baisi liga nesirenka žmonių pagal lytį – serga tiek vyrai, tiek moterys, o amžius – taip pat įvairus.

„Serga įvairaus amžiaus žmonės, retais atvejais netgi kūdikiai, dažnai ir senyvo amžiaus žmonės, tačiau dažniausiai 30 – 60 m. žmonės“, – sakė gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komplikacijos

VUL Santariškių pateikta informacija, ūminis pankreatitas – tai staiga prasidėjęs kasos uždegimas, dėl kurio gali būti pažeidžiami ir aplinkiniai audiniai, kiti organai bei ištisos organų sistemos.

Ūminis pankreatitas gali būti lengvas (pasveikstama be komplikacijų) arba sunkus. Sunkiam ūminiam pankreatitui būdingos įvairios komplikacijos: šokas, dauginis organų nepakankamumas (pvz. kvėpavimo sistemos, inkstų, kepenų veiklos sutrikimas). Vėlesnėje ligos stadijoje gali atsirasti pažeistų kasos bei aplinkinių audinių supūliavimas, ūminis kraujavimas į pilvo ertmę, gali būti kasos pseudocistų bei kitų komplikacijų. Praėjus ūminiam periodui daliai pacientų gali pasireikšti kasos veiklos nepakankamumas. Nemažai daliai pacientų kasos uždegimas praeina be ilgalaikių neigiamų sveikatos pasekmių.

Sveikatos apsaugos ministras J .Požela bus pašarvotas Vilniuje esančioje Šv. Jonų bažnyčioje, o palaidoti jį planuojama trečiadienį Antakalnio kapinėse.

 

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų