REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tailando rinkėjai sekmadienį triuškinamai pritarė chuntos palaikomai naujai konstitucijai, nustatančiai sistemą, pagal kurią kariuomenė galėtų daryti įtaką civilinei vyriausybei, kontroliuojamai skiriamų, o ne renkamų pareigūnų.

Tailando rinkėjai sekmadienį triuškinamai pritarė chuntos palaikomai naujai konstitucijai, nustatančiai sistemą, pagal kurią kariuomenė galėtų daryti įtaką civilinei vyriausybei, kontroliuojamai skiriamų, o ne renkamų pareigūnų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beveik galutiniai kariškių inicijuoto plebiscito rezultatai rodo, kad daugiau kaip 60 proc. dalyvių pritarė naujajai konstitucijai. Visgi šis referendumas tikriausiai bus vertinamas skeptiškai, nes chunta griežtai suvaržė viešas diskusijas apie siūlomą šalies pagrindinį įstatymą.

REKLAMA

Chuntai vadovauja ministras pirmininkas Prayuthas Chan-ocha – dimisijos generolas, po 2014 metais įvykdyto perversmo smarkiai suvaržęs galimybes reikšti nepritarimą valdžios politikai. Prieš referendumą jis uždraudė politinius mitingus ir atviras diskusijas apie konstituciją. Tuo tarpu už privalomosios karinės tarnybos tvarkos kritikavimą buvo numatyta iki dešimties metų laisvės atėmimo bausmė.

Pasak kritikų, dėl suvaržymų dauguma žmonių tikriausiai liko neinformuoti apie ginčijamus naujosios konstitucijos punktus ir turbūt tesiekė, kad šis ilgai užsitęsęs procesas kuo greičiau pasibaigtų.

REKLAMA
REKLAMA

Rinkėjų pritarimas „suteikia tam tikrą legitimumą perversmininkams“, naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė Japonijoje veikiančio Kioto universiteto Pietryčių Azijos studijų centro profesorius adjunktas Pavinas Chachavalpongpunas.

„Jiems uždegama žalia šviesa tolesniems žingsniams, kuriuos jie nori atlikti. Jie pareikš, kad opozicija dabar negali nieko sakyti“, – pridūrė tailandietis analitikas, aktyviai kritikuojantis chuntą.

Tačiau Prayutho Chan-ochos biuras sekmadienio vakarą paskelbė, kad referendumas „vyko vyriausybei užtikrinus didelį skaidrumą ir atvirumą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors ir suvaržęs piliečių laisvę, Prayutho Chan-ochos valdymas užtikrino tam tikrą stabilumą ir užbaigė dažnus gatvių protestus, per kuriuos neretai prasiverždavo smurtas, taip pat priešinančią politiką, kuri jau daug metų kėlė sumaištį Tailando visuomenėje. Tikėtina, kad šis menamas stabilumas buvo viena iš priežasčių, paskatinusių rinkėjus palaikyti naująją konstituciją.

Premjeras taip pat yra pažadėjęs surengti naujus rinkimus 2017 metais, kai bus priimta nauja konstitucija. Visgi jis teigė, kad surengs rinkimus netgi tuo atveju, jeigu konstitucijos projektas per plebiscitą būtų atmestas.

REKLAMA

Demokratija žengė žingsnį atgal

Neoficialūs šalies Rinkimų komisijos pateikti rezultatai rodo, kad dokumentui pritarė 61,4 proc. šalies gyventojų, o 38,6 proc. jį atmetė. Rinkimų komisaras Somchai Srisutthiyakornas žurnalistams sakė nesitikintis, kad suskaičiavus visus balsus rezultatai smarkiai pasikeis.

Per referendumą balsavo tik apie 55 proc. iš maždaug 50 mln. registruotų Tailando rinkėjų.

Plebiscito dalyviams taip pat buvo užduota papildomų klausimų – ar rinkėjai pageidauja, kad ministrą pirmininką parinktų Senatas, kurio nariai yra skiriami. Tokia tvarka rinkėjams atrodė mažiau priimtina, bet jai buvo pritarta 58 proc. balsų prieš 42 procentus.

REKLAMA

Pasak analitikų, pritarti naujajai konstitucijai reikštų, kad demokratija Tailande žengė žingsnį atgal.

Pavinas Chachavalpongpunas nurodė, kad po 2017 metų rinkimų, kai kariškiai pasitrauks iš valdžios ir pradės dirbti nauja civilinė vyriausybė, kariškiams „konstitucija bus kaip valdymo per atstumą pultelis. Konstitucija galės būti naudojama kaip įrankis politinei valdžiai išlaikyti“.

Pagrindiniai kritikuojami konstitucijos projekto punktai:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų