REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

1 euro centas – už tiek „Kretingos maistas“ įsipareigojo pamaitinti vieną vaiką trijose Jonavos mokyklose. Viešųjų pirkimų tarnybai tai pasirodė įtartina ir ji liepė nutraukti tokias sutartis. „Kretingos maisto“ direktorė tuo tarpu tvirtina, kad maistą jie tiekia labai kokybiškai.

1 euro centas – už tiek „Kretingos maistas“ įsipareigojo pamaitinti vieną vaiką trijose Jonavos mokyklose. Viešųjų pirkimų tarnybai tai pasirodė įtartina ir ji liepė nutraukti tokias sutartis. „Kretingos maisto“ direktorė tuo tarpu tvirtina, kad maistą jie tiekia labai kokybiškai.

REKLAMA

„Žemiausia kaina – blogas vertinimo kriterijus, kalbant apie maitinimo paslaugų pirkimą. Vargu ar galima užtikrinti pilnavertę ir sveiką mitybą mokyklose, kai patiekalo gamyba įkainojama vos vienu eurocentu. Tai – nerealiai žemas įkainįis, kurį, tikėtina, bus bandoma kompensuoti įsigyjant pigesnius maisto produktus gamybai“, – pranešime teigia VPT direktorė Diana Vilytė.

VPT įpareigojo tris mokyklas Jonavoje – Raimundo Samulevičiaus progimnazija, „Neries“ pagrindinė mokykla ir Jeronimo Ralio gimnazija – nutraukti maitinimo paslaugų pirkimus, kuriuose laimėtoja buvo pripažinta viešoji įstaiga „Kretingos maistas“. VPT šiuose pirkimuose nustatė ne vieną pažeidimą, tarp kurių – neracionalus lėšų naudojimas bei konkurencijos ribojimas.

REKLAMA
REKLAMA

Kompensuoja kitomis lėšomis

„Kretingos maistas“ direktorė Alisa Norkuvienė tv3.lt aiškino, kad vaikus jie maitina griežtai pagal reikalavimus ir maistas, anot jos, tikrai yra kokybiškas:

REKLAMA

„Kretingos maistas“ yra verslo įmonė, kuri nesiekia pelno. Ji dirba ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje. Gautą pelną ji paskirsto darbuotojo kvalifikacijai, įrangai, investicijoms. Tad bendrai uždirbti pinigai įmonėje panaudojami tikslingai.

Mes ten (Jonavos mokykloje – red.) jau dirbome, jau esame savo įrangą sustatę, indai supirkti, todėl mums papildomų investicijų nebereikia ir mes sėkmingai puikiai dirbame, atitinkame įstatymų reikalavimus. Dabar vaikų maitinime viskas yra griežtai reglamentuota: maisto žaliavos, valgiaraščiai. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba labai puikiai prižiūri ir toje vietoje šimtu procentu atitinkame visus reikalavimus“, – tv3.lt kalbėjo A. Norkuvienė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji sako, kad VPT sprendimas nutraukti sutartis su mokyklomis jai atrodo labai keistai:

„ r per brangiai netinka, ir per pigiai. Viešųjų pirkimų įstatymas ir reglamentuoja mažiausią kainą arba ekonomiškai naudingiausią“, – kalbėjo ji.

A. Norkuvienė nurodė, kad tikroji patiekalo savikaina vaikui nėra 1 euro centas – ji didesnė, tačiau pašnekovė tiksliai negalėjo nurodyti, kokia. Visos maisto sąnaudos, pažymi direktorė, atsiskaičiuoja iš bendros įmonės veiklos lėšų:

„Tai (gamybos kaštai – red.) yra iš bendrų įmonės uždirbtų pinigų. Neužmirškime, kad mokyklose yra ir prekiaujama, parduodami patiekalai, parduodami tam tikri užkandžiai – vystoma ir prekyba. Viskas pasidengia per bendrą įmonės veiklą. Įstatymai to nedraudžia. Galiu užtikrinti, kad maitinimas tikrai kokybiškas – nesusižengiame įstatymui nė kiek“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kainų žaidimai

Komentuodavama tokį „Kretingos maisto“ direktorės paaiškinimą, VPT vadovė tai įvardijo kaip „kainų žaidimus“:

„Vienas svarbiausių efektyvių viešųjų pirkimų principų – sąžiningos konkurencijos užtikrinimas. Pirkimų vykdytojos turėtų matyti visumą: šiuo atveju konkurencija tarp tiekėjų vyksta ne dėl galimybės kuo pigiau pagaminti maistą socialiai remtiniems vaikams, kuriems maitinimą mokyklose kompensuoja savivaldybė, o dėl konkurso laimėtojui atsiveriančios galimybės be konkurencijos vystyti komercinę veiklą mokyklos patalpose.

Filantropija ir labdara yra labai sveikintinas dalykas, bet jai reikėtų ieškoti atitinkamų formų, nei viešųjų pirkimų imitavimas kainų žaidimais“, – sakė D. Vilytė.

REKLAMA

Mokykloms įtarimų nekilo

Jonavos Raimundo Samulevičiaus progimnazijos direktorius Artūras Jagelavičius tv3.lt nurodė, kad „Kretingos maistui“ nusiskundimų neturi, o mažas gamybos įkainis jam papildomų klausimų nesukėlė:

„Dėl kainos į juos kreipkitės – jie sugebėjo užtikrinti kokybę“ , – teigė jis.

Jis patikino, kad „Kretingos maistas“ vaikams gamino jau ne pirmus metus.

„Už rugsėjo mėnesį nusiskundimų nebuvo, o apskritai – nebūna namų be dūmų, tačiau didelių nusiskundimų iš esmės neturime. (...) Viską parodys naujas viešas pirkimas – ištaisome klaidas, ir skelbiame naują konkursą“, – teigė direktorius.

Jonavos Jeronimo Ralio gimnazijos direktorius Arūnas Rimkus tv3.lt sakė, kad jam taip pat jokių įtarimų 0,01 euro gamybos įkainis vaikui nesukėlė.

REKLAMA

„Čia yra jų rizika, ne mūsų. Aišku, suma maža, bet pirmadienį jau įvyko konkursas, ir kaina yra kitokia. Su „Kretingos maistu“ jau pasirašytos sutartis, ir maisto ruošimo kaina yra žymiai didesnė – 0,29 euro’, – sakė direktorius.

A. Rimkus nenorėjo vertinti „Kretingos maisto“ kokybės ir buvo lakoniškas:

„Aš apie tai nekalbėsiu – kiekvienas turi savo skonį ir kiekvienas turi supratimą, kas yra sveika ir skanu“, – sakė mokyklos direktorius.

Būtina kokybė

Dietologė Eglė Šinkevičiūtė nurodė, kad augančiam organizmui – vaikams būtina užtikrinti didesnį ir geresnės kokybės paros energijos kiekį.

„Produktai, kuriuos valgo vaikai, turi būti teikiantys energiją, o ne tuščios kalorijos. Vaiko porcija turi būti praturtinta nesočiaisiais riebalais. Kalbu apie geruosius, sveikuosius riebalus. Vaikams, kada reikia daugiau protiškai dirbti, reikia omega-3, omega-6, riebiųjų rūgščių. Šitie riebalai padeda geresniam protiniam darbui. Manau, kad mokyklose avokadų, lašišų, riešutų ar kitų patiekalų, įtraukiančių sėklas, nesiūlo, tad tuo turėtų pasirūpinti tėvai bent kokybišku maistu namuose. Vaikams reikia vitamino d, kad būtų stiprūs kaulai, a – akytėms, e – kad užtikrintų gerą odos būklę“, – kalbėjo dietologė.

Todėl E. Šinkevičiūtė nurodė, kad svarbu ne tik pakankamas suvartojimų kalorijų kiekis, bet ir kokybiškas maistas, kuris, aišku, kainuoja daugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų